Câinii de salvare s-au întors acasă, împreună cu partenerii lor. Momentele tulburătoare prin care au trecut în Turcia
După zile întregi petrecute în calvarul cutremurelor din Turcia, echipele formate din salvatori și câini de căutare antrenați special pentru astfel de misiuni, s-au întors acasă.
Se pot mândri că au scos supraviețuitori de sub dărâmături, dar sunt marcați, totodată, de imaginile numeroaselor victime care au pierit în catastrofă.
Flash este un vector al echipei naționale și este cel mai titrat patruped din echipa câinilor de salvare din România. A salvat o persoană în Turcia și a descoperit alte patru, fără viață, sub dărâmături. Misiunile lui au fost cele mai dificile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liviu Ionescu, președinte Centrul Național de Educare Canină: „Pe Flash l-am coborât gen scripete şi am stat un pic să mă gândesc dacă se mai întoarce pentru ca în perioada când căutam a fost o replică”.
Dino a fost antrenat în poligoane speciale din străinătate pentru dezastre naturale. Timp de 10 zile a fost parte a echipei de salvare din Turcia.
Oana Ciora, președinte în cadrul Câini de Salvare Transilvania: „În terenurile pe care le-am primit niciunul dintre câini n-a semnalat prezența vreunei persoane în viață”
Câinii salvatori au lucrat în condiții foarte dificile.
Carmen Popescu, salvator: „Era un praf îngrozitor, câinii nu pot să lucreze în asemenea praf, pentru că le intră praful în nas și nu mai pot să miroasă și nu mai pot să respire, și atunci trebuia să lucrăm în reprize”.
Rareș Urs, pompier și voluntar în cadrul Câini de salvare Transilvania: „Căutau doar miros de om în viață”
Câinii sunt școliți la Sibiu
Salvatorii au rămas cu amintiri sumbre, greu de cuprins în cuvinte.
Cosmin Rădulescu, salvator: „Pe marginea drumului erau aparţinători și găsiseră un cadavru, oamenii s-au ridicat, nu fugeau, ci pur și simplu mergeau triști să vadă al cui este cadavrul. un oraș care nu mai exista”.
Deși întorși recent din mijlocul dezastrelor, câinii salvatori continuă antrenamentele și se pregătesc pentru viitoare misiuni.
Câinii folosiți de unitățile ministerului de interne sunt formați la o școală din Sibiu. Pregătirea lor începe la vârsta de un an și continuă toată viața.
Comisar-șef Daniel Căpriță, șeful catedrei de dresaj Centrul Chinologic Sibiu: „Odată la doi ani sunt reatestați pe specializarea respectivă, pentru a se vedea dacă răspund din punct de vedere aptitudinal pentru a face față provocărilor"
Atunci când împlinesc 8 ani, aceste animale nobile și devotate pot ieși la pensie. Cei mai mulți dintre câinii folosiți în misiuni de salvare rămân alături de oamenii cu care au lucrat.