Adrian Nastase, condamnat la 4 ani de inchisoare. Calculul care-l scoate din inchisoare in 8 luni

×
Codul embed a fost copiat

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru santaj si luare de mita, iar sotia sa, Dana, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul Zambaccian.

CITESTE PE LARG IN ARTICOL:

► Filmul intreg FOTO, VIDEO si LIVE TEXT al condamnarii lui Nastase si trimiterii fostului premier la penitenciar;
Calculul detentiei lui Nastase. Cum ar putea iesi dupa 8 luni;
Cristian Tudor Popescu, despre condamnarea lui Adrian Nastase: "L-as intreba daca are de gand sa se mai sinucida";
Prima reactie a familiei dupa condamnare: "Adrian Nastase asteapta ca justitia divina sa-si faca treaba";
► Ponta: "Nastase e condamnat politic, victima precum Iulia Timosenko.";
► Primele reactii ale presei internationale dupa decizia instantei.

NASTASE: "PEDEAPSA E O RAZBUNARE MURDARA"

"Pedeapsa este ingrozitoare, si injusta, o razbunare murdara", a spus luni seara Adrian Nastase cand pleca spre Penitenciarul Rahova.

El a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Zambaccian pentru santaj si luare de mita.

Instanta Suprema luni dupa-amiaza ca fostul premier al Romaniei trebuie sa se intoarca dupa gratii, iar sotia sa, Dana Nastase, a fost si ea condamnata in acelasi dosar la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Citește și
adrian nastase
Istoria Dosarului Zambaccian.Cum a ajuns Adrian Nastase,fost prim-ministru al Romaniei,la inchisoare
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cei 5 judecatori ai Instantei Supreme au dispus si confiscarea a 1,8 milioane de lei din averea familiei Nastase.

"Inalta curte de casatie si justitie, in complet de 5 judecatori, decide: 

"Condamna pe inculpatul Nastase Adrian la patru ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata. 

"Condamna pe inculpata Nastase Daniela la 3 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita in forma continuata. Dispune suspendarea, sub supraveghere, a executarii pedepsei.

"Confisca de la inculpatii Nastase Adrian si Nastase Daniela, in parti egale, suma de 1.824.303 lei."

Tot luni seara, fostul premier a plecat de la Sectia 2 de politie spre inchisoarea Rahova. In acel moment a dat singura declaratie dupa condamnarea primita astazi. El a spus ca pedeapsa in cazul sau este "ingrozitoare", "extrem de injusta", fiind "o razbunare murdara".

DANA BARB, SORA LUI ADRIAN NASTASE: "CINE LUPTA PENTRU ROMANIA ESTE PEDEPSIT"

Dana Barb, sora lui Adrian Nastase, a comentat situatia pentru Stirile ProTV:

"Justitia omeneasca si-au facut treaba, dar familia noastra, eu, si mama lui Adrian Nastase astepta ca justitia divina sa-si faca treaba pentru ca are mult mai multa putere asupra oamenilor, asupra familiilor lor, pana la a 7-a generatie"

"I-am spus fratelui meu, ai facut pe patriotul. Trebuia sa-ti vezi de viata ta, de familia ta, nu sa lupti pentru Romania. Cine lupta pentru Romania e pedepsit"

CALCULUL CARE IL VA SCOATE PE NASTASE DIN INCHISOARE DUPA APROXIMATIV 8 LUNI

Adrian Nastase a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova, acolo unde sunt dusi condamnatii care au domiciliul in Bucuresti.

Asadar, Adrian Nastase este condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si s-a intors dupa gratii.

Este mai mult decat evident ca Adrian Nastase nu va sta intreaga perioda in spatele gratiilor, in primul rand pentru ca a ispasit peste 8 luni din vechea pedeapsa primita in dosarul "Trofeul Calitatii", iar apoi acesta a depasit varsta de 60 de ani si detinutii care au depasit aceasta varsta pot fi eliberati conditionat dupa ce au ispasit o treime din pedeapsa.

Daca mai adaugam si beneficiile de care a avut parte fostul premier in prima perioada petrecuta in inchisoare, acele lucrari stiintifice scrise prin care a castigat 45 de zile de libertate, este foarte posibil ca fostul premier sa stea inchis aproximativ 8 luni de zile, poate chiar mai putin. Mai multe informatii aflati aici.

Nici Danei Nastase nu-i va fi usor, pentru ca a fost condamnata la inchisoare cu suspendare, dar sub supraveghere, cu un termen de incercare de 8 ani de zile. Asta inseamna ca timp de 8 ani, luna de luna, va trebui sa mearga la serviciul de probatiune pentru a le spune inspectorilor din ce traieste, cand se muta, daca se muta, daca pleaca sau nu din oras, o procedura, asa, lunga si stufoasa.

CRISTIAN TUDOR POPESCU: "MA TEM CA VA FI TRANSFORMAT INTR-O VICTIMA A REGIMULUI BASESCU"

"Cel mai tare ma tem ca Adrian Nastase va fi transformat intr-o victima a regimului Basescu", spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Editorialistul Gandul.info a explicat ca "ideea de justitie va pierde foarte mult daca lideri ca Victor Ponta sau Crin Antonescu vor incerca sa adune capital politic din ce s-a intamplat astazi."

Tot jurnalistul spune ca "pentru oamenii de rand este bine ca justitia sa recupereze sume importante de le cei condamnati pentru coruptie."

"Mie mi se pare importanta aceasta suma care ii e confiscata familie Nastase. Inseamna aproape 400 de mii de euro. E semnificativ. Daca in toate procesele de coruptie, de trafic de influneta, justitia va pronunta si confiscare de avere, e un lucru important", a declarat Cristian Tudor Popescu la editia Speciala a Stirilor ProTV.

VICTOR PONTA: "NASTASE ESTE CONDAMNAT POLITIC SI VICTIMA A REGIMULUI BASESCU"

Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Macovei si Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici, afirma premierul Ponta.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.

Intrebat daca concluzia este ca in Romania justitia nu nu ar fi independenta, Ponta a raspuns: "Nu, este o justitie generalizanta si gresita. Eu cred ca, in mare parte, justitia din Romania este independenta. Cred ca – si pana la urma ce s-a intamplat astazi la CSM a aratat capacitatea reprezentantilor justitiei de a nu se mai lasa impresionati, intimidati de presedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred ca unul din obiectivele personale ale lui Traian Basescu a fost acela, din 2005 incoace, de a-si dobori prin alte metode decat cele politice principalul adversar".

In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

CITESTE MAI MULT- Cristian Tudor Popescu, despre condamnarea lui Adrian Nastase: Dumnezeu a dat si s-a facut dreptate

REACTIILE PRESEI INTERNATIONALE DUPA CONDAMNAREA LUI ADRIAN NASTASE

Presa internationala relateaza despre condamnarea lui Nastase pentru acte de coruptie, reamintind ca este a doua oara cand fostul premier ajunge la inchisoare, in contextul in care UE monitorizeaza eforturile Romaniei in combaterea coruptiei.

"Fostul premier roman Adrian Nastase a fost condamnat luni la patru ani de inchisoare pentru coruptie si santaj, revenind dupa gratii la zece luni dupa ce a fost eliberat dupa o pedeapsa ispasita intr-un alt dosar. Domnul Nastase, in varsta de 63 de ani, era acuzat ca a luat mita in total 630.000 de euro, sub forma unor bunuri importate din China si a unor lucrari neplatite la doua dintre proprietatile sale", comenteaza Agentia France-Presse.

"Domnul Nastase era acuzat si de santaj la adresa unui fost consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun (...). Domnul Nastase a respins permanent acuzatiile, afirmand ca este victima unui proces politic", adauga AFP, reamintind ca "Romania face obiectul supravegherii de catre Comisia Europeana in privinta intensificarii activitatilor de combatere a coruptiei".

"Instanta suprema din Romania l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la patru ani de inchisoare pentru luare de mita", noteaza postul britanic BBC, amintind ca fostul prim-ministru a incercat sa se sinucida in 2012 imediat dupa ce fusese condamnat intr-un caz separat.

"Un fost premier al Romaniei a fost condamnat pentru acte de coruptie", titreaza Agentia Associated Press.

"Fostul premier roman Adrian Nastase revine la inchisoare", scrie publicatia belgiana 7sur7.

Instanta suprema i-a condamnat luni, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, si pe Irina Jianu, la patru ani cu executare 

CITESTE MAI MULT - Istoria Dosarului Zambaccian. Cum a ajuns Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, la inchisoare

FILMUL CONDAMNARII SI DRUMULUI LUI ADRIAN NASTASE LA INCHISOARE

UPDATE 19:44

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat luni definitiv la patru ani de inchisoare in dosarul Zambaccian, va sta la Penitenciarul Rahova, in carantina, timp de 21 de zile, urmand ca, in cel mult o luna, Administratia Penitenciarelor sa ii stabileasca regimul si locul de detentie.

Regimul de detentie se stabileste in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia.

UPDATE 19:07 

Adrian Nastase a ajuns la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 18:37

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la plecarea de la Sectia 2 de Politie, ca pedeapsa in cazul sau este "ingrozitoare", "extrem de injusta", fiind "o razbunare murdara".

Intrebat cum comenteaza decizia justitiei, Nastase a declarat, la iesirea din Sectia 2, vizibil afectat: "Ingrozitoare, dupa parerea mea, extrem, extrem de injusta, o razbunare murdara. Ce pot sa spun mai mult?".

Fostul premier a iesit din sectie insotit de politisti, incatusat, si s-a urcat intr-o masina, cu care urmeaza sa fie dus la penitenciar.

UPDATE 18:13 

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la patru ani de inchisoare in dosarul Zambaccian, va fi incarcerat la Penitenciarul Rahova, politistii bucuresteni de la Biroul Urmariri urmand sa puna in aplicare, luni seara, mandatul de executare a pedepsei.

Politia Capitalei a primit luni seara, in jurul orei 18.00, mandatul de executare emis de instanta, astfel ca politistii Biroului Urmariri au plecat spre Sectia 2, pentru a-l prelua de acolo pe Nastase si a-duce la Rahova, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Politia Capitalei.

Fostul premier a ajuns luni seara la Sectia 2 de Politie din Bucuresti, aflata in apropierea locuintei din Strada Zambaccian.

Anterior, el plecase de la locuinta sa din strada Zambaccian, cu o masina in care s-a aflat si fiul sau cel mare, Andrei. Masina a fost condusa de o a treia persoana.

Nastase nu a facut nicio declaratie la plecarea din Zambaccian.

UPDATE 17:52 

Adrian Nastase a parasit locuinta din strada Zambaccian, alaturi de avocatul si de fiul sau.

UPDATE 17:50 

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca social-democratii au primit cu tristete vestea condamnarii lui Adrian Nastase, fiind alaturi de acesta si de familia sa, el opinand totodata ca acesta "a platit deja mult prea mult".

"Toti colegii din PSD au primit cu tristete aceasta veste. Suntem alaturi de Adrian Nastase si de familia sa si consideram ca a platit deja mult prea mult",
a spus Ivan, pentru MEDIAFAX.

Sustinand ca se discuta despre o decizie a instantei cu foarte multe semne de intrebare si spunand ca sunt multe controverse legate de acest dosar, Ivan a acuzat totodata un "rau" pe care Traian Basescu l-ar fi facut politizand justitia in ultimii ani.

Ivan a precizat ca PSD se va angaja cu toate fortele in lupta cu "regimul Traian Basescu", el precizand ca aceasta lupta va continua si dupa ce Traian Basescu nu va mai fi presedinte.

