Pentru a doua zi consecutiv, oficialii au raportat peste 30 de mii de cazuri noi de Covid. Iar autoritățile spun că va fi și mai rău în zilele care vin.

Ministrul Sănătății vorbește deja de o posibilă suspendare a cursurilor în mai multe județe. Primul pe listă ar fi putea Clujul, unde săptămâna viitoare ar putea fi ocupate peste 75 la sută din paturi în spitalele Covid, condiția de mutare a cursurilor online.

31.683 de cazuri noi au fost prezentate la ultima raportare. Iar estimările specialiștilor sunt îngrijorătoare:

Săptămâna viitoare va exista o nouă creștere spectaculoasă, cifrele cu 4 în față nu sunt excluse. Clujul are cea mai mare rată de spitalizare, 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75%, atunci luăm prima decizie de suspendare a activității de învățământ într-unul dintre județele țării”, a declarat Alexandru Rafila.

De altfel, aproape 800 de elevi au fost depistați cu noul coronavirus prin testele din salivă, din doar 16 județe cât au raportat până acum. Iar 704 sunt internați.

Precauție pentru următoarele 2-3 săptămâni până atingem vârful și vedem că începe să scadă. Rata de confirmați dinte cei care au venit la UPU este de 37,29%”, a transmis Raed Arafat.

Un bărbat de 65 de ani din județul Buzău este pozitiv, pentru a treia oară este în mai puțin de un an. Are și alte probleme de sănătate și este vaccinat anti-Covid cu două doze. Medicii spun că de fiecare dată s-a infectat cu altă variantă a virusului.

Datorită mutațiilor apărute la nivelul proteinei spike pacientul s-a reinfectat. Este echilibrat respirator, cu stare generală bună”, a explicat șeful secției de Boli Infecțioase din Buzău.

Vaccinurile nu ne aduc un răspuns imun la nivelul barierei de intrare a virusului, la nivelul porților de intrare, adică la nivel de mucoase, dar ne oferă protecție pe interior, adică anticorpii și raspunsul imun de tip celular ne protejează față de formele grave. Dacă facem infecții asimptomatice implicațiile legate de complicații sunt practic minime”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

7.834 de bolnavi de Covid sunt acum în spitalele din toată țara. Câteva sute ajung zilnic și în centrele de evaluare.

În cazul persoanelor care au un diagnostic pozitiv, primul pas este să ia legătura cu medicul de familie sau cu un serviciu de asistență medicală pentru evaluare și eventual tratament dacă se impune. Până în acest moment avem 205 centre de evaluare operaționale”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

151 de focare cu SARS-CoV-2 sunt în spitale, serviciile de ambulanță și în centrele de dializă, dintre care 18 în București. În total, 1821 de medici și asistente au acum infectia Covid. Evident, numărul infectărilor va crește în rândul personalului medical, dar șeful DSU spune că vor fi făcute detașări astfel încât să se poată asigura îngrijirea bolnavilor.