Batute de soti, ignorate de statul roman. "Aici a dat cu lopata, iar aici am avut cutitul bagat si scos pe partea astalalta"

×
Codul embed a fost copiat

DRAGOSTE CU VANATAI, partea a II-a. La sat, femeile sunt multumite ca au supravietuit unor decenii de maltratare pentru ca au stiut sa isi tina capul plecat. Sa plece definitiv de acasa e o alternativa greu de imaginat.
 

Nicoleta a avut taria sa isi lase concubinul si sa o ia de la zero, impreuna cu cei 7 copii pe care ii aveau impreuna. Am gasit-o la Vadeni, in judetul Galati, intr-o casa parasita, in care locuieste cu acceptul proprietarilor. Traiesc doar din alocatiile micutilor si spera sa obtina de la primarie un ajutor social. Toti sunt la scoala, dupa ce s-au mutat deja prin 3 sate, pana sa ajunga in Vadeni. Isi fac lectiile la o lumanare, si pe langa ajutorul la teme, mama trebuie sa intinda rufe si…aluat pentru gogosi.

Se vede cat ii este de greu, dar sustine cu mana pe inima, ca macar seara pune linistita capul pe perna. Asta ar vrea ea sa stie alte femei care sunt in situatia ei. ”Daca s-au hotarat sa faca pasul asta sa nu renunte, oricat ar fi de greu. Si nici eu nu am de gand sa renunt. Am plecat pe drumul asta, pe drumul asta merg pana la capat. Chiar daca e mai greu? Poate sa fie, slava Domnului, de munca prin sat cu ziua, este. Mi-a fost greu o perioada,sa invat sa dau cu sapa sa fac inainte spalat rufe ingrijit copii si cam atat. Si te-ai apucat si de agricultura? Da. De nevoie, nu am avut ce face."

Nicoleta a stat mai intai in adapostul unei fundatii din Galati, insa sederea a fost temporara, acasta fiind regula in toate centrele de la noi. A facut cursuri si isi gasise un post de… paznic cu uniforma, la o firma din oras, doar ca programul de lucru nu i-ar fi permis sa mai fie langa copii. Asa a parasit Galatiul, pentru cocioaba intunecoasa de la tara.

Citește și
ucisa Bacau
Moarte misterioasa in cazul unei femei din Bacau, mama a trei copii. "A batut-o de sute de ori"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Spera sa ii poata tine la scoala pe toti micutii ei, sa le dea o sansa cand vor creste. Spune ca desi femeile de la fundatia din Galati ii trimit periodic pachete cu mancare si haine, simte ca sistemul nu a ajutat-o prea mult, sa se desprinda de langa un sot agresiv.

In adapostul din Galati, o alta victima isi numara ranile provocate de sot. "Aici mi-a fost bagat cutitul, aici a dat cu lopata, am avut operatia si un furtun, iar aici am avut cutitul bagat pe aici si scos pe partea astalalta."

Tot cu amaraciune numara si zilele cat mai poate sta in adapost. "Simt ca nu mai am niciun drum, nicio carare, niciun sprijin absolut de nicaieri. Tu unde te vezi peste 5 ani? Nu stiu. Ca de atatea ori de cat ori m-am impacat cu el, si de la atatea batai, ajungi la un mod de ajungi sa te duci lui Satana. De doua ori am vrut sa fac pasul asta."

Unele femei isi ataca si ucid partenerul in somn sau cand e in stare avansata de ebrietate, altele se sinucid. Pentru cele mai multe tinere sarace din mediul rural, universul se limiteaza la gospodarie si la mersul la biserica, si nu concep ca pot parasi acest univers, in ciuda violentei de acasa. Pentru ca nu sunt informate, pentru ca nu prea are cine sa faca asta.

In sate si comune lipsesc asistentii sociali. In primaria rurala asistentul social e pus de cele mai multe ori pe ultimul plan, dupa secretar si agentul agricol. Postul nici nu exista in primarie, in unele localitati atributiile fiind preluate de catre politistul zonei sau de bibliotecara scolii. Legea spune ca asistentul social trebuie sa aiba studii superioare, iar directorul de la Protectia Copilului Vaslui sustine ca asta creeaza multe probleme la tara: "Ar trebui legislatia schimbata sa existe si o forma mai scurta de pregatire, ca cei cu studii nu vin acolo."

In alte tari, pe langa asistentul social, fiecare localitate are mediatori scolari si chiar psihologi si psihoterapeuti. La noi multi primari sunt prea ocupati sa numere lipsurile de infrastructura si utilitati si sa se planga ca nu exista solutii. Vorbim despre locuri unde oameni au toaleta in curte, unde nu exista dispensar, serviciu de pompieri si uneori nici scoala, si unde un specialist pe probleme de familie e vazut ca un moft, un lux, nu o necesitate.

Cristian Lungu e primar in comuna vasluiana Coroiesti si ii da mana sa se laude ca la el in circumsriptie se face educatie familiilor cu risc sporit de violenta domestica. S-a implicat sa faca asta asistentul social: Gabriela Lungu, cea care este sotia edilului. Din aceasta a doua postura i-a fost mult mai usor sa isi convinga primarul si seful de la birou sa implementeze proiecte pentru o viata mai buna in comuna. De 3 ani invita psihologi, sexologi si psihoterapeuti la Coroiesti, pentru sesiuni de discutii cu oamenii. Mai nou are parteneriat cu UNICEF, care a oferit tablete si un program prin care asistentul e scos din birou si trebuie sa faca ancheta sociala aproape saptamanal, in fiecare gospodarie cu probleme de violenta asupra femeii sau copilului.

Satenii au fost sfatuiti sa faca o lista cu atributiile in ograda, dar si sa completeze tabele cu ce trebuie si ce nu trebuie sa faca atunci cand sunt pe cale sa inceapa cearta in cuplu. E vorba despre educatie pentru disciplina pozitiva, despre care le tot vorbesc specialistii chemati la programe de consiliere. La intalniri au participat mai mult femei, decat barbati, dar macar au fost convinse sa vorbeasca deschis, despre problemele din familie. Numarul agresiunilor in comuna a scazut la jumatate, insa problemele sunte departe de a fi rezolvate.

“ E bun, m-a ajutat si el s-a mai schimbat, dar a revenit la ale lui”, spune o femeie. “Am facut si tabele, dar apoi am renuntat. El e asa, mai inchis, nu are incredere…"

E nevoie de programe cu …"bataie" lunga, derulate pe mai multi ani pentru a schimba un comportament violent, si unele dintre participantele la proiecte sunt inca sceptice de rezultate. Nu trebuie ignorat ca in scandalul dintre soti exista presiunea uriasa a comunitatii. Gabriela Lungu sustine ca incepand de la membrii familiei, pana la seful de post, profesorul sau preotul localitatii, exista un nucleu care induce ideea impacarii si a intoarcerii in mediul agresiv. "Daca vad ca invatatorul, profesorul sustine ca e bine asa, lasa asa, nu mai stiu oamenii , mesajul meu nu mai ajunge la ei…"

La nivel regional, sau chiar national, se simte nevoia unor nuclee institutionale care sa combata violenta domestica, asa cum se intampla in alte tari europene. Structuri mixte, care sa includa oameni din directiile sociale, ONG-uri, cu psihologi si terapeuti care sa intervina rapid pe langa politisti, pentru a ajuta o victima dar si pentru a-l corecta in timp pe agresor.

Mariana Robea e sefa unui adapost temporar pentru femei abuzate: "Se tot pune accent pe victima, eu cred ca trebuie pus accent pe agresor”, spune ea.

In Romania mai sunt doar 2 centre pentru consilierea sotului agresor. Unul e la Bucuresti si aici au ajuns in ultimul timp doar 8 barbati. Nu benevol ci pentru ca i-a obligat instanta. La Arad in schimb, centrul a fost inchis, pe motiv ca niciun judecator nu a impus consiliere psihologica timp de mai multi ani, pentru inculpatii abuzatori.

Fara terapie pentru barbatul agresiv, pare o munca de Sisif si fara mari rezultate, sa tii o victima departe de furia lui. Ea este Ileana- ii spunem asa, pentru a-I proteja identitatea. Sustine ca a obtinut un ordin de protectie impotriva sotului si acum se ascunde impreuna cu copiii intr-un adapost. A intentat divort, dar se teme petru viata ei, pentru ca desi barbatul e obligat de instanta sa o lase in pace, i-a transmis mesaje dure, sustine tinara.

"Mi-a spus ca daca ma omoara el sta 25 de ani la inchisoare, dar iese si isi vede copiii, dar eu voi fi la doi metri sub pamant"

Tot sub protectia anonimatului isi spune povestea si o femeie din Galati, care a reusit sa obtina divortul si sa se separe de sotul agesiv, si sa ramana cu copilul care a vazut toate scandalurile. Stand in centru, a obtinut si un ordin de protectie, care in teorie sa-l tina pe fostul sot la cel putin 100 de metri distanta de ea, vreme de 6 luni. Nu numai ca el l-a incalcat, dar femeia spune ca a luat-o cu forta, sa o sechestreze. S-a intamplat in oras, in plina zi, fara ca cineva sa intervina.

"M-am dat jos, am inceput sa tip si tot m-a urcat in masina, m-a dus tocmai pe la tara pe la el pe acolo,. Si cum l-am convins, am venit pana aici, noroc ca era si dna directoare si cand am ajuns aici noroc ca am vorbit cu doamna directoare. Dansa a chemat politistii si pana la urma l-a prins."

Iar barbati agresivi care isi maltrateaza consoartele ziua in vazul lumii, fara ca cineva sa intervina, se intampla frecvent. Societatea romaneasca nu taxeaza conflictul intre parteneri.

Cristina Horia, specialist asistenta sociala: “Este toleranta, este o acceptare implicita, si i-a dat o palma si el ei, dar si ea i-a spus ceva, si e asa, privim lucrurile doar la suprafata, fara sa ne gandim ca sunt implicati mult mai multi membrii ai familiei, in speta copiii"
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cosmarul trait de o copila din Barlad. De la tatal violator a ajuns la o asistenta care o batea, apoi inapoi la tatal ei
Cosmarul trait de o copila din Barlad. De la tatal violator a ajuns la o asistenta care o batea, apoi inapoi la tatal ei

Cosmar greu de imaginat, pentru o fetita de 9 ani din Barlad: dupa ce scapat de tatal care o abuza sexual, copila a ajuns, in ultima jumatate de an, la o asistenta maternala care a tratat-o ca pe un animal chinuit.

Moarte misterioasa in cazul unei femei din Bacau, mama a trei copii.
Moarte misterioasa in cazul unei femei din Bacau, mama a trei copii. "A batut-o de sute de ori"

Crima din gelozie in judetul Bacau: o mama a trei copii, care a indurat o viata grea in ultimii ani alaturi de sotul ei extrem de violent, dupa cum spun vecinii, a murit la spital.

"Bebelusii astia sunt niste nesimtiti". O asistenta din Marea Britanie, suspendata dupa comentariile facute pe Facebook

O infirmiera de la o maternitate din Marea Britanie a fost suspendata dupa ce a publicat mai multe mesaje revoltatoare pe pagina sa de Facebook.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.