UPDATE 17:40

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat, luni, la resedinta clientului sau din Strada Zambaccian, ca il va insoti pe fostul premier la Politie.

"In cateva minute domnul Adrian Nastase va merge cu mine", a spus Cazacu.

El a mai precizat ca nu stie daca mandatul a fost emis.

"Nu stiu daca mandatul s-a emis, dar cu siguranta Tribunalul Bucuresti va emite mandatul"", a spus avocatul.

In cazul in care nu se va prezenta de buna voie la Politie, fostul premier Adrian Nastase va fi ridicat de politisti care il vor duce fie la Arestul Central al Politiei Capitalei, fie direct la penitenciar, potrivit unor oficiali din Politia Capitalei

UPDATE 17:00

Adrian Nastase va fi reincarcerat in urmatoarele ore. Acesta poate sa se prezinte singur la Politiei sau va fi ridicat de acasa.

UPDATE 16:46 

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis luni, prin decizia finala din dosarul Zambaccian, confiscarea de la Adrian Nastase si de la sotia acestuia, in parti egale, a peste 1,8 milioane de lei.

Suma ce urmeaza sa fie confiscata de la sotii Nastase este de 1.824.303 lei.

Prin aceeasi decizie, completul de cinci judecatori al ICCJ a decis sa mentina sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand familiei Nastase, care a fost instituit de procurorii anticoruptie in 25 ianuarie 2010.

De asemenea, judecatorii au decis confiscarea a 80.489 de dolari si 5.000 de euro, in echivalentul BNR din ziua platii, de la fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu, condamnata si ea in dosarul Zambaccian.

In plus, Adrian Nastase, sotia acestuia si Irina Jianu vor trebui sa plateasca cate 20.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare.

UPDATE 16:38 

Completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata si la trei ani de inchisoare pentru santaj. Instanta a dispus contopirea pedepselor, urmand ca Adrian Nastase sa o execute pe cea mai grea, de patru ani de inchisoare.

Instanta l-a mai condamnat pe Adrian Nastase la cinci ani interzicerea unor drepturi, dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, respectiv: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", instanta dispunand suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de opt ani.

UPDATE 16:25

Nastase poate cere contopirea pedepselor. Ar putea fi eliberat dupa 7 luni de executare, deoarece a depasit varsta de 60 de ani, au declarat pentru ProTV surse judiciare.

UPDATE 16:17

Sotia lui Adrian Nastase, condamnata la 3 ani de inchisoare

UPDATE 16:16

Adrian Nastase, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare.

ISTORIA DOSARULUI ZAMBACCIAN

adrian nastase grafica decizie

dana nastase grafica decizie

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care luni a dat decizia definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

Adrian Nastase a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

LIVIU DRAGNEA: "MA ROG LA DUMNEZEU SA-I FIE BINE"

Adrian Nastase este judecat pentru acuzatiile de luare de mita si santaj, iar procurorii DNA au cerut retrimiterea lui in spatele gratiilor. La fel si in cazul sotiei, suspectate de complicitate.

Liderii PSD care s-au reunit, luni, la prima sedinta a BPN al PSD din 2014, i-au transmis mesaje de sustinere fostului presedinte al partidului Adrian Nastase, aratand ca ii tin pumnii, ca sunt alaturi de el si ca se roaga la Dumnezeu sa ii fie bine si sa-l ajute.

"Ma rog la Dumnezeu sa-i fie bine. Ii tin pumnii", a precizat presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

"Sa-l ajute Dumnezeu!", i-a transmis, la randul sau, deputatul Viorel Hrebenciuc.

Vicepresedintele PSD Rovana Plumb i-a transmis lui Nastase ca este alaturi de el. "Doresc din tot sufletul sa se faca dreptate si suntem alaturi de el. Cred ca are mari emotii", a spus Rovana Plumb.

Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita i-a urat succes lui Nastase. "Ii doresc mult succes si Dumenzeu sa-l ajute in continuare sa faca fata la toate aceste incercari", a spus Nichita.

