Cad primele "capete" în cazul oilor moarte în Portul Midia. Șef DSV: "Păi cine să le salveze?"
Operaţiune de salvare marți-noapte a oilor rămase în viaţă, după ce o navă cu peste 14.000 de animale s-a răsturnat în Portul Midia.
Rând pe rând, oile care au reuşit să supravieţuiască în tot acest timp au fost aduse la mal de către pompieri, acolo unde le-au aşteptat spaţii amenajate cu fân.
La faţa locului a ajuns, marți seară, şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. Şi împreună cu el şi noul şef al Autorităţii sanitar-veterinare, Robert Chioveanu - numit ieri în funcţie de premierul Ludovic Orban.
Zeci de pompieri au coborât şi după lăsarea serii în cala navei şi au început să salveze rând pe rând oile care au rămas în viaţă. Bietele animale au fost aduse în Portul Midia, în siguranţă, şi le-au fost pregătite spaţii cu fân şi mâncare.
Robet Chioveanu, șeful ANVSA: "Operaţiunea este dificilă, suntem cu colegii de la ISU, este frig, este vânt, dar vrem să salvăm aceste animale care au supravieţuit"
Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Administraţiei şi Internelor: "S-a luat decizia să se pună pe tura un număr de 4-5 medici veterinari pe fiecare tură, care vor lucra în diferite puncte unde sunt scoase animalele pentru că unele au fost sedate, trebuie urmărite"
Tot în timpul nopţii s-a hotărât că părţi din corpul vaporului să fie decupate astfel încât să se câştige timp în acţiunea de salvare.
"Mai sunt cel puţin 15-20 de oi vii pe această navă, se văd cum mişca"
Primele oi au fost aduse la mal de cei de la ASVOM, dar şi de pompieri, pentru că salvatorii noştri, inclusiv cei de la DSV, nu erau pregătiţi pentru astfel de operaţiuni de anvergură.
Cosmina Cerva, mişcarea dreptate pentru animale: "La fața locului nu aveţi nici un om pentru salvarea de animale, medicii veterinari de la DSVSA stau pe mal, ce fac acolo?"
Șef DSV: "Deci aşa s-a procedat, căci nu am avut acces la animalele vii de pe nava".
Cosmina Cerva: "Acum avem o operaţiune de salvare de animale, cine le salvează?"
Șef DSV: "Păi cine să le salveze, spuneți dvs. Cine să le salveze, păi de unde?"
Cosmina Cerva: "Păi dumneavoastră aveţi medici veterinari, cine le salvează eu?"
Cosmina Cerva, mişcarea dreptate pentru animale: "De animalele alea nu s-a îngrijit nimeni, doar doi medici veterinaride la un ONG. Singurii care au salvat animale a fost o echipă de scafandri şi încă o dată vă spun băieţii de la ISU".
În tot acest timp mii de oi s-au înecat sau au murit strivite ori înfometate. La fel ca în cazul ursului lăsat să agonizeze, autorităţile au fost, şi de această dată, depăşite de situaţie.
Dan Iamandi, șeful IGSU: "Există o singură intrare, cealaltă este sub apă, accesul este foarte greu, de aceea operaţiunea de salvare este foarte dificilă, de aceea acţionăm cu precauţie."
Gabriel Păun, reprezentant Animal International: "Întreaga lume a văzut ce se întâmplă, am primit o invitiatie oficială în Parlamentul European, o comisie de anchetă de la Strasbourg va analiza informaţiile existente"
La rândul lor, autorităţile portuare încearcă să afle de ce nava încărcată cu 14.600 de oi, cu destinaţia Siria, s-a răsturnat la mai puţin de 200 de metri de mal.
Reporter: "Cu ce grad de înclinare a plecat nava din dană?"
Alexandru Mezei, director Autoritatea Navală Română: "Din informaţiile pe care le avem la ora actuală cu aproximativ trei grade. Există posibilitatea ca nava să fi fost încărcată prost"
Pentru moment, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu animalele salvate pentru că aceasta este decizia cumpărătorului, un cetăţean din Arabia Saudită. Voluntarii vor ca oile care au supravieţuit să fie duse într-un refugiu până la sfârşitul vieţii.
Între timp, însă, premierul Lodovic Orban a decis că șeful ANVSA să fie înlocuit din funcţie ca urmare a modului în care a fost gestionata până în acest moment situaţia animalelor aflate pe nava scufundată în Portul Midia. Noul şef al instituţiei este Robert Chioveanu care a anunţat deja formarea unei comisii speciale pentru a se stabili cum mai pot fi salvate oile care au supravieţuit.