Beneficiile învățământului dual: cazare, masă, și un loc de practică, la sediul firmelor
Pe o piață cu un deficit mare de forță de muncă, tot mai multe companii încearcă să îşi atragă viitorii angajați, dintre cei care au terminat clasa a 8-a și sunt dispuşi să învețe o meserie.
Copiii care se înscriu zilele acestea la școlile profesionale în sistem dual - adică în colaborare cu un operator economic privat - beneficiază de cazare, masă, și un loc de practică, la sediul firmelor. În ultimii cinci ani, numărul locurilor disponibile s-a dublat, potrivit ministerului Educației.
La acest liceu tehnologic din Sibiu sunt disponibile 128 de locuri în învăţământul dual, pentru care 10 companii partenere plătesc burse, cazare, masă şi oferă un loc garantat de practică.
Alexandru a venit să se înscrie la electromecanică și este încurajat de părinți, mai ales că vor fi scutiți de multe cheltuieli.
Alexandru Sopa, abosolvent gimnaziu: "Desfac multe electromotoare, le asamblez, mă specializez, mă uit la alți electromenanici cum lucrează ei."
Mama lui Alexandru: "Este o susținere din partea firmelor, sper să fie bine și meargă mai departe și să rămână în domeniu".
Paul, absolvent gimnaziu: "Dacă faci trei ani de școală, te angajezi și poți lucra”.
Alți angajatori au deja oferte de angajare cu extra beneficii incluse.
Alin Cărăvan, tutore de practică: "Abonamente la săli de fitness, participări gratuite la evenimente culturale, sportive în oraș, discounturi considerabile la magazine de diverse profile, service-uri auto, optică medicală."
Mirela Hanea, director Liceul Tehnologic "Independența" Sibiu: "Datorită faptului că firmele partenere au făcut încă de la început o promovare, foarte bună, mulți elevi de învățământul gimnazial tind să vină spre acest învățământ dual".
Și conducerea acestui colegiu tehnic din Alba Iulia a încheiat parteneriate cu șase firme. Interesul a crescut mai ales după ce din promoția de anul trecut, peste 60 la sută dintre tineri au fost angajaţi imediat.
Carmen Sânc - director Colegiul Tehnic Alexandru Domșa Alba Iulia: ”Părinții trebuie să înțeleagă că meseria este brățară de aur”.
În această fabrică din Alba Iulia se produc componente auto și lucrează peste 300 de persoane. Administratorii sunt mereu în căutare de angajați.
Hunyadi Gyongyi - manager resurse umane: "Se găsesc tot mai greu angajaţi pregătiţi care să lucreze în fabrică."
Numărul locurilor în învățământul dual s-a dublat în ultimii ani, dovadă că tot mai multe firme încep recrutarea încă de pe băncile școlilor. În total, peste 60.000 de elevi care termină clasa a 8-a sunt așteptați să înceapă un liceu tehnologic sau o școală profesională.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: beneficii, invatamant dual, myimpact,
Dată publicare:
03-07-2023 19:30