Bărbatul american care a primit un transplant cu inima unui porc modificat genetic a decedat
David Bennett, pacientul în vârstă de 57 de ani care suferea de o maladie cardiacă în fază terminală şi a intrat în istorie drept primul om care a primit un transplant cu o inimă de la un porc modificat genetic, a decedat.
Era internat la Centrul medical al Universităţii din Maryland (UMMC), transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Pacientul a primit transplantul la 7 ianuarie
În ultimele zile starea lui medicală s-a deteriorat rapid, conform unui comunicat al centrului medical în care se mai precizează că pacientul a primit îngrijiri paliative din momentul în care a devenit clar că nu se mai poate recupera. David Bennett a putut comunica cu familia sa în ultimele ore de viaţă.
Pacientul s-a prezentat la UMMC în luna octombrie, când a fost plasat pe o maşină de bypass inimă-plămâni pentru a putea fi ţinut în viaţă. Specialiştii au considerat că starea sa nu permite un transplant cardiac convenţional.
Această intervenţie chirurgicală a avut intenţia de a demonstra în premieră că inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman fără respingere imediată, conform unui comunicat dat publicităţii de instituţia medicală după realizarea transplantului.
Pentru Bennett, transplantul cu inima unui porc modificat genetic a reprezentat ultima soluţie. „Înainte de a consimţi pentru a primi acest transplant, domnul Bennett a fost informat cu privire la toate riscurile cunoscute ale procedurii, precum şi asupra faptului că această procedură este experimentală şi există şi riscuri şi beneficii necunoscute", se mai precizează în comunicatul spitalului.
La 31 decembrie, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a oferit autorizaţia de urgenţă necesară pentru intervenţie, cu speranţa că viaţa pacientului va putea fi salvată. Inima transplantată a funcţionat „foarte bine timp de câteva săptămâni, fără a exista semne de respingere", a indicat spitalul.
Porcii sunt consideraţi de mai mult timp drept o potenţială sursă de organe pentru transplant, pentru că organele de porc sunt foarte similare celor umane. Porcul din care provenea inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman. Această modificare genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală, în luna octombrie, la New York.
Xenogrefele - grefele de origine animală - nu sunt o noutate
Medicii au încercat transplanturi între specii încă din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrându-se asupra primatelor.
În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată unui copil, însă acesta, supranumit "Baby Fae", a supravieţuit doar 20 de zile.
Sursa: Agerpres
Etichete: barbat, inima, porc, transplant, decedat,
Dată publicare:
09-03-2022 19:03