Bancile romanesti au trecut printr-un atac fara precedent. Virusul prin care erau spalate sume uriase de bani

Dată publicare: 08-07-2015 18:58
Dată actualizare: 11-07-2015 21:06


Atac fara precedent asupra unor banci romanesti. Procurorii DIICOT acuza doi israelieni si un roman ca faceau parte dintr-o retea internationala care spala, sume impresionante de bani.

Cei trei ar fi folosit un virus sofisticat, creat special ca sa poata sparge sistemul bancar si sa aiba acces la informatii clasificate sau considerate secrete de stat. In plus, toata operatiunea ar fi fost coordonata de grupari din Israel, spun procurorii.

Pentru a intra in sistemul bancar vizat, suspectii au folosit un virus complex, nedetectabil de softurile obinuite. "Era un virus dedicat, special creat pentru a se mula pe sistemul informatic al fiecarei bani. Cu ajutorul lui, obtineau dreptul de admin si controlau orice informatie, inclusiv tranzactii bancare ca sa spele bani", explica Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica.

Un roman ii ajuta pe israelieni sa plaseze virusul in banci cu ajutorul unui stick introdus in calculatoarul unui angajat complice.

INTERCEPTARE TELEFONICA din Rechizitoriul DIICOT: " Domn' presedinte, daca se mai poate sa repete prietenul nostru figura in aceeasi berarie (nr. banca)si daca se poate, tot in aceeasi berarie(nr. banca), dar sa mearga ori la toaleta, ori la alt scaun (nr. la alt calculator). Daca poate...
IVASCU GEORGE: Am inteles."

Odata castigat accesul, cei doi puteau obtine informatii bancare pe care le foloseau in procesul de spalare al banilor. Ca sa albeasca banii proveniti din infractiuni, israelienii ii retrageau din conturile din Romania apoi ii treceau granita. Pentru fiecare operatiune, indivizii percepeau si comisioane- 50% la suta din valoare transportului, daca avea un grad mare de risc sau 20% daca suma trasportata era mica.

Ca sa nu fie depistati, indivizii imparteau banii in sume mici si ii ascundeau in bagajele de mana. Spre exemplu, la una dintre operatiuni, barbatii au facut patru calatorii in Germania, cu sume mici ce nu depaseau zece mii de euro, ca sa nu fie nevoiti sa ii declare la vama. Banii erau apoi depusi in bancile din Munchen, pentru a li se pierde urma.

Romanul i-a ajutat pe israelieni si sa transporte banii. "Inculpatul a sprijinit gruparea(...) prin facilitarea sustragerii de la controlul vamal a continutului respectivelor bagaje prin asumarea pe teritoriul Uniunii Europene a proprietatii asupra acestora" spun procurorii.

Cei trei sunt acuzati de complicitate la infractiuni de spionaj, infractiuni informatice si spalare de bani. Cei doi israelieni au fost arestati preventiv, in timp ce romanul, este cercetat in stare de libertate.


VIDEO PROTVPLUS.RO