Aventura vieții pentru 100 de turiști care au vrut să vadă ”piramida solară” de la Sfinx


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie 2017 19:05
Categorie: Stiri actuale

Aventură cu peripeţii pentru mai bine de o sută de turişti, care s-au aventurat pe Platoul Bucegilor în speranţa că vor vedea cum se formează o misterioasă piramida solară în jurul Sfinxului.

Cu o mare doză de inconştienţă şi prost echipaţi pentru munte, au riscat totuşi să urce, deşi zăpada avea peste o jumătate de metru. În final, pe unii dintre ei i-au ajutat salvatorii montani.

Peste o sută de oameni şi-au dat întâlnire marți seară în jurul Sfinxului din Bucegi. Cu toţii sperau să vadă cum, la apus, razele soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră.

Fenomenul ciudat care adună în fiecare an în 28 noiembrie o mulţime de curioşi ar fi apărut în ziua în care Decebal şi-a ucis fiul, chiar în acest loc, şi l-a trimis pe post de mesager zeilor.

Aurelia Dida, turistă: "Pot să spun că nu toată lumea simte, probabil că trebuie să ai dezvoltate nişte simţuri, să ai deschise nişte căi de sus."

Ca să ajungă la peste două mii de metri altitudine, unii au fost ajutaţi de ghizi montanţi şi au închiriat maşini de teren. Alţii au pornit pe jos, prin ceaţă, pe poteci acoperite de zăpadă.

Din această cauză, un bărbat de 72 de ani a suferit o întindere musculară şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor montani ca să fie dus la adăpost.

Vremea rea a fost o piedică şi în calea unui grup de turişti porniţi din Sinaia. Drumul prin zăpada care le ajungea până la genunchi i-a obosit peste măsură, iar când mai aveau un kilometru până la Sfinx au decis să renunţe.

Mihai Brainkoff, turist: ”Câţiva erau total nepregătiţi, nu prea aveau ce căuta în zona respectivă. Am mers cam 19,7 kilometri pe jos. Am ajuns foarte aproape de clădirea telecabinei, acolo unde, din păcate, era un sul de zăpadă.

Gabriel Jugănaru, ghid montan: "Am reuşit să facem 19 km şi jumătate. Se înainta foarte greu, aveam oameni care dădeau semne de epuizare fizică şi ca să nu ...am decis să ne întoarcem."

Andrei Dumitrache, Jandarmeria Sinaia: "Unii erau uzi, aproape de hipotermie. A fost nevoie să fie însoţiţi."

Turiştii sperau să găsească adăpost la cabana Babele, însă au găsit uşa închisă. Aventura lor s-a sfârşit aproape de miezul nopţii.

Tags: sfinx, turisti, salvare,

VIDEO PROTVPLUS.RO