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a precizat ca social-democratii sunt alaturi de Nastase. "Suntem alaturi de Adrian Nastase. Am fost in tot acest timp alaturi de domnia sa. ii tinem pumnii. Sunt momente foarte dificile, nu sunt foarte multe de comentat", a spus Ivan.

Cu o zi inainte de a afla decizia judecatorilor, fostul premier a scris pe blogul personal ca pare sa fie o legatura intre Boboteaza de pe 6 ianuarie si dosarul Zambaccian.

"Maine va fi anuntata si sentinta in dosarul “Zambaccian”. Daca as fi cinic, as spune ca pare a exista o legatura stransa intre justitie si sarbatorile religioase, mai ales in ceea ce priveste Craciunul – de rit vechi sau nou…" - a scris Nastase pe 5 ianuarie.

De asemenea, pe 4 ianuarie, fostul premier a scris pe blogul personal ca a sarbatorit Revelionul la munte, cu familia si cativa prieteni, aratandu-se destul de nemultumit de felul in care statiunile au fost pregatite sa primeasca turistii ... in lipsa zapezilor.

"In fiecare an (cu exceptia anului trecut), am sarbatorit Anul Nou la munte, pe Valea Prahovei, cu familia si cu cativa prieteni. Din pacate, anul asta, asa cum stiti, nu a nins si, din acest motiv, in lipsa partiilor de ski, s-a vazut si mai bine ca localitatile noastre montane nu sunt pregatite suficient cu alternative pentru turisti. Sigur ca daca ar fi fost folosite tunurile de apa atunci cand temperaturile erau negative (in noiembrie) si cand era suficienta apa in retele (turistii nu sosisera inca si nici proprietarii apartamentelor si caselor din zona), situatia ar fi fost, poate diferita. Oricum, ma gandesc la decizia autoritatilor austriece care, in conditiile noi de clima, nu mai sprijina investitii pentru zone skiabile decat de la 1500 de metri in sus." - a scris pe blog Adrian Nastase.

La finalul postarii, fostul premier a amintit despre ziua de 6 ianuarie 2014 - una extrem de importanta pentru el si sotia sa.

"Oricum, pentru noi – ca familie – a fost foarte placut. Am vizitat multe locuri frumoase, am stat impreuna, am petrecut Anul Nou impreuna. Astazi ne intoarcem in Bucuresti, pentru un an – 2014 – care nu stim cum va fi. Si nu stiu de ce, imi amintesc cuvintele lui Andrew Jackson, “un singur om curajos constituie o majoritate”.

Adrian Nastase a fost judecat, la jumatatea lunii decembrie 2013, in al treilea si ultimul proces de coruptie din dosarul Zambaccian. Procurorii DNA au cerut condamnarea la inchisoare a fostului premier. Principala acuzatie este ca ar fi ar fi primit mita de la Irina Jianu, pentru a o numi sefa peste Inspectoratul de Stat in Constructii.

Nu bani, ci materiale de constructii, obiecte sanitare, parchet si tamplarie tip termopan pentru casele familiei de la Cornu si din strada Zambaccian. Toate aduse din China si evaluate la aproximativ 600.000 de dolari.

Prima instanta il achitase pentru aceasta acuzatie, dar il gasise vinovat de santajarea fostului consul roman la Shanghai, Ioan Paun, pe care l-ar fi amenintat ca daca nu retracteaza declaratiile date in fata anchetatorilor il va da in vileag ca este ofiter al serviciilor secrete.

Trei ani de inchisoare cu suspendare a primit fostul premier pentru santaj. Exact cat a primit sotia lui pentru ca ar fi folosit documente false in fata autoritatilor vamale atunci cand au avut loc importurile din China.

Acuzarea a cerut condamnari la pedepse cu executare pentru toti cei judecati, inclusiv pentru Irina Jianu.

