Presedintele Senatului a acceptat testul poligraf in dosarul lui Bogdan Olteanu. Ce acuzatii le aduce procurorilor

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu a fost audiat joi la DNA, in dosarul fostului viceguvenrator BNR, Bogdan Olteanu.

Presedintele Senatului a fost chemat in calitate de martor, unul cheie, daca ne gandim ca numirea lui Liviu Mihaiu, platita, sustin procurorii, de Sorin Ovidiu Vantu a fost semnata de Tariceanu, la acea vreme prim-ministru.

Calin Popescu Tariceanu n-a facut nicio declaratie la intrarea in DNA, insa acest lucru n-a fost o surpriza pentru nimeni. Inainte sa soseasca sa depuna marturie in dosarul in care fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu este acuzat de fapte de coruptie, seful Senatului, a anuntat printr-un comunicat ca va pastra tacerea.

In acelasi text, politicianul i-a acuzat pe procurori ca au anuntat presei sosirea sa, iar prezenta jurnalistilor acolo, evident, l-a nemultumit.

In special intrebarile unora dintre ei.

Citește și
Dan Motreanu la DNA - INQUAME
Deputatul PNL Dan Motreanu, martor cheie in dosarul lui Bogdan Olteanu. Confruntarea de miercuri de la DNA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Calin Popescu Tariceanu: Avand in vedere ca nu sunt adeptul telejustitiei, nu am sa va fac alte declaratii
Reporter: Ati luat bani de la Olteanu pentru numire?
Calin Popescu Tariceanu: V-ati gandit mult cand ati pus aceasta intrebare?

Intrebare cat se poate de legitima, totusi, in conditiile in care Sorin Ovidiu Vantu a sustinut ca a platit 2 milioane de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.Banii i-ar fi luat Bogdan Olteanu, dar un milion trebuia sa ajunga la Tariceanu.

Conform unor surse, in fata procurorilor Calin Popescu Tariceanu a jucat cartea amneziei. Ar fi sustinut ca nu-si mai aminteste nimic din ceea ce s-a intamplat in 2008, cand a semnat hotararea prin care Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunarii. Intrebat daca vrea sa fie supus unui test poligraf, politicianul a raspuns: "In principiu, da, dar ma mai gandesc"

Si Bogdan Olteanu a dat astazi noi declaratii in fata procurorilor in fata avocatului. Aparatorii sunt cei care, de altfel, ar fi cerut audierea lui Tariceanu. Nu o data cel din urma a declarat ca sustine nevinovatia finului sau, dar si faptul ca nu era necesara nicio suma de bani pentru numirea lui Mihaiu, pe care il considera competent pentru aceasta functie.

Cristian Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu: Si noi, si DNA, ne dorim acelasi lucru: sa aflam adevarul. Bineinteles ca vor fi puse intrebari atat de acuzare cat si de aparare, ca sa isi demonstreze teza probatorie. Domnul Bogdan Olteanu lupta sa isi dovedeasca nevinovatia

Asta include si justificarea averii. Procurorii il banuiesc ca de fapt s-ar fi imbogatit din presupusa spaga de un milion de euro primita de la Sorin Ovidiu Vintu.

Comunicatul oferit de Calin Popescu Tariceanu

"Dupa cum se stie, in faza de instrumentare a unui dosar, procedura nu permite partilor sa dezvaluie publicului continutul discutiilor purtate cu procurorul de caz. M-am conformat acestei obligatii legale, asa cum s-a vazut la iesirea mea de la audierea de la DNA. Din pacate, legea a fost respectata unilateral, doar de catre subsemnatul, pentru ca scopul vadit al conducerii DNA manifestat in ultima vreme este incercarea de a-mi compromite imaginea publica in perspectiva alegerilor parlamentare. Acest 'modus operandi' al conducerii DNA este posibil si din cauza faptului ca procurorii nu raspund in niciun fel pentru abuzurile pe care le comit" (….)

