BNR a majorat dobânda cheie la 2% pe an, de la 1,75%. Ce trebuie să știe cei cu credite

Ultima actualizare: 10-01-2022 19:57

Vom plăti rate mai mari la credite, spun economiștii, după ce luni Banca Națională a mai dat un semnal pentru scumpirea împrumuturilor.

Dobânda cheie, stabilită de BNR, a crescut la 2 la sută.

Motivele pentru această decizie sunt legate de scumpirile generalizate, mai ales la energie, care au provocat efecte în lanț, iar acestea se vor simți curând în buzunarul românilor.

Creșterea dobânzii cheie, stabilită de BNR la 2% acum față de 1,75% cât era anterior, se va vedea imediat în ratele la creditele cu dobândă variabilă, calculate în funcție de indicele ROBOR, spun specialiștii.

Irina Chițu, director platformă financiară: ”Pentru cei care au deja credite cu dobândă variabilă sfatul e să le renogocieze, să le refinanțeze cu dobândă fixă cât mai mică sau să încerce să-și reducă costurile sau soldul. Pentru cei care au reușit să pună bani deoparte în această perioadă, cel mai bine e să-și ramburseze creditul anticipat”.

Iar pentru cei cu credite care depind de indicele mai nou IRCC, creșterile vor fi resimțite la primăvară.

Cum sunt afectați cei cu dobânzi IRCC, față de cei cu ROBOR

La un credit de 225.000 de lei, un român plătește acum o rată de 1.163 de lei, în cazul în care împrumutul depinde de indicele IRCC, calculat la 1,17% în prezent. Același credit, raportat însă indicele ROBOR, care e 3,05%, înseamnă o rată de 1.430 de lei.

Dacă ambii indici vor crește, de pildă ROBOR la 4% și IRCC la 2,5%, atunci la împrumutul mai vechi, plata lunară crește cu 24%, iar la cel mai nou - cu 16%.

De la începutul pandemiei, din martie 2020, nu am mai avut o dobândă cheie de 2%. Acum patru ani, era chiar mai sus, apoi a început să scadă, ceea ce a dus la ieftinerea creditelor.

Criza sanitară a declanșat însă noi majorări pentru dobânda BNR. Este modul în care Banca Națională luptă contra inflației tot mai mari, ajunsă la nivelul record de 8% toamna trecută.

Estimările arată că România va continua să aibă una dintre cele mai mari creșteri de prețuri din Uniunea Europeană și anul acesta.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: ”Banii se scumpesc pentru toți actorii din economie - atât pentru persoanele fizice care iau credite, cât și pentru companii care iau credite, fie obligațiuni, dar și pentru stat. Crescând rata de dobândă, pune o frână cererii interne”.

Contrar așteptărilor, subliniază BNR, motoarele economiei au încetinit puternic spre final de an, în condițiile în care valul 5 al pandemiei sporește îngrijorările.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO