Bucureștenii, prizonieri în mașini. Ce au ajuns să facă șoferii în timp ce sunt în trafic
Prizonieri în maşini. Este frustrarea pe care o resimt, zi de zi, cei care locuiesc în Bucureşti şi care au ajuns să facă în medie trei sferturi de oră - până la serviciu, potrivit unui studiu recent.
Cum transportul în comun nu este bine pus la punct, aproape jumătate merg cu maşina, de cele mai multe ori, prin aglomeraţie. Ca să nu facă mereu câte o criză de nervi, unii şoferi s-au adaptat acestui nou mod de viaţă şi au găsit soluţii. Ascultă muzica, podcasturi, ori cărţi audio, mănâncă sau vorbesc la telefon.
Pentru a ajunge la serviciu, Lidia petrece în maşina o oră în fiecare dimineaţă şi altă oră seara. Spune că timpul parcurs în trafic a crecut de la an la an cu 5 minute.
Lidia: ”Este foarte stresant mai ales că nu poţi aproxima cât durează drumul. Profit de timpul mort organizându-mi calendarul zilnic şi vorbind cu familia la telefon, lucru pe care în timpul zilei nu prea apuc să îl fac. ”
Alţi şoferi îşi fac viaţa mai uşoară ascultând muzică preferată.
Reporter: Văd că ascultaţi muzica. E un mod de a petrecete mai plăcut timpul în maşină?
Șofer: E un mod de relaxare, da. E plictisitor să stai atât timp în maşină, dar nu avem ce face.
Există şi categoria celor care ascultă cărţi audio sau podcasturi, în timp ce alţii folosesc timpul petrecut la semafor ca să mănânce.
Ai timp să faci orice la volan dacă eşti şofer în Bucureşti. 46 de minute sta în maşină în medie un angajat în drum spre serviciu. Distanţa parcursă este de aproape 11 kilometri, însă viteza medie este de numai 14 km/h.
Cristi Moga, Cushman & Wakefield Echinox: ''Bucureștiul are anumite probleme legate de infrastructură şi de transport în comun care fac ca timpii să fie ceva mai mari decât în oraşe similare. În jur de 40% dintre repondenţii noştri scot zilnic cu maşina, ceea e destul de mult”.
Cei care merg cu mijloacele de transport în comun fac şi mai mult, peste 50 de minute, până la serviciu, iar bicicliştii puţin peste 30 de minute, arata studiul.
Orele petrecute în trafic se consideră timp de muncă pentru cei care merg cu maşina în interes de serviciu, precum instalatorii, electrienii sau agenţii de vânzări.
Alte ţări consideră şi drumul până la birou timp de muncă şi chiar se ia în considerare că săptămâna să aibă doar patru zile lucrătoare, pentru că angajaţii să fie mai puţin stresaţi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!