"Avand in vedere palmaresul bogat al DNA in privinta scurgerilor catre presa a unor informatii confidentiale din dosare in care sunt implicate numele unor politicieni indezirabili sau incomozi, n-am fost surprins sa vad la venirea mea la DNA ca presa fusese informata din timp despre ora exacta la care urma sa aiba loc audierea mea, asa incat imaginile in care presedintele Senatului Romaniei intra la DNA sa-si faca efectul de imagine distructiv. In loc sa se preocupe de solutionarea corecta a dosarelor, audierile unor politicieni la DNA s-au transformat in surse generatoare de inventii si zvonuri pentru presa si de imagini insinuant-compromitatoare", mai sustine Calin Popescu-Tariceanu.


El spune ca s-a prezentat la DNA pentru a raspunde "cinstit si cu buna-credinta" intrebarilor procurorilor, conformandu-se totodata obligatiei legale de a nu dezvalui in spatiul continutul discutiilor purtate cu procurorul de caz.


"Doresc sa fie extrem de limpede pentru toata lumea: m-am prezentat in respectul legii la DNA, am raspuns cinstit si cu buna-credinta la intrebarile procurorilor in dorinta ca adevarul sa iasa la iveala. De aceea am acceptat fara ezitare propunerea procurorului sa ma supun de buna-voie testului poligraf, chiar daca acesta nu este recunoscut drept proba in fata instantei. Altfel, nu aveam nicio obligatie procedurala si nimeni nu putea sa-mi impuna acceptarea acestui test", declara Tariceanu.

Presedintele Senatului adauga faptul ca, in opinia sa, actiunile DNA impotriva liderilor politici se vor inteti in perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

"Ma astept ca, in perioada care a mai ramas pana pe 11 decembrie, DNA sa-si inteteasca atacurile impotriva unor lideri politici, asa cum s-a intamplat inaintea alegerilor locale, cand multi candidati au fost scosi din cursa de procurori, dupa care s-a asternut linistea pe dosare ce pareau extrem de consistente si care au fost intens mediatizate. Vreau sa se stie ca nu voi ceda presiunilor si incercarilor de intimidare si discreditare, indiferent de la cine vin acestea", mai spune Tariceanu.

Cazul Bogdan Olteanu

Potrivit DNA, in perioada iulie - noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a solicitat si primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu suma de un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Procurorii sustin ca suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea, in sediul PNL.

De asemenea, procurorii arata ca, in toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmarind obtinerea unui mandat de deputat. In acest context, din dispozitia lui Vintu, Olteanu a beneficiat de consultanta politica pentru campania electorala fara sa achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
PSD si ALDE pun tunurile pe Guvernul Ciolos, din cauza scandalului legat de majorarea CAS:
PSD si ALDE pun tunurile pe Guvernul Ciolos, din cauza scandalului legat de majorarea CAS: "Ne meritam soarta"

Liderii PSD, Victor Ponta si Liviu Dragnea, sustinuti de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, au lansat o serie de atacuri verbale la adresa Guvernului de tehnocrati, condus de premierul Dacian Ciolos.

Deputatul PNL Dan Motreanu, martor cheie in dosarul lui Bogdan Olteanu. Confruntarea de miercuri de la DNA
Deputatul PNL Dan Motreanu, martor cheie in dosarul lui Bogdan Olteanu. Confruntarea de miercuri de la DNA

Confruntare importanta la DNA: Sorin Ovidiu Vintu a stat fata in fata, cu fostul viceguvernator al BNR. L-a acuzat din nou ca i-ar fi dat 2 milioane de euro ca sa il convinga pe fostul premier Tariceanu sa-l numeasca pe Liviu Mihaiu guvernatorul Deltei.

Angajati ai Serviciului de Permise si Inmatriculari Bucuresti, cercetati pentru tratament preferential pentru Tariceanu
Angajati ai Serviciului de Permise si Inmatriculari Bucuresti, cercetati pentru tratament preferential pentru Tariceanu

Mai multi angajati ai Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) sunt cercetati administrativ de Ministerul Afacerilor Interne.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.