Bombe radiologice pentru Statul Islamic, la granitele Romaniei. Afacerea pusa la cale de fosti KGB-isti in Republica Moldova

×
Codul embed a fost copiat

Bombe radiologice, pentru Statul Islamic, erau disponibile chiar la granitele Romaniei. In Republica Moldova, fostii KGB-isti cauta cu disperare reprezentanti ai ISIS si Al Qaeda, ca sa le vanda uraniu si cesiu radioactiv.

Din fericire, pana acum au dat peste politisti sub acoperire, antrenati si finantati de FBI. Din nefericire, au fost prinsi numai "pestii cei mici", iar politistii moldoveni au reusit sa captureze doar cateva zeci de grame din kilogramele de substante radioactive, destinate fundamentalistilor islamici. 

Daca va imaginati ca o afacere criminala, care are potentialul sa nenoroceasca mii de oameni, se poarta in buncare tenebroase, s-ar putea sa va inselati. La Chisinau, traficul cu materiale radioactive, destinate Statului Islamic sau Al Qaeda, se face la discobar.

Doi intermediari incearca sa-i vanda unui politist moldovean sub acoperire, antrenat de FBI, suficient Cesiu 137 - un izotop radioactiv care, amplasat intr-o bomba radiologica, ar contamina cateva strazi. Pretul: NUMAI 2,5 milioane de euro.

Citește și
Omar Hussain
Patru jihadisti britanici, inclusi pe lista de sanctiuni a ONU. Acestia sunt acuzati ca au luptat alaturi de Statul Islamic

Traficant: "Cesiu este un metal rar, colorat. Nu e radioactiv."

Dar, mai intai, traficantii de material radioactiv vor sa se convinga totusi ca au de-a face cu un intermediar care lucreaza intr-adevar pentru Statul Islamic.

Constantin Malic, politist: "Din start l-au intrebat "Tu pe cine reprezinti?". Iar colaboratorul nostru infiltrat le-a zis: "Bai, sunt oameni smecheri, sunt din Statul Islamic, dar treaba merge. Vrei sa facem afacere? Poftim, facem afacere.""

Afacerea se incheie. Insa abia dupa 20 de intalniri conspirative si conditia de a accepta mai intai, ca semn de bunavointa, Cesiu 135, mai putin periculos si deci mai ieftin si aproape nefolositor teroristilor.

Cei doi intermediari sunt arestati, insa politistul sub acoperire, Constantin Malic, fierbe de furie: pestii cei mari, care puteau intr-adevar sa fi detinut materialul radioactiv, scapa nestiuti, cu tot cu marfa ucigasa. Sefii lui Malic au decis sa scoata pistoalele, cand s-a pus pe masa prima fiola radioactiva.

E numai unul dintre cele patru cazuri, din ultimii cinci ani, din Moldova si arata un fenomen pe cat de nou, pe atat de inspaimantator: nu mai conteaza doar banii. Traficantii din spatiul URSS urasc America si Occidentul si vor sa dea izotopii radioactivi numai celor mai temute grupari: ISIS sau Al Qaeda.

Pe principiul "fapte nu vorbe", FBI si Casa Alba, cei care l-au pregatit si l-au finantat pe politistul moldovean, prefera sa taca. Insa Constantin Malic merge mai departe. Isi aminteste ca, la 27 de ani, a pus mana, la propriu, pe prima bucata de uraniu. Se intampla acum sase ani, cand nici nu stia ce inseamna uraniu. Pontul venise de la un informator.

Constantin Malic, un fost politist de 27 de ani, pe care Associated Press il prezinta drept personaj cheie in aceasta investigatie, este un personaj real. A ajuns sa investigheze cazurile de contrabanda cu uraniu aproape intamplator - in timp ce se ocupa de un alt dosar legat de falsificarea banilor. Cateva luni in urma, el a incetat sa mai activeze in politie dupa ce directia pe care o conducea s-a desfiintat, iar jurnalistii straini scriu ca s-a intamplat in urma unui conflict intern. Am incercat miercuri sa-l gasim, insa nu am reusit.

Pare de ras, dar pe Malic il cuprind fiorii cand rememoreaza anul 2010. Un fost KGB-ist, cetatean moldovean, voia sa ii vanda, in transe, 10 kilograme de Uraniu 235. Adica o cincime din incarcatura bombei de la Hiroshima. Aceeasi calitate. Pretul? Pe masura! 32.000 de euro gramul. Inmultiti si obtineti 322 de milioane de euro.

KGB-istul moldovean a vandut 10 grame din Uraniul furnizat de un politist din Republica Transnistreana.

Teodor Chetrus, intermediar: "Pot  face una dintre acelea, murdare. Pot face o bomba murdara, daca ai auzit de asemenea lucruri. Nivelul de radiatie este mare si exploziile imprastie materialul oe un teritoriu."

Si din nou, politia moldoveana intervine cu pistoalele si catusele. Captureaza zece grame, fara sa mai stie nimeni unde sunt cele zece kilograme de Uraniu imbogatit, pe care fostii sovietici vor cu disperare sa le vanda teroristilor islamisti.

Constantin Malic: "De nenumarate ori a spus ca trebuie sa ajunga subtanta asta, ca trebuie sa fie un cumparator real din Statele Islamice, care trebuie sa prepare o bomba murdara. Ca sunt cei mai interesati sa procure uraniu, pentru ca trebuie nimicit statul american, ca ei au creat probleme in Orientul Mijlociu si asa mai departe."

Oleg Balan, Ministrul de Interne al Republicii Moldova: "Au fost retinuti curierii, pe cazul respectiv. Nai departe dosarul nu a fost in gestiunea Ministerului de Interne. Nu as putea sa va dau detalii, a trecut prea mult timp din februarie."

Ca de obicei, in plasa cad pestii mici. Aceiasi pesti mici, care ii spuneau lui Malic, politistul antrenat de FBI, ca daca vand Uraniul, data viitoare, mostra de Plutoniu va fi gratuita. Probabil, la pachet cu schema de asamblare a bombei. Si asa se trece de la bomba radiologica, la cea atomica si la cea nucleara.

Andrew Bieniawski, Initiativa pentru Reducerea Amenintarii Nuclear: "Suntem foarte ingrijorati de aceste incidente, in care teroristii incearca sa procure material nuclear sau radioactiv.. Daca teroristii reusesc sa procure uraniu puternic imbogatit, vor fi depasit cel mai mare obstacol in calea producerii unui dispozitiv nuclear impovizat."

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Statul Islamic continua executiile. 10 prizonieri kurzi, fortati sa rosteasca versuri din Coran, inainte de a fi decapitati
Statul Islamic continua executiile. 10 prizonieri kurzi, fortati sa rosteasca versuri din Coran, inainte de a fi decapitati

Organizatia terorista ISIS a publicat pe internet un nou clip infricosator, cu 10 prizoneri kurzi, pe care i-au executat in mod brutal.

Patru jihadisti britanici, inclusi pe lista de sanctiuni a ONU. Acestia sunt acuzati ca au luptat alaturi de Statul Islamic
Patru jihadisti britanici, inclusi pe lista de sanctiuni a ONU. Acestia sunt acuzati ca au luptat alaturi de Statul Islamic

ONU a impus sanctiuni impotriva a patru cetateni britanici, care au recrutat militanti sau au luptat pentru Statul Islamic in Siria, masura fiind adoptata la solicitarea guvernului de la Londra.

Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul:
Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul: "loc de intalnire pentru barbati si femei"

Gruparea jihadista Statul Islamic a inchis terenurile de joaca intr-un oras din estul Siriei, sub pretextul ca acestea sunt locuri de intalnire pentru barbatii si femeile care isi aduc acolo copiii.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.