Bucurestiul se pregateste pentru Euro 2020. Ce probleme trebuie sa rezolve pana atunci primarul general Gabriela Firea

Dată publicare: 24-08-2016 18:09
Dată actualizare: 27-08-2016 07:05


Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a intalnit, marti, cu reprezentantii Comitetului de Organizare UEFA si cu cei ai Federatiei Romane de Fotbal.

Motivul? Bucurestiul va fi unul dintre cele 13 orase care vor gazdui meciuri ale Turneului Final EURO 2020, a informat PMB, conform Agerpres.

"Bucurestiul trebuie sa devina cu adevarat o capitala europeana, iar postura de gazda a unui campionat european se inscrie cu adevarat in aceasta viziune. Este un proiect care tine de mandria noastra nationala, de aceea atat noi, cat si celelalte institutii publice cu responsabilitati in organizare trebuie sa luam toate masurile pentru ca Bucurestiul sa nu fie cu nimic mai prejos decat celelalte orase participante", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Ea a precizat ca modernizarile in infrastructura Capitalei, solicitate a se realiza pana in 2020, conform cerintelor UEFA, reprezinta un obiectiv major pentru actuala administratie. Unul dintre proiectele asumate se refera la reabilitarea strazilor si modernizarea arterelor cu linii de tramvai din zona adiacenta Arenei Nationale, printre care: bdul Basarabia, bd. Chisinau si soseaua Pantelimon, unde lucrarile sunt finalizate in proportie de 70%.

In ceea ce priveste configurarea transportului in comun, astfel incat acesta sa aiba capacitate corespunzatoare de a prelua spectatorii spre si de la stadion, Gabriela Firea a subliniat ca actuala administratie a initiat masuri pentru a creste atractivitatea transportului in comun, a alocat fonduri pentru reparatii si modernizari la parcul auto RATB, urmand sa organizeze o licitatie internationala pentru achizitionarea a 500 de autobuze noi.

Unul dintre obiectivele UEFA este atingerea pragului de 80% a spectatorilor care folosesc transportul in comun, bicicleta sau se deplaseaza la stadion pe jos. Astfel, s-a discutat despre stabilirea unor trasee pentru biciclisti spre si de la stadion si amenajarea unui veloparc in perimetrul arenei.

Arena Nationala dispune in acest moment de 125 de locuri pentru persoane in scaune cu rotile, precum si de facilitati de acces pentru acestea. In vederea transparentei alocarii locurilor pentru persoane cu dizabilitati la stadion, este in curs incheierea unui parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru persoane cu dizabilitati, pentru accesarea bazei de date si comercializarea biletelor in baza CNP-ului.

Gabriela Firea a amintit ca PMB a finalizat Centrul Municipal Integrat Pentru Situatii de Urgenta care va deveni operational pana la sfarsitul acestui an, reunind toate institutiile angrenate in gestionarea situatiilor de urgenta de pe raza municipiului Bucuresti si Ilfov.

In ceea ce priveste constructia Salii Polivalente, unde, conform cerintelor UEFA, la Campionatul European ar trebui organizat centrul de presa, primarul Capitalei a declarat ca proiectul este "in continuare blocat" din anul 2014, in contextul in care cei doi ofertanti se contesta reciproc.

"Pe 29 septembrie, instanta trebuie sa se pronunte din nou fata de precizarile solicitate de unul dintre cei doi ofertanti. Termenul de finalizare a Salii Polivalente este de 24 de luni de la momentul atribuirii contractului. Voi face toate demersurile legale pentru ca investitia pentru care exista finantare de la bugetul local sa poata fi demarata si finalizata pana la Campionatul European", a sustinut Firea.

In cazul in care situatia Salii Polivalente nu se va clarifica in asa fel incat proiectul sa fie finalizat la timp, s-a luat in discutie construirea unei facilitati provizorii cu o suprafata de minim 1.240 mp care sa permita compartimentarea potrivit normelor UEFA la nu mai mult de 400 de metri de stadion, a mentionat PMB.

Pe Arena Nationala se vor juca in total patru meciuri - trei din faza grupelor si unul in optimi.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO