Avertismentul specialiștilor: avem roșii coapte cu ajutorul unor substanțe neomologate
Atenție la tomatele românești timpurii pe care le cumpărați de la tarabele din piaţă.
Specialiștii atrag atenția că în cazul unora dintre ele coacerea a fost forțată, cu fertilizatori și stimulatori în exces.
Legumele nu mai au același gust, dar diferența nu se poate vedea decât în momentul în care sunt consumate.
Singurul amănunt care ne poate atrage atenția este forma țuguiată a roşiilor timpurii.
În piețele din Buzău, tarabele sunt pline de tot felul de soiuri de tomate, care mai de care mai arătoase. Sunt cărnoase, de un roșu aprins, iar clienții le cumpără chiar dacă, de fapt, încă nu este vremea lor.
Specialiștii în legumicultură spun că sezonul natural de coacere pentru tomate este luna iunie, iar tomatele apărute în piețe, încă din luna mai, s-ar putea să fi fost "forțate" cu fertilizatori și stimulatori în exces, unele chiar cu substanțe neomologate în România. Producătorii care recurg la asemenea metode obțin profituri mai mari, datorită prețului ridicat al roșiilor timpurii.
Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău: "Mulți cultivatori intervin în această perioadă în momentul când fructul a ajuns în perioada maximă. Au trecut cele 55 de zile, ca să matureze fructele, folosesc acești stimulatori, stimulenți de maturare".
Cercetătorii spun că forma țuguiată ar putea fi un semn că tomatele au fost stimulate cu fertilizatori.
Comercianții din piață centrală din Buzău îi contrazic însă pe specialiști și susțin că, de fapt, roșiile cu formă țuguiată sunt un soi adus din Bulgaria.
Comerciant: „Nu le-am forțat cu absolut nimic, le-am lăsat să se coacă ele în voia lor. Dacă erau forțate, erau uniform de colo până colo.E soi original, Prekos”.
Consumatorii trebuie așadar să fie atenți, pentru că este greu de văzut diferența dintre un produs sănătos și unul care a fost forțat să crească.
Tomatele timpurii se vând cu prețuri cuprinse între 4 și 10 lei kilogramul, în timp ce în sezonul normal, costă doar 2 lei.