Autostrada Bacau-Pascani, aeroportul Tulcea si centura Vasluiului, prioritare in Master Plan. Cat ar costa realizarea lor

26-02-2015 16:54


santier autostrada Nadlac-Arad

Ministerul Transporturilor a publicat joi pe site-ul sau memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al Romaniei

Documentul, care prezinta obiectivele prioritare in materie de infrastructura, le ordoneaza pe acestea in functie de punctaj . Acest punctaj va fi si criteriul dupa care vor incepe lucrarile si ia in considerare sustenabilitatea economica, indicatorii stabiliti de Comisia Europeana, dar si legarea la reteaua de transport transeuropeana TEN-T.

Pe lista proiectelor prioritizate de autostrada, primul este cel al autostrazii Bacau-Pascani, lunga de 81.20 km, care a obtinut cel mai mare punctaj. Urmeaza, in ordinea punctajului, Sibiu-Pitesti, Comarnic-Brasov, Targu-Neamt-Iasi-Ungheni si Brasov-Bacau.

La capitolul drumuri expres, cea mai importanta a fost considerata modernizarea centurii Sud a Capitalei, apoi drumul expres Ploiesti-Buzau, Focsani-Bacau, Buzau-Focsani si Suceava-Siret. In ceea ce priveste variantele ocolitoare, prioritara a fost considerata realizarea centurii orasului Vaslui. Punctaje mari au obtinut si variantele ocolitoare ale municipiilor Giurgiu, Sfantu Gheorghe, Barlad, Timisoara, Zalau, Mangalia si Slobozia.

In privinta cailor ferate, prioritare la reabilitare sunt segmentele Bucuresti-Craiova, Carabsebes-Timisoara, Predeal-Brasov, Brasov-Sighisoara si Sighisoara-Simeria. Bucuresti-Giurgiu, Bucuresti-Constanta si Timisoara-Arad au fost considerate cele mai importante proiecte de cale ferata cu viteza sporita.

De asemenea, Guvernul a stabilit si investitiile prioritare in aeroporturi. In ordinea punctajelor, acestea sunt la Tulcea (unde, potrivit documentului, in 2014 au fost 1221 de calatori), Craiova, Baia Mare, Timisoara si Bucuresti Otopeni.

Ca sa primim fonduri europene pentru aceste lucrari, Master Planul General de Transport trebuie sa fie trimis de guvernanti Comisie Europene. Documentul a fost aprobat miercuri, 25 februarie iar valoarea totala a proiectelor identificate este de 45,45 miliarde euro

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO