Sentință fără precedent: statul ia înapoi 224 de hectare în cazul Puiu Popoviciu


Ultimul update: Vineri 28 Decembrie 2018 19:49
Data publicarii: Vineri 28 Decembrie 2018 16:54
Categorie: Stiri actuale

Unul din cele mai valoroase şi întinse terenuri din ţară, aflat în zona de nord a Capitalei, trece în proprietatea statului.

Sentinţa fără precedent a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care milionarul Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare.

Sute de hectare pe care omul de afaceri a dezvoltat un important centru comercial, dar şi un ansamblu rezidenţial de lux vor trebui restituite autorităţilor.

Judecătorul care l-a condamnat în prima instanţă pe omul de afaceri Puiu Popoviciu la 9 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu a decis şi latura civilă a scandalului de corupţie: cele 224 de hectare de teren din nordul Capitalei ajunse în proprietatea unei companii controlate de multimilionar se întorc la stat.

Şi asta pentru că - susţine magistratul Curţii de Apel Bucureşti - terenurile au fost donate statului român în 1929 de Maria Bibescu - fiica fostului domnitor Gheorghe Bibescu cu o condiţie, ca în zona să se dezvolte doar activităţi de învăţământ superior agricol de medicină veterinară, dar şi de cercetare ştiinţifică.

"Terenul în cauză şi clădirile aferente neputându-se înstrăina, nici în tot, nici în parte, pentru orice destinaţie ar fi".

Ori aici, Popoviciu a dezvoltat un important centru comercial şi un ansamblu rezidenţial cu apartamente de lux. Asta după ce ar fi convins fosta conducere a Universităţii de Știinţe Agricole care administra terenul să accepte o asociere iar în schimb a primit în ultimii 15 ani bani cu care a plătit salariilor profesorilor.

Un caz aparte este cel al sediului Ambasadei SUA la Bucureşti. reprezentanţă diplomatică a închiriat pentru 99 de ani nu mai puţin de 40 de mii de metri pătraţi din terenul USAMB, iar preţul - 8 milioane de dolari - a fost încasat - spun autorităţile - de o firmă la care, culmea, Universitatea nu era acţionar.

Sentinţa Curţii de Apel poate fi contestată, aşa cum s-a întâmplat şi cu latura penală, mai ales că Puiu Popoviciu este profund nemulţumit. Acesta este la Londra unde aşteaptă să afle dacă va fi extrădat în România. Omul de afaceri afirma că: "Abuzul din sentinţa penală s-a prelungit în sentinţa civilă".

Pentru că statul să nu rămână în pierdere după acest proces, Curtea de Apel Bucureşti a instituit popriri pe conturile lui Puiu Popoviciu şi firmelor controlate de acesta, pentru acoperirea sumei de 180 de milioane de dolari la cât era evaluata suprafaţă în 2006 de către specialiştii DNA.

Specialiștii în drept civil susţin că dacă sentinţa Curţii de Apel va rămâne definitivă, statul român are la indeamnă cel puţin trei variante să rezolve această situație fără precedent: prima ar fi să accepte vânzarea sutelor de hectare către firmele controlate de Puiu Popoviciu, iar statul să incaseze câteva sute de milioane de euro; a doua variantă ar fi ca statul să devină acţionar la afacerile multimilionarului şi să îşi impună cota de profit. A treia variantă, poate cea mai gravă, este ca toate aceste construcţii să fie demolate, iar terenul să revină la situaţia iniţială. Cert este că pentru fiecare dintre ipoteze sunt inevitabile procesele de lungă durată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Statul român, pe cale de a pierde unul dintre cele mai valoaroase monumente istorice
Statul român, pe cale de a pierde unul dintre cele mai valoaroase monumente istorice
Instanta suprema decide redeschiderea dosarului
Instanta suprema decide redeschiderea dosarului "Flora", in care Traian Basescu este acuzat ca a retrocedat ilegal un teren
Traian Basescu poate rasufla usurat. Procurorii au clasat ancheta legata de retrocedarile facute cand era primar general
Traian Basescu poate rasufla usurat. Procurorii au clasat ancheta legata de retrocedarile facute cand era primar general
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gura Șuții
Procurorii l-au pus oficial sub acuzare pe cetățeanul olandez pentru uciderea Mihaelei
Animalele exotice preluate de la Nuțu Cămătaru au ajuns la ZOO Târgu Mureș
Scene violente într-un parc din București. Un minor, bătut crunt pentru o sumă de bani
Un copil de 9 ani, în stare gravă. O poartă metalică de fotbal a căzut peste el
Satul unde sunt mai mulţi urşi decât oameni pe uliţe. Nici copiii nu mai merg la şcoală
Fetiţa ucisă în Dâmboviţa. Primarul comunei: ”Se vede trântită pe bancheta din dreapta”
Mario Iorgulescu
Mario Iorgulescu a părăsit Spitalul Elias și continuă tratamentul într-o ţară UE
Accident grav pe DN2, în apropierea Capitalei. Starea celor 14 răniţi
Ce le-a spus olandezul suspect de uciderea fetiţei poliţiştilor înainte să plece
Fata de 14 ani din Dolj a fost găsită. Motivul pentru care se ascunsese în podul casei
Vremea capricioasă a înjumătățit producția de mere. Cum sunt acoperite pierderile
Creșe moderne, în satele din România. Cum au reacționat copiii când au văzut jucăriile