Blaj, numit ”Mica Romă”, se transformă radical pentru vizita Papei. Mașinile, interzise


Ultimul update: Marti 26 Martie 2019 19:43
Data publicarii: Marti 26 Martie 2019 18:29
Categorie: Stiri actuale

Vizita Papei Francisc în România antrenează pregătiri fără precedent. Suveranul Pontif va ajunge şi la Blaj, un mic orăşel din judeţul Alba, unde sunt aşteptaţi 150 de mii de pelerini.

Sfântul părinte va ţine o slujbă de două ore pe Câmpia Libertăţii, doar că acolo încap doar 42 de mii de oameni. Ca să nu se creeze busculade, vor fi înfiinţate parcări suplimentare, iar accesul cu vehicule în oraş va fi interzis.

Blajul are 26.000 de locuitori şi poate fi parcurs cu piciorul de la un capăt la celălalt în doar 25 de minute. Pe 2 iunie, Papa Francisc va merge cu avionul de la Bucureşti la Sibiu, iar de acolo va lua elicopterul.

A ales acest oraş, numit şi "Mica Romă", pentru că Blajul este din 1737 centrul Bisericii Romane Unite cu Roma. Tocmai de accea Papa va ţine pe Câmpia Libertăţii o slujbă în cadrul căreia vor fi beatificaţi cei 7 episcopi greco-catolici martiri.

La eveniment au loc 42 de mii de oameni, între care 26 de mii dintre cei care se înscriu pe listele deschise de parohii vor sta pe scaune. Problema este că sunt aşteptaţi în total 150 de mii.

Cristian Barta, Vicar Episcopia Greco-Catolică: "Pe Câmpia Libertăţii, accesul se va face pe bază de bilete date gratuit, iar Câmpia va fi împărţită pe sectoare şi pe culori. Vor fi peste 500 de voluntari care se vor ocupa de pelerini. Peste 33 de mii de oameni din toate colţurile ţării s-au înscris deja."

Voluntar: "Îl aşteptăm cu emoţie şi suntem câteva sute de voluntari, de la 16 până la 60 de ani. Ne vom ocupa de pelerinii care vor veni şi este un moment unic pentru noi."

Accesul cu maşina în oraş va fi interzis. La intrare, vor fi amenajate parcări. Mai multe trenuri speciale vor aduce doritori din Târgu Mureş, Oradea, Cluj şi Bucureşti. După prânz, Papa Francisc va sta de vorbă pentru o jumătate de oră cu rromii săraci din oraş.

Cu o zi înainte, Papa ajunge la Iaşi pentru mai puţin de două ore.

Papa Francisc îşi va începe vizita la Catedrala Sfânta Fecioară Maria. Apoi, Sfântul Părinte va parcurge circa 200 de metri pe pietonalul Ştefan cel Mare, în papa-mobil. La final, în faţa Palatului Culturii, Sanctitatea Sa va ţine un discurs şi va binecuvânta mulţimea de credincioşi.

Municipalitatea pregăteşte o scenă unică. Piaţa din faţa Palatului Culturii va fi împărţită în 8 zone, cu puncte de prim-ajutor şi toalete.

Cei care nu vor avea acces vor putea urmări totul pe monitoare amplasate în oraş.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Decizia luată de Papa Francisc în cazul unui cardinal acuzat de pedofilie
30.000 de pelerini şi-au anunţat prezenţa la slujba ţinută de Papa Francisc în Iaşi
Secretele celui supranumit
VIDEO PROTVPLUS.RO