Avertismentul facut de Visa in fata reducerii "drastice si bruste" de comisioane din noul proiect al Ministerului Finantelor

bancomat banca comerciala carpatica

Autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice si bruste" a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie, potrivit Visa.

 

"Pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat", se arata intr-un comunicat al Visa Europe.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

Citește și
semn, taxa de tranzit, timisoara
Patru soferi de TIR, amendati cu cate 2.500 de lei pentru ca au traversat Timisoara fara sa plateasca taxa de tranzit
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Reprezentantii Visa Europe si-au expimat punctul de vedere privind reglementarea avuta in vedere de Finante, dupa ce in urma cu doua zile cei de la MasterCard au transmis ca reducerea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile impusa de legislatie poate conduce la cresterea costurilor de utilizare pentru detinatorii de carduri si la investitii mai mici din partea institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati.

Potrivit Visa, comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate, de la detinatorii de carduri, comercianti pana la bancile emitente si acceptatoare, dar si in stimularea folosirii platilor electronice.

"Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient", se spune in comunicat.

Compania aminteste ca Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, de 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%. Totodata, se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane, cu 28% din PIB.

"Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite", apreciaza reprezentantii Visa.

Pe de alta parte, considera binevenita masura prin care Guvernul vrea sa limiteze platile in numerar, existand o legatura stransa intre nivelul economiei subterane si numarul platilor electronice efectuate.

Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

"In cazul Romaniei, in concordanta cu regulile celor doua sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor, si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente)", se arata in nota de fundamentare.

In aceste conditii, reducerea comisioanelor ar fi semnificativa, mergand de la jumatate din nivelul actual pana la aproape 90%, in cazul comisioanelor pentru cumparari online.

La randul lor, bancile apreciaza ca trebuie efectuata o analiza a nivelului de acceptare a platii cu cardul si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, in ceea ce priveste limitarea comisioanelor interbancare.De asemenea, institutiile de credit considera ca este necesara o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

Proiectul de ordonanta pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar supus dezbaterii publice in data de 27.01.2014 de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care vizeza inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si credit, se afla in analiza institutiilor de credit, opinia comunitatii bancare urmand sa fie remisa MFP pana la incheierea perioadei oficiale de consultare publica", a declarat in urma cu doua zile pentru MEDIAFAX presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Proiect guvernamental: Amenzi mari pentru romanii care vor cumpara masini, case si terenuri cu bani cash
Proiect guvernamental: Amenzi mari pentru romanii care vor cumpara masini, case si terenuri cu bani cash

Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta.

Patru soferi de TIR, amendati cu cate 2.500 de lei pentru ca au traversat Timisoara fara sa plateasca taxa de tranzit
Patru soferi de TIR, amendati cu cate 2.500 de lei pentru ca au traversat Timisoara fara sa plateasca taxa de tranzit

 In aceasta saptamana, politistii locali au inceput controalele pentru a verifica daca soferii care circula cu autovehicule de mare tonaj prin Timisoara s-au conformat cu plata taxei de tranzit, instituita de Primarie de la inceputul anului 2014.

Cum pot scapa timisorenii de plata impozitului pe cladiri, pe o perioada de 7 ani. Conditiile care trebuie indeplinite
Cum pot scapa timisorenii de plata impozitului pe cladiri, pe o perioada de 7 ani. Conditiile care trebuie indeplinite

 Proprietarii de imobile care si-au efectuat lucrarile de reabilitare termica a blocurilor pot fi scutiti de plata impozitelor pe o perioada de sapte ani, iar asta numai daca au indeplinit mai multe conditii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.