Avertisment: Urșii hrăniți de turiști nu se mai întorc în pădure
Trei turiști au fost filmați pe Transfăgărășan, în apropierea lacului Vidraru, în timp ce se apropiau periculos de mult de un urs ca să-l fotografieze.
Pe Transfăgărășan sunt cel puțin 15 urși care s-au obișnuit să-și facă veacul pe șosea, printre mașini și turiști, iar jandarmii argeșeni trag un semnal de alarmă.
Nu numai oamenii sunt în pericol. Și urșoi sunt condamnați la moarte, spun specialiștii, tocmai de turiștii care îi hrănesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Două femei și un bărbat s-au apropiat la nici cinci metri de un urs care avea aproape un metru și jumătate înălțime, stând în patru labe. Au ignorat complet pericolul și nu sunt singurii.
În ultimii ani, mai multe filmulețe făcute de Transfăgărășan cu turiști care se apropie periculos de urși, au devenit virale, mai ales că în unele dintre ele turiștii au fost la un pas de a cădea în ghearele sălbăticiunilor.
Pe Transfăgărășan sunt, în acest moment, 15 urși care ies la drum, spre deliciul turiștilor.
Chiar în timp ce echipa ProTV filma doi ursuleți întâlniți în mijlocul șoselei a fost emis un mesaj RO-ALERT.
Reporter: Ați văzut urșii?
Turist: „I-am filmat, da, dar din mașină. Nu ne-am dat jos”.
Reporter: Ce părere aveți despre cei care se dau jos și se apropie de ei?
Turist: „E riscul lor".
Turistă: „Pentru noi a fost o surpriză”.
Jandarmii montani patrulează tot timpul pe Transfăgărășan, ca turiștii să fie la adăpost și le atrag atenția că apropierea la mai puțin de 20 de metri de urși se sancționează cu amenzi între 500 și 2.000 de lei.
Cosmin Păunescu, reprezentant IJJ Argeș: „Animalele sunt foarte imprevizibile. Te poți aștepta în orice moment să te rănească. Din cauza faptului că îi hrănesc, ei rămân la marginea drumului și vor fi condamnați la moarte. Ei nu se vor duce în pădure să-și caute hrana".
Urs de șosea
Puțin mai sus de Vidraru este o ursoaică mare, care poartă la gât un colier de monitorizare, cu trei pui mici după ea.
A apărut pe Transfăgărășan în 2016 și e dovada vie că un urs hrănit de om nu mai pleacă de pe șosea.
În ultimii șase ani a făcut opt pui, dintre care cinci au, la rândul lor, pui. Trist, dar cu toții au devenit „urși de marginea șoselei”.
S-au obișnuit atât de mult cu prezența omului încât nu îi mai alungă nici claxoanele mașinilor, nici sirenele mașinilor jandarmilor și nici măcar petardele aruncate de aceștia.