Balerinii de la Opera Națională din Iași acuză că sunt abuzați de șefa secției și îi cer demisia. „Trăim un coșmar”
Protest în pași de dans, în fața Operei Naționale din Iași. Zeci de balerini au vrut să atragă atenția asupra nemulțumirilor care îi macină de aproximativ o lună.
Ei susțin că șefa secției de balet îi abuzează și cer demisia ei. În replică, aceasta spune că la mijloc ar fi interese personale, dar și jocuri politice.
30 de balerini au dansat pe acorduri din piesa „Lacul Lebedelor” în fața Operei Naționale. Au purtat tricouri inscripţionate cu doleanțele lor și au vorbit despre atmosfera sumbră de la locul de muncă.
Balerină: „Mi s-au adus jigniri atât în privat cât și în public. Nu ar fi confortabil pentru nimeni să fie jignit și amenințat în public de față cu toți colegii. S-a ajuns într-un punct în care atât eu cât și colegii mei venim la muncă și simțim cum iubirea faţă de arta pe care noi o practicăm se duce de pe o zi pe alta”.
Balerinii spun că ar fi fost forțați să facă exerciții riscante și că n-ar fi lăsați să repete îndeajuns. Iar orice formă de protest a fost urmată de intimidări, susțin ei.
Balerină: „S-au întâmplat tot felul de accidentări într-un an și jumătate. În momentul în care scandalul a escaladat, în care balerine care au contract pe perioadă determinată și colaboratorii au fost amenințați cu încetarea contractelor".
Balerin: „Trăim un coșmar, vă spun sincer. Dumneaiei ocupă mai multe funcții și ne lovim de dânsa oriunde ne-am duce. Ne simțim sechestrați Demisia este singura rezolvare”.
Şi dansatorii străini au vorbe deloc măgulitoare.
Balerin: „Întotdeauna există o luptă să-mi dea papuci de balet, să-mi dea lenjerie potrivită pentru bărbați, să-mi dea în mărimea corectă. Eu cer ceva și îmi dă altceva”.
Reporter: Crezi că o face cu rea credință?
Balerin: „Da!”.
Şefa serviciului de balet, Cristina Todi, a declarat că „respectă oamenii fişa postului şi legislaţia" iar cele întâmplate ar fi de fapt manifestarea unor „jocuri politice” și „interese personale”.
Cristina Todi, șefa serviciului de balet al Operei Iaşi, pentru Ştirile PRO TV: „Menționez doar faptul că în umbra manifestărilor există jocuri politice, interese personale, dorința de a eluda anumite aspecte tehnice și, nu în ultimul rând, profesionale. Ocup un post obținut prin concurs public, respect oamenii și toate regulamentele legislative și voi continua să respect îndatoririle stipulate prin fișa postului așa cum ar trebui să procedeze fiecare salariat și colaborator al ONRI".
Conflictul a început acum o lună şi jumătate, iar o mare parte dintre angajaţi au intrat în grevă japoneză.
Andrei Fermeșanu, manager interimar Opera Națională Română din Iași: „Nemulțumirile adresate în scris le-am luat punctual și am încercat să le găsim rezolvare, fie că vorbim despre studii de balet, fie că vorbim despre distribuirea balerinilor”.
Conducerea Operei a comunicat că nu intenționează să o demită pe şefa serviciului de balet şi că va căuta alte soluții.