Câini care pot depista bolnavii asimptomatici de COVID, antrenați la Sibiu. Curând vor ieși pe teren

12-02-2021 20:11


Șase câini sunt pregătiți la centrul chinologic din Sibiu să detecteze bolnavii asimptomatici de COVID-19.

 

Ei sunt antrenați să depisteze rapid mirosul specific emanat de persoanele infectate. Instructorii din Sibiu s-au inspirat de la colegii lor din Emiratele Arabe, Franța, Finlanda, și Germania, care au reușit să învețe câinii să-i identifice rapid în mulțime pe cei care au Covid-19.

Blue, un ciobănesc belgian, are doi ani şi este unul dintre cei şase câini pregătiţi să identifice bolnavii asimptomatici de COVID-19. El a simţit prima probă pozitivă şi a detectat-o în urmă cu două săptămâni. În momentul în care câinii găsesc probele pozitive se aşează şi aşteaptă să primească o recompensă.

Probele pozitive sunt amplasate în borcane sterile şi conţin bucăţi de tifon curat îmbibate cu transpiraţia provenită de la bolnavii de COVID, care nu iau încă tratament. Probele sunt amplasate în acest coridor de căutare şi sunt amestecate cu unele care pot distrage atenţia câinelui, cum ar fi mirosul de deodorant, mănuşi de cauciuc sau tifon steril.

Comisar şef Leonard Bala, directorul Centrului Chinologic Sibiu:
„Am utilizat inclusiv probe de transpirație de la persoane care aveau o simplă răceală, pentru a-i da câinelui posibilitatea să facă foarte exact diferenţa între un miros de transpiraţie de la o persoană infectată şi de la o persoană sănătoasă, sau care are altă afecţiune. Este acelaşi mod de a detecta atât bolnavii de cancer cât şi cei de diabet."

În această primăvară urmează să fie făcute primele teste chiar pe oameni, printr-un protocol de colaborare cu aeroportul din Sibiu. Apoi, în funcţie de rezultate, va urma certificarea acestor echipe canine în detectarea personalelor infectate cu COVID-19.

Agent-şef principal Silviu Stan, instructor canin:
„Avem foarte mult de muncă pentru a scoate un câine operaţional, în aceste condiţii de lucru este nevoie de foarte multe probe, ore de antrenament, pentru a ne asigura succesul acestei categorii de serviciu."

Responsabilii au demarat acest proiect inspiraţi de rezultatele obţinute de câinii pregătiţi să detecteze cazurile de COVID în ţări precum Franţa, Finlanda şi Germania, unde rata de reuşită este de peste 94%.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO