Autorităţile române, nepregătite pentru schimbarea climei. Anotimpurile se vor inversa
Obişnuiţi-vă cu ideea că s-a schimbat clima. Specialiştii ne anunţă că furtunile violente, dar si zilele nesfârşite de arşiţă, vor ajunge o obişnuinţă. Mai mult, anotimpurile îşi vor pierde identitatea.
Iernile vor fi calde, iar zăpadă, o să ne strice primăverile. Toate acestea, din vină noastră, pentru că poluăm planetă. Drept urmare, fenomenele extreme nu au cum să ne ocolească. Problema este, că autorităţile nu au găsit încă metoda ideală că să ne avertizeze.
“Planeta se încălzeşte cu o viteză fără precedent. Creşterea nemaîntâlnită a emisiunilor de gaze cu efect de seră, provoacă acele schimbări climatice cu fenomene extreme din ce în ce mai frecvente", spune academicianul Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei Române. Anunţul îngrijorător se referă la ritmul în care este poluată planetă: de îngrăşăminte, de industrializare şi nu în ultimul rând de trafic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din această cauza cotele gazelor cu efect de seră urcă alarmant iar specialiştii în climatoligie spun că , până în 2020, temperaturile medii anuale vor creşte cu două grade. Aşadar putem să ne aşteptăm să trăim anotimpuri inversate.
În România deocamdată se fac planuri. Se vorbeşte mult în terorie despre reciclarea gunoaielor şi maşini electrice. Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "În perioada următoare acel plan de măsuri , şi a fost şi el aprobat, o să îl implementăm, prin aplicaţia de a scrie unele proiecte, pentru a atrage bani europeni pentru a rezolva problema pe sectoare"
Cei care trebuie să acţioneze de fiecare dată când un fenomen meteo extrem loveşte România, sunt