26 de adolescente imigrante, găsite moarte. Autoritățile încearcă să descopere dacă au fost violate și ucise
Corpurile a 26 de adolescent imigrante, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, au fost găsite de echipajele de salvare, în Marea Mediterană.
Astfel, autoritățile încearcă să descopere dacă tinerele au fost ucise intenționat, dacă au fost torturate sau violate și de ce toate victimele sunt femei.
Autoritățile italiene bănuiesc că fetele sunt imigrante din Niger sau Nigeria, care ar fi încercat să ajungă în Europa, trecând prin Libia, notează CNN și Washington Post.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, a fost lansată o anchetă, pentru a se stabili care a fost cauza morții lor, a precizat șefa poliției din Salerno, pentru CNN. Marți, vor fi efectuate autopsii, care vor arăta dacă fetele au fost torturate sau abuzate sexual, înainte să își piardă viața.
Trupurile neînsufleție au fost descoperite de o navă spaniolă în Marea Mediterană, în apropiere de o barcă gonflabilă, care a adus în port „ceea ce părea a fi o linie nesfărșită de saci negri”, a relatat agenția France Press. Imaginile descoperite de salvatori la locul tragediei sunt absolut șocante: printre cadavrele plutitoare erau supraviețuitori, care se agățaseră de rămășițele vasului scufundat.
Alte 90 de femei, între care opt însărcinate, și 52 de minori, între care și un bebeluș au fost salvați de la moarte, în aceeași operațiune. În total, în cadrul a patru intervenții desfășurate în weekend, echipajele au salvat din apele Mediteranei aproximativ 400 de persoane. Cele mai multe proveneau din Nigeria, Senegal, Ghana, Gambia, Guinea, Sudan, dar printre imigranți sunt și persoane din Libia sau Palestina.
„Este o tragedie, care ne afectează pe toți”, a spus prefectul Salvatore Malfi, pentru Reppublica.
Un oficial de rang înalt din Salerno a precizat, la scurt timp de la incident, că victimele ar fi fost aruncate în apă și s-ar fi înecat, din cauză că nu au putut înota sau pentru că nu au purtat veste de salvare. Totodată, anchetatorii au suspiciuni că înaine să se îmbarce pe vasul morții, imigranții ar fi fost supuși violențelor.
„Oamenii din Africa Subsahariană spun povești îngrozitoare. Tăcerea femeilor spune, cel mai adesea, mult mai mult decât cuvintele. Nu face parte din cultura lor. Sunt oameni mândri, care se confruntă cu nenumărate obstacole, fiind conștiente că își riscă viața”, a precizat Matter Marzano, reprezentantul unei organizații non-guvernamentale.
Din mărturiile salvatorilor reiese că aproape toate victimele salvate în weekend erau desculțe. Printre ele, se aflau copii care țineau în brațe ursuleți de pluș și o mamă sfâșată de durere, din cauză că și-a pierdut cei trei copii. Odată ajunși în port, lor li s-au oferit sucuri naturale și sandwichuri, după care au fost fotografiați, pentru a fi identificați.
50 de persoane au fost transportate în Puglia, iar 178 la centrul Crucii Roșii din Salerno.
Costurile ridicate, siguranță minimă
Pentru a-i transporta în Italia, traficanții cer fiecărei persoane câte 6.000 de dolari. Patru mii de dolari sunt necesari doar ca să ajungă din țările de origine – Mali, Sierra Leone, Coasta de Fildeș – în Libia. Restul de bani sunt necesari pentru a li se asigura un loc în barcă.
Libia este unul dintre punctele principale de îmbarcare a imigranților care caută să ajungă în Europa. De la căderea regimului lui Moammar Gaddafi, numărul migranților care pleacă din Libia spre Europa a crescut semnificativ. Mulți dintre cei care provin din state din Africa Subsahariană fug de război și de persecutări, în timp ce alții provin din țări sărace, visând la un trai mai bun.
Aproximativ 58% dintre refugiații care au încercat să ajungă în Europa, în acest an, au murit. Astfel, până la 1 noiembrie au fost înregistrate 2.894 în apele Mării Mediterane, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație. Pe de altă parte, 150.982 au reușit să supraviețuiască acestei călătorii periculoase, 74% dintre ei ajungând în Italia. Ceilalți ajung pe coastele Greciei, Ciprului sau Spaniei.
Din 2014, 400.000 de imigranți și refugiați au traversat Marea Mediterană dinspre Libia spre Italia. De aceea, guvernul încearcă să limiteze numărul celor intră în țară. Astfel, autoritățile italiene au semnat un acord prin care să acorde ajutor financiar miliției libiene care poate împiedica traficul de ființe umane. De aceea, traficanții de imigranți încep să recurgă la rute alternative – din Maroc în Spania sau din Turcia spre România.
Potrivit Washington Post, ruta din Africa Subsahariană în Libia este periculoasă mai ales pentru femei, care se confruntă cu abuzuri sexuale și violuri, existând cazuri de contaminare cu HIV.
Un raport UNICEF din luna februarie preciza că abuzul sexual și violența cu care femeile și copiii se confruntă pe ruta central-mediteraneană este „cea mai periculoasă” și prezintă „pericol mare de deces”.