Nastase, doar 8 luni de inchisoare. Calculul care l-ar putea scoate mai devreme din puscarie
Adrian Nastase ar putea sa execute mai putin de un an de inchisoare, dupa condamnarea la patru ani in dosarul Zambaccian, el putand cere eliberarea conditionata dupa 16 luni.
VEZI FILMUL INTREG AL CONDAMNARII LUI ADRIAN NASTASE LA 4 ANI DE INCHISOARE
Potrivit avocatilor lui Nastase, urmeaza sa fie introdusa la Tribunalul Bucuresti o cerere de contopire a pedepselor primite de fostul premier in dosarul Zambaccian (patru ani) si "Torfeul calitatii" (doi ani).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ar rezulta astfel patru ani de inchisoare, cu posibilitatea ca judecatorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor sa aplice, daca crede ca este necesar, un spor de pedeapsa.
Daca pedeapsa in urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa 16 luni. El are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani, a precizat pentru MEDIAFAX unul din avocatii sai, Viorel Ros.
Tinand cont ca a executat deja opt luni de inchisoare din pedeapsa de doi ani in dosarul "Trofeul calitatii", Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa opt luni.
Avocatul Ion Cazacu a aratat in schimb ca nu este pregatiti sa faca "calcule matematice" si ca doar un judecator de la Tribunalul Bucuresti poate stabili cu exactitate perioada pe care Nastase urmeaza sa o petreaca in penitenciar ca urmare a condamnarii in dosarul Zambaccian.
Instanta suprema i-a condamnat luni, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii, la patru ani cu executare.
Fostul premier a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.
Potrivit artcolului 34 din Codul Penal, "in caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte, iar dintre acestea se aplica pedeapsa, dupa cum urmeaza: b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita pana la maximul ei special, iar cand acest maxim nu este indestulator, se poate adauga un spor de pana la 5 ani".
Aceste dipozitii se aplica "daca infractorul condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infractiune concurenta". "Daca infractorul a executat in totul sau in parte pedeapsa aplicata prin hotararea anterioara, ceea ce s-a executat se scade din durata pedepsei aplicate pentru infractiunile concurente", potrivit articolului 36 din Codul Penal.
Potrivit articolului 60 din Codul Penal, "cei condamnati in timpul minoritatii, cand ajung la varsta de 18 ani, precum si condamnatii trecuti de varsta de 60 de ani pentru barbati si de 55 de ani pentru femei, pot fi liberati conditionat, dupa executarea unei treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei jumatati in cazul inchisorii mai mari de 10 ani".
Insa, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei "condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale", potrivit articolului 59 din Codul Penal.