Cafeaua are tot mai mare trecere la români. Topul în care Bucureștiul e pe locul 3
Cu accente florale din Etiopia sau mai dură, ca în Guatemala, cafeaua are mare trecere la români. Potrivit unei publicaţii străine, Capitala se află în top 3 oraşe europene cu cele mai multe cafenele specializate, raportate la numărul de locuitori.
În plus, industria s-a dezvoltat atât de mult, încât experţii în prepararea cafelei, numiţi şi barista, au ajuns să aibă ucenici.
Andrei studiază Medicina, iar în toamnă susţine lucrarea de licenţă despre... cafea. Pentru documentare a mers în mai multe cafenele de specialitate. A vrut astfel să demonstreze că această licoare te ţine mai alert, anihilează oboseala şi îţi poate schimba percepția gustului, dacă o bei regulat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei Iacoban, student: „Păstrează un nivel ridicat al cortizolului, asta fiind indicatorul pentru stres, şi îl menţine mai ridicat pe parcursul zilei. Există chiar un formular special creat pentru a degusta cafeaua şi a reieşit la majoritatea participanţilor că au obţinut un punctaj mai mare la a doua degustare, ceea ce înseamnă că lor le-a crescut acuitatea gustativă”.
„Nu este suficient să te duci într-un loc unde să ceri o cafea şi să primeşti o cafea. Contează foarte mult şi modul în care acea cafea este preparată şi în care ţi se explică despre ea şi ţi se spune practic istoria acelei cafele”, a declarat coordonatorul științific al lucrării, Mihnea Nicolescu.
Dan a renunţat la meseria de fotograf şi a deschis o cafenea în urmă cu trei ani.
Dan Milu, proprietarul unei cafenele: „Am ajuns să fac un bucket list, cele trei lucruri pe care voiam să le fac în viaţa - unul din ele este cafeneaua - şi am ajuns aici”.
Potrivit datelor INS, un român a băut, în 2010, 191 de grame de cafea şi ceai pe lună, în timp ce în 2018, acelaşi român consuma 241 de grame de cafea. Astfel, consumul a crescut cu 26%.
Lidia Muntean, ghid turistic: „Îmi place foarte mult gustul cafelei, mirosul, tabietul de a bea cafea. Ideea de a ieşi cu prietenii la o cafea, parcă nici nu-ţi mai vine să faci nimic decât să stai toată ziua la cafea”.
În București există câte o cafenea la aproximativ 52.000 de locuitori.
Proprietara unei cafenele de specialitate: „Chiar ieri am avut parte de doi clienţi italieni care au spus că, până să ajungă la noi, nu au băut nicio cafea bună în Bucureşti şi sunt aici de o săptămână”.
Dacă în 2016 în Bucureşti existau în jur de 11 cafenele de specialitate, acum sunt aproape 100, iar celebri barista - care prepară cafeaua - au ajuns chiar să aibă ucenici.
Anca Ionescu, barista: „Meseria asta se fură. Spre exemplu, latte art-ul eu l-am învăţat de la cel ce deţine cafeneaua, ownerul, dar am învăţat şi de la ceilalţi, pentru că Youtube-ul nu te ajuta în totalitate”.
Anul acesta, în Bucureşti a avut loc şi prima ediţie Bucharest Coffee Week, unde zeci de proprietari de cafenele, inclusiv din străinătate, au făcut schimb de experienţă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!