Adrian Nastase a mai fost judecat de Instanta Suprema. In primul dosar a fost achitat pentru acuzatia de mituire a sefului oficiului de prevenire si combatere a spalarii banilor ca sa inchida o investigatie declansata impotriva Danei Nastase.

In dosarul ''Trofeul Calitatii'', fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru ca si-ar fi folosit influenta de lider de partid ca sa obtina finantarea campaniei sale prezidentiale din 2004. In acelasi dosar Irina Jianu a fost condamnata la 6 ani de inchisoare. Adrian Nastase a fost incarcerat dupa o tentativa esuata de sinucidere si eliberat 9 luni mai tarziu.

adrian nastase

Nastase: Numai daca s-ar da o pedeapsă cu spanzurarea poate ca m-ar soca

Adrian Nastase a declarat, in decembrie, la finalul judecarii dosarului Zambaccian, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.

"Deja lucrurile acestea, presiunile acestea au trecut de la un etaj la altul, au trecut de la o etapa la alta si probabil ca acum, numai daca s-ar da o sentinta de, stiu eu, pedeapsa cu spanzurarea, poate ca m-ar soca", a spus Adrian Nastase, la iesirea din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se finalizasera discutiile in dosarul Zambaccian.

Intrebat daca l-ar ajuta rejudecarea intregului dosar, asa cum a solicitat instantei unul dintre avocatii sai, Adrian Nastase a spus ca sunt o multime de lucruri care au ramas in suspensie si, teoretic, aceasta ar fi fost solutia normala.

Intrebat daca are planuri politice in situatia in care va fi achitat, Nastase a spus ca nu vrea decat sa aiba liniste pentru a citi, a se relaxa si a nu mai avea tensiunea termenelor la instanta.

"Nu am planuri politice, incerc si sper ca voi avea linistea necesaa pentru a citi, pentru a ma relaxa, pentru a trece de la tensiunea asta a termenelor din saptamana in saptamana sau din luna in luna si poate sa intru la un moment dat intr-o activitate mai relaxata, la universitatea la care predau, la Fundatia Titulescu, sunt o multime de activitati", a mai spus Adrian Nastase.

Intrebat daca are resurse sa se intoarca in viata politica, Adrian Nastase a spus ca are resurse, dar deocamdata nu are dreptul sa faca acest lucru, intrucat are inca interdictie.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie, prezent la ultimul termen de judecata, a cerut instantei pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase, dar si majorarea pedepsei dispuse de instanta de fond in cazul Irinei Jianu.

Apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat in fata instantei ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor.

Avocatii fostului premier au aratat, pe rand, in fata celor cinci judecatori de la instanta suprema ca situatia imobilelor din Zambaccian, Cornu si Christian Tell este lamurita de catre aparare prin probele depuse de-a lungul procesului si ca in niciunul din cele trei cazuri nu s-a primit si nu s-a oferit mita, fiind platiti bani, de catre familia Nastase, pentru fiecare lucrare in parte.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce scrie presa internationala despre condamnarea lui Adrian Nastase
Ce scrie presa internationala despre condamnarea lui Adrian Nastase

Presa internationala relateaza despre condamnarea lui Nastase pentru acte de coruptie, reamintind ca este a doua oara cand fostul premier ajunge la inchisoare, in contextul in care UE monitorizeaza eforturile Romaniei in combaterea coruptiei.

Istoria Dosarului Zambaccian.Cum a ajuns Adrian Nastase,fost prim-ministru al Romaniei,la inchisoare
Istoria Dosarului Zambaccian.Cum a ajuns Adrian Nastase,fost prim-ministru al Romaniei,la inchisoare

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj.

CTP, despre condamnarea lui Adrian Nastase:
CTP, despre condamnarea lui Adrian Nastase: "L-as intreba daca are de gand sa se mai sinucida"

Cristian Tudor Popescu a comentat, intr-o editie speciala a Stirilor PRO TV, decizia Instantei de a il condamna pe Adrian Nastase la 4 ani de inchisoare, in dosarul Zambaccian.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.