Bogdan Olteanu cere sa fie testat cu detectorul de minciuni. Fostul viceguvernator al BNR a fost arestat pentru 16 zile

×
Codul embed a fost copiat

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Bancii Nationale, a fost arestat pentru 16 zile in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

Fostul viceguvernator al BNR sustine ca nu a luat un milion de euro spaga de la Sorin Ovidiu Vantu si regreta ca nu va putea sa-si renegocieze contractele de credit. In plus, il bate gandul sa ceara si el sa fie dus la detectorul de minciuni, cum a facut denuntatorul sau la DNA.

Olteanu a ajuns dupa gratii joi-noapte, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat decizia, iar politistii au mers la el acasa si l-au escortat pana la arest.

Bogdan Olteanu ar fi primit banii pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. "Admite contestatia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...) dispune luarea masurii arestului preventiv fata de Bogdan Olteanu pe o perioada de 16 zile incepand cu data punerii in executare a mandatului", arata magistratii instantei supreme. Decizia este definitiva.

Judecatorii ICCJ au respins, totodata, ca nefondata contestatia formulata de Bogdan Olteanu la masura arestului la domiciliu. Procurorii DNA au cerut, joi, instantei supreme sa inlocuiasca masura arestului la domiciliu cu arestul preventiv in cazul lui Bogdan Olteanu, in timp ce fostul viceguvernator al BNR spunea ca spera sa ramana acasa sau sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Citește și
Bogdan Olteanu la DNA - Pro TV
Bogdan Olteanu a fost audiat la DNA: "Pentru mine, ceea ce era sa se intample, s-a intamplat"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat joi contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie dupa ce, in 29 iulie, un judecator de drepturi si libertati de la instanta suprema a decis ca Bogdan Olteranu sa fie plasat in arest la domiciliu, respingand cererea procurorilor de arestare preventiva.

Decizia a fost contestata si de Bogdan Olteanu, care dorea sa fie lasat in libertate sau sa fie luata in cazul sau cel mult masura controlului judiciar.

“Sper sa raman acasa. Va fi o zi lunga”, a declarat Bogdan Olteanu, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat, miercuri, la DNA, in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta, el declarand ca nu este vinovat, dar crede ca ceea ce era sa se intample cu el, s-a intamplat, iar de acum ramane sa isi gaseasca dreptatea.

Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenta si este in arest la domiciliu din 29 iulie, iar in 1 august a demisionat din functia de viceguvernator al BNR. Conducerea Camerei Deputatilor a luat act in 10 august de demisia lui Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arata, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri.

”Transportul celor doi in Delta s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat. In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii.

Persoana care a fost numita ca guvernator a fost chemata la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de desemnata pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite.

Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii. Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat in servicii de consultanta in campania electorala din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumita firma i-ar fi pus la dispozitie lucrari de analiza politica si sondaje de opinie.

DNA a anuntat ca se fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii.

Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

In mai putin de doua saptamani, procurorii DNA vor cere prelungirea arestarii preventive. Pana atunci, Bogdan Olteanu se gandeste daca sa ceara sau nu sa fie dus la detectorul de minciuni ca sa dovedeasca faptul ca spune adevarul si ca nu a luat spaga. Avocatul are indoieli pentru ca - spune el - din pricina stresului, o persoana acuzata de trafic de influenta ar putea sa cada testul poligraf din pricina emotiilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu s-ar putea intoarce dupa gratii. Cele doua cereri judecate azi de ICCJ
Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu s-ar putea intoarce dupa gratii. Cele doua cereri judecate azi de ICCJ

Fostul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei are joi o noua zi grea. Bogdan Olteanu s-ar putea intoarce dupa gratii.

Bogdan Olteanu a fost audiat la DNA:
Bogdan Olteanu a fost audiat la DNA: "Pentru mine, ceea ce era sa se intample, s-a intamplat"

Cu o zi inainte sa afle daca se va intoarce dupa gratii, fostul vice-guvernator al BNR a fost confruntat cu denuntatorul, care il acuza ca i-ar fi dat doua milioane de euro spaga.

Interceptarile demonstreaza ca Bogdan Olteanu a primit bani pentru a interveni in numirea guvernatorului Deltei
Interceptarile demonstreaza ca Bogdan Olteanu a primit bani pentru a interveni in numirea guvernatorului Deltei

Bogdan Olteanu a primit bani cu rucsacul. Informatia apare in dosarul fostului vice-guvernator al BNR si pare ca l-a convins pe judecatorul de caz. Aceasta a motivat ca lasarea lui Olteanu in libertate ar fi un pericol.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.