Ursul care a atacat 3 oameni in Pietrosita era turbat si a fost impuscat. Zona,in carantina pe 30 km

×
Codul embed a fost copiat

Vanatorii au impuscat un urs, sambata noapte, in zona localitatii Pietrosita, a anuntat seful Politiei Dambovita, iar autoritatile au stabilit ca este vorba despre animalul care a atacat trei persoane, una dintre acestea pierzandu-si viata.

DUMINICA, 16 SEPTEMBRIE

15.30 Ursul impuscat, sambata seara, in localitatea Pietrosita era turbat - arata primele rezultate ale autopsiei. Anuntul a fost facut de seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, care a sustinut ca animalul este cel care cu o zi in urma a atacat trei oameni.

"Nu exista nicio indoiala ca ursul este cel care a atacat si avem confirmarea ca avea rabie. Faptul ca a atacat ziua, si acolo unde lucrau oameni, arata ca avea un comportament agresiv", a spus seful DSVSA. El a precizat ca ursul este cel care a atacat trei persoane.

Conform sursei citate, in zona in care au avut loc incidentele au mai fost cazuri de rabie, stabilindu-se, astfel, impreuna cu specialistii, ca aceasta este o "zona rabigena". In aceste conditii, ca prima masura a fost stabilita carantina, fiind instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri.

Citește și
urs1
Un urs, prins pe stalpii de inalta tensiune. Nu a coborat pana cand politia nu i-a adus de mancare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Seful DSVSA a mai spus ca in perioada urmatoare se va verifica daca exista animale muscate de acest urs sau daca au un comportament agresiv. Intrebat daca urmele gasite in zonele in care ursul a atacat corespund cu labele acestuia, Tolea a spus ca acest lucru va fi stabilit de catre criminalisti, insa incidiciile de pana acum sunt ca acestea corespund.

Sandu Tolea a mai spus ca in urma incidentelor de sambata a fost instituita o celula de criza formata din reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, DSVSA Politie Jandarmerie, care vor lua toate masurile necesare in astfel de situatii.

Potrivit sursei citate, DSVSA va incepe vaccinarea vulpilor, pentru ca acestea sunt prima sursa a rabiei.

13:30 Seful Politiei Dambovita, comisar-sef Daniil Zepis, a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca "exista tot mai mult convingerea" ca ursul impuscat sambata noapte la Pietrosita este cel care a atacat trei persoane, el spunand ca pe tot parcursul noptii nu a mai fost reperat niciun animal in zona.

"Avem din ce in ce mai mult convingerea ca ursul impuscat este cel care a provocat tragedia. Pe tot parcursul noptii in zona au existat patrule si niciun animal nu a mai fost reperat. Noi mentinem in continuare patrulele in zonele Buciumeni, Pietrosita si Runcu. Oamenii sunt informati sa nu se indeparteze prea mult de case, insa ei sunt linistiti si isi desfasoara in mod normal activitatea", a declarat seful Politiei Dambovita.

Potrivit acestuia, criminalistii vor merge la locurile in care au avut loc incidentele, unde vor compara urmele lasate de animal cu labele ursului recoltate de legisti.

La randul sau, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, a declarat ca autopsia animalului impuscat s-a incheiat, fiind recoltate probe biologice pentru doua examene care vor arata daca animalul a avut rabie si daca este cel care a atacat trei oameni in comunele Pietrosita si Buciumeni.

"S-a termina necropsia, primul examen fiind cel care se face pe amprenta de creier, care va arata daca animalul a avut rabie si ale carui rezultate vor fi gata in cursul acestei zile. De asemenea, au fost recoltate si probe din continutul stomacal al animalului, nefiind gasite resturi umane in stomacul acestuia. Daca la aceste doua prime examene rezultatele sunt negative vom face si examenul pe cobai, care dureza pana la 28-29 de zile. Totodata, criminalistii au prelevat labele ursului pentru a le compara cu urmele din teren. Nu se poate da un verdict in acest moment, daca este sau nu ursul ucigas, dar toate probele duc la concluzia ca marimea labei este comparabila sau asemanatatoare cu urmele gasite la fata locului", a afirmat seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita Potrivit acestuia, au fost gasite urme de sange pe capul si pe gatul animalului, acestea fiind prelevate si trimise la un laborator in Bucuresti pentru a fi comparate cu sangele victimelor.

12:30 Autoritatile locale, Directia Sanitar-Veterinara si Politia care a trimis si o echipa de criminalisti la autopsie sustin ca, in proportie de 90%, ursul impuscat de vanatori este cel vinovat de atacuri.

Pe e alta parte, surse din interiorul anchetei spun ca exista un dubiu, cata vreme nu s-au gast urme umane in stomacul ursului, iar analizare probelor preluate la autopsie nu s-a finalizat.

07:00 Ursul a fost impuscat la marginea localitatii Pietrosita, pe malul raului Ialomita. Conform sursei citate, un vanator aflat in patrulare prin zona a auzit caini latrand, iar in momentul in care s-a apropiat de locul respectiv si a aprins lanterna a vazut ursul si l-a impuscat.

"A fost impuscat un urs, dar nu putem preciza daca este vorba despre animalul care a atacat trei persoane. Ursul omorat va fi dus la Directia Sanitara Dambovita si vor fi prelevate probe din carnea lui, pentru analize. Poate fi vorba despre rabie, pentru ca un animal sanatos nu poate avea un asemenea comportament", a declarat directorul Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic, Sever Stanciu.

SAMBATA, 15 SEPTEMBRIE

21:02 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni, in Dambovita, sa poata fi impuscat cu tranchilizante, ea spunand ca trebuie intervenit in aceasta noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

"Am cerut sprijin MAI, desi este noapte, ca totusi sa prindem ursul, pentru ca s-a dat aviz pentru impuscarea cu tranchilizante", a spus Plumb. Ea a afirmat ca trebuie gasite solutii astfel incat animalul sa poata fi prins in aceasta noapte, astfel incat sa nu atace alte persoane.

"Exista un dispozitiv care intervine, in afara jandarmilor, care asigura si protejarea si informarea cetatenilor, acestia fiind avertizati sa ramana in case. Trebuie intervenit in aceasta noapte pentru ca altfel se poate intampla ca acest urs, care are un comportament deviant, fiind suspect de turbare, sa mai atace pe cineva. Nu sunt de acord ca interventia sa fie maine dimineata. Este o zona dificila, impadurita, cu rau, cu pietre, este noapte, dar trebuie intervenit acum si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru capturarea acestui urs", a afirmat ministrul Mediului.

20:30 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor un elicopter cu instalatie de termoviziune, care sa survoleze zona de nord a judetului Dambovita unde trei persoane au fost atacate de urs, sambata, una dintre acestea murind.

Rovana Plub a spus ca asteapta un raspuns de la MAI in acest sens. Ea a facut aceste declaratii la Buciumeni, localitatea sa natala, unde o femeie, ruda a sa, a fost atacata de urs. Sambata seara, Rovana Plumb a mers la Spitalul Judetean din Targoviste, unde este internata femeia, anuntand apoi ca aceasta va fi transferata la un spital din Capitala.

Ulterior, Rovana Plumb a ajuns in localitatea Buciumeni, unde a stat de vorba cu localnici care i-au relatat ce s-a intamplat, dupa care a plecat spre locul in care a avut loc incidentul.

20:00 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ajuns, sambata seara, in localitatea damboviteana Buciumeni, dupa ce a vizitat-o la Spitalul Judetean din Targoviste pe femeia ranita de urs, care este o ruda a sa, ministrul precizand ca victima va fi transferata la un spital din Capitala.

Sambata seara, Rovana Plumb a mers la Spitalul Judetean din Targoviste, unde este internata femeia in varsta de 55 de ani care a fost atacata de un urs in localitatea Buciumeni. Ministrul a spus ca femeia, care este o ruda a sa, va fi transferata la un spital din Capitala.

"Este o ruda indepartata a mea.Va fi dusa cu o ambulanta la Bucuresti deoarece are nevoie de chirurgie plastica. Chiar daca nu era ruda cu mine ar fi fost dusa la un spital din Capitala", a spus Rovana Plumb.

In jurul orei 19.45, ea a ajuns in localitatea Buciumeni, unde a stat de vorba cu localnici care i-au relatat incidentele. La scurt timp, ministrul a plecat spre locul in care a avut loc incidentul, fiind insotita de presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu.

Rovana Plumb este insotita si de un reprezentant al Romsilva, care i-a sfatuit pe localnici sa ramana in case in aceasta noapte, pentru a permite echipelor de vanatori, jandarmi si politisti sa il poata localiza pe urs, astfel incat duminica dimineata acesta sa poata fi prins.

Femeia atacata de urs, sambata dupa-amiza, in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, judetul Dambovita, are multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse, afirma medicii, precizand ca aceasta este "constienta si intr-o stare generala buna".

Femeia este internata in sectia de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste.

"Pacienta are plagi la fata, la gat, la picioare si pe coapse, acolo fiind cu lipsa de piele. Este constienta, este socata de ceea ce i s-a intamplat, dar este intr-o stare generala buna. I-a fost facut tratamentul pentru plagi, i-a fost administrat vaccinul antirabic si ramane internata", declara directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, Carmen Marcu.

18:30 Aproximativ 40 de politisti si jandarmi au fost mobilizati in localitatea damboviteana Buciumeni, unde o femeie a fost atacata de un urs, sambata, la cateva ore dupa ce animalul a ucis un batran din comuna invecinata, locuitorii fiind avertizati de catre oamenii legii sa nu iasa din case.

"Peste 20 de politisti sunt la Buciumeni si ii informeaza pe localnici cu privire la riscurile la care se supun daca se indeparteaza de case, in conditiile in care ursul nu a fost prins. Oamenii sunt avertizati sa ramana in locuintele lor", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Dambovita, Raluca Florescu.

De asemenea, Inspectoratul Judetean de Jandarmi a mobilizat in zona aproximativ 20 de jandarmi.

"Ii sfatuim pe localnici sa stea cat mai aproape de casa si sa nu mai plece la cules de fructe pana cand nu vom reusi sa prindem acest urs. In acest moment sunt 20 de jandarmi care patruleaza in zona si anunta oamenii sa fie prudenti si sa stea in case", a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dambovita, Ciprian Vataselu.

18:02 Ursul care a atacat, sambata, trei persoane din Dambovita, una dintre acestea pierzandu-si viata, a fost localizat in zona raului Ialomita, perimetrul fiind incercuit de catre vanatori, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Dambovita, Raluca Florescu.

"Ursul a fost localizat in zona raului Ialomita din comuna Buciumeni, iar vanatorii au incercuit perimetrul si l-au indepartat pe animal de zona in care se afla case", a spus Florescu.

La randul sau, primarul localitatii Pietrosita, Ion Dicu, spune ca autoritatile locale i-au avertizat pe localnici asupra pericolului.

17:35 O a treia persoana din judetul Dambovita a fost atacata de urs, sambata, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Judetene, Raluca Florescu, precizand ca este vorba despre un barbat care a fost ranit usor.

17:20 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, ca femeia ranita de urs in localitatea Buciumeni, satul Dealu Mare, din judetul Dambovita, este ruda cu ea, spunand ca spera ca aceasta nu este in stare grava.

17:15 Ministerul Mediului va elibera, intr-o ora, un mandat pentru capturarea ursului care a ucis un barbat si a ranit o femeie din judetul Dambiovita, a anuntat, sambata dupa-amiaza, ministrul Rovana Plumb, precizand ca este posibil ca animalul sa fie turbat.

"Intr- ora va fi emis mandatul pentru capturarea ursului. Din ceea ce imi comunica specialistii, asemenea cazuri sunt foarte, foarte rare. Este posibil ca animanul sa fie turbat", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca procedurile prevad ca daca ursul este turbat acesta va fi impuscat.

"Il vom captura si vom vedea mai departe despre ce este vorba. Vor decide specialistii asupra masurilor urmatoare", a spus ministrul Mediului, precizand ca incidentele au avut loc in comuna sa natala.

____________________

Femeia din comuna damboviteana Buciumeni care a fost atacata de un urs, sambata dupa-amiaza, la cateva ore dupa ce un batran a fost ucis de urs, intr-o localitate invecinata, a fost preluata de o ambulanta, care o va transporta la Spitalul Judetean din Targoviste.

Primele informatii furnizate de catre autoritati arata ca femeia, in varsta de 57 de ani, a suferit rani la gat, la abdomen si la maini.

La ora transmiterii acestei stiri, victima fusese preluata de ambulanta, urmand sa fie dusa la Spitalul Judetean din Targoviste. Femeia ranita se afla intr-o zona accidentata, unde ambulanta nu are acces, astfel ca a fost transportata de catre jandarmi, pe o targa improvizata dintr-o scara, intr-o zona unde a putut ajunge masina Salvarii.

Victima fusese gasita pe malul raului Ialomita, de catre un cioban care a dus-o la o stana din apropiere si a anuntat autoritatile. Localnicii si autoritatile nu exclud ca ursul care a atacat-o pe femeie sa fie cel care a ucis un batran de 71 de ani in satul Dealu Frumos din comuna Pietrosita.

In cele doua localitati invecinate unde s-au produs incidentele au fost mobilizate mai multe echipaje de jandarmi, care impreuna cu silvicultorii patruleaza in zona, mai ales ca in ultima ora mai multi localnici au sunat la 112, anuntand ca un urs a intrat intr-o livada.

Incidentul din localitatea Buciumeni, satul Dealu Mare, a avut loc in jurul orei 16.00, dupa aproximativ sase ore de la producerea incidentului din Pietrosita, unde sambata dimineata un batran in varsta de 71 de ani a fost ucis de un urs in timp ce se afla intr-o livada de la marginea padurii.

O femeie aflata in zona a vazut incidentul si a tipat, chemandu-i in ajutor pe alti doi localnici. "Dupa ce l-a atacat pe barbat si i-a provocat rani foarte grave, ursul a fugit in padure. La fata locului au ajuns Politia si Ambulanta, dar medicii nu au mai putut sa il salveze pe barbat, declarand decesul acestuia", declara purtatorul de cuvant al Politiei Dambovita, Raluca Florescu. Reprezentantul Politiei Dambovita mai preciza ca pana acum nu au mai fost inregistrate astfel de incidente in zona si ca nici nu au existat reclamatii ale localnicilor privind prezenta ursilor. Fondul de vanatoare din zona Pietrosita este privat, fiind administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti.

Potrivit paznicilor asociatiei care administreaza acest fond de vanatoare, in zona sunt mai multi ursi care au tendinta sa coboare spre livezile cu fructe, iar reprezentantii asociatiei vor cere Ministerului Mediului autorizatie pentru a prinde si a reloca animalul.

"Sunt mai multe exemplare pe acest fond. Noi nu putem impusca aceste exemplare si vom cere aprobarea Ministerului Mediului pentru a tranchiliza ursul care a atacat un localnic, dar si pe ceilalti care mai sunt in zona, urmand ca ministerul sa dispuna cine va face aceasta operatiune si unde vor fi duse animalele. Noi vom ramane in zona pentru a pazi si ne vor ajuta si padurarii Directiei Silvice Dambovita. Avem arme, dar nu putem impusca ursi fara autorizatie", declara unul dintre paznicii fondului dee vanatoare. Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii "Asociatiei de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti nu au putut fi contactati.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Barbat de 71 de ani, mort dupa ce a fost atacat de un urs, in judetul Dambovita
Barbat de 71 de ani, mort dupa ce a fost atacat de un urs, in judetul Dambovita

Un batran in varsta de 71 de ani a murit, sambata dimineata, dupa ce a fost atacat de un urs, in satul Dealul Frumos din comuna Pietrosita din judetul Dambovita.

Un urs, prins pe stalpii de inalta tensiune. Nu a coborat pana cand politia nu i-a adus de mancare
Un urs, prins pe stalpii de inalta tensiune. Nu a coborat pana cand politia nu i-a adus de mancare

Politia din America a fost socata sa surprinda in timp ce patrula un urs pe stalpii de inalta tensiune.

Ursii gunoieri s-au mutat din Sinaia la Busteni, pe Valea Cerbului
Ursii gunoieri s-au mutat din Sinaia la Busteni, pe Valea Cerbului

Zecile de turisti care si-au pus cortul aici au avut parte ieri de un musafir pofticios. Un urs a coborat ziua in amiaza mare sa caute de mancare prin pubelele de gunoi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.