Banii din taxe și impozite sunt strânși tot mai greu de fisc. Adrian Câciu vorbește despre o colectare „neagresivă”
Chiar dacă este o presiune uriașă pe bugetul României, banii din taxe se strâng tot greu. România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea veniturilor din impozite și contribuții sociale.
Asta face ca România să fie nevoită să se împrumute, pentru a acoperi cheltuielile pe care le are cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale. Iar printre cei mai mari datornici sunt inclusiv companii pe care chiar statul le controlează.
Stăm aproape cel mai prost din Uniunea Europeană la banii strânși din contribuții, taxe și impozite. Doar 27,3% din ceea ce produce economia noastră, adică 322 de miliarde de lei, înseamnă aceste dări, potrivit statisticii europene pe 2021. Cel mai rău stă Irlanda, dar asta pentru țara e aproape un paradis fiscal, cu taxe mici. Media europeană este de aproape 42%. Bulgaria, care are impozite mai mici decât noi, se claseză mai bine. Fruntașă este Danemarca, statul care strânge din taxe aproape 50% din PIB.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Facem acum o comparație cu 2020. Vedem că la noi a fost un progres, dar infim. Multe țări și-au îmbunătățit situația veniturilor. Așa că în 2021, la nivelul Uniunii, toate taxele strânse au urcat cu 520 de miliarde de euro, până la un total de peste șase mii de miliarde.
Deşi suntem codași în Europa, Ministrul Finanțelor vorbeşte despre o colectare "neagresivă".
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Colectarea taxelor şi impozitelor trebuie să fie corectă, echilibrată şi neagresivă, iar distribuirea veniturilor să ne asigure îndeplinirea unor obiective, unor ţinte pe termen mediu şi lung."
Dar evaziunea fiscală sărăcește bugetul cu 16 miliarde de euro anual, potrivit estimărilor șefului Fiscului.
Adrian Bența, specialist fiscal: „Sunt foarte multe forme de evaziune fiscală, pornind de la mica evaziune, micul magazin care nu dă bonul fiscal, până la marile companii internaționale care transferă profiturile prin prețuri de transfer, o parte din profituri pleacă ”
Reporter: Cum pleacă profiturile?
Adrian Bența, specialist fiscal: „Îndatorez o firmă din România, dându-i împrumuturi când ea nu are nevoie, și plătesc dobânzi către societatea-mamă, deci sunt o multitudine de astfel de situații prin care profiturile pleacă din România.”
Pentru a crește colectarea, ANAF a îndesit controalele, inclusiv în mediul online. Însă autoritățile nu au reușit să gestioneze problema datoriilor făcute chiar de companiile de stat.
În topul listei Fiscului cu 35.000 de datornici, apar societăți controlate de stat ca CFR Marfă - cu 1,7 miliarde de lei restanțe. Alte exemple sunt Compania Națională a Huilei, Complex Energetic Hunedoara și Societatea pentru Închiderea Minelor.
ANAF stă prost și la recuperarea banilor de la cazurile ajunse în instanță. În jumătate de an, a încasat doar 91 de milioane de lei din executări silite și valorificări de bunuri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: anaf, adrian caciu, taxe si impozite,
Dată publicare:
05-11-2022 13:07