Trecerile de la căldură la ger au devenit ceva normal. Ce spun meteorologii

12-02-2021 18:41


Alternanțele de la vreme bună la vreme rea și diferențele mari de temperatură au devenit ceva normal, spun meteorologii. Totul depinde de distribuția maselor de aer la nivel continental dintre nord și sud.

În viața de zi cu zi, astfel de schimbări bruște ne pot da o stare de sănătate proastă. Temperatura joasă poate favoriza dezvoltarea unor virusuri în timp ce rafalele de vânt la pot împrăștia.

La începutul săptămânii, adia un vânt de primăvară și mulți se gândeau la mărțișor.

10 februarie. Este ora 14, iar în Capitală soarele ne zâmbește blând. Oamenii au renunțat la hainele de iarnă, pentru că sunt 16 grade și o vreme de primăvară.

În doar două zile, temperatura a scăzut accelerat în sudul țării, inclusiv în Capitală. În același loc, soarele s-a ascuns printre nori și a început să ningă. Iar oamenii și-au dat seama că sezonul pentru mănuși și fular sau căciulă nu a trecut deocamdată.

Vremea s-a schimbat foarte mult în ultimii ani.

Elena Mateescu, director general ANM: "O alternanță de vreme mai caldă, urmată de perioade reci, este deja un tipar de vreme pe care îl considerăm aproape normal".

Oamenii resimt însă aceste alternanțe. Iar medicii confirmă anumite reacții. Cei mai afectați pot fi copiii, pentru că au căile respiratorii sensibile. Dar și adulții care sunt nevoiți să stea mult timp în frig.

"Am resimțit, da. Dar cum? Eu sufăr de sinuzită și s-a simțit temperatura ridicată și apoi scăzută”.

Medic: "Temperatura joasă poate să favorizeze dezvoltarea unor virusuri în mediul înconjurător și care pot fi luate și aduse de vânt".

Urmează 10 zile de ger în toate regiunile țării, atât ziua, cât și noaptea. Și chiar dacă în ultima săptămână din februarie temperaturile vor începe să crească, nu vom scăpa de iarnă așa ușor.

Elena Mateescu: ”Luna martie mai poate să aducă astfel de episoade în funcție de contextul distribuției maselor de aer la nivel continental".

Ultima lună din această iarnă va fi așadar diferită de prima, care a adus cel mai călduros sfârșit de an din ultimii 60 de ani.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO