Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși, de Sfinții Împărați Constantin și Elena
Marți îi sărbătorim pe Împărații Constantin și Elena, dar și pe cei 1,8 milioane de români care le poartă numele.
Bisericile din toată țara au fost pline de oameni, iar la Catedrala Patriarhală s-au strâns sute de pelerini care s-au închinat la moaștele celor doi sfinți.
Sute de oameni au luat parte marți la slujba oficiată de Patriarhul Daniel.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Preafericitul Patriarh Daniel: „Din 1658 acesta a fost și a rămas întodeauna hramul prim al catetralei Mirtopolitane, la început și din 1925 provizoiu, Catedralei Patriarhale.”
Credincioșii au putut să se închine la moaștele a patru sfinți, Constantin și Elena, Sfântul Ierarh Nectarie și Dimitrie cel Nou.
Cu copiii în brațe ori cu hainele celor dragi în mâini, mulți au atins raclele.
Reporter: Obișnuiți să vă rugați la sfinții împărați?
Femeie: „Da, la Sfânta Împărăteasă. În urmă cu 10-15 ani, mă rugam pentru fiul meu, o vedeam ca pe un model de mamă, m-a ajutat în ghidarea fiului meu.”
Bărbat: „Este prima dată când am avut ocazia să vin la acest pelerinaj. Suntem de la seminarul teologic și am venit aici după sfânta liturghie să ne închinăm. Să ne ajute cu toate cele de trebuință în viața noastră și în familie.”
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române: „Sfinții Constantin și Elene sunt cei doi aristrocrati din secolul IV, cei cărora le datorăm eliberarea creștinismului din persecuții, creștinismul devine religie permisă. Cei doi împărați au convocat pentru prima dată primul sinod ecumenic, în anul 325. Nu în ultimul rând, descoperirea crucii pe care a fost răstignit Iisus, descoperire pe care a făcut-o împărăteasă Elena din credință ei foarte puternică.”
Potrivit datelor oficiale peste 1,8 milioane de români sunt buni de cinste marți. Peste 400 de mii de bărbați se numesc Constantin și peste 800 de mii de femei poartă numele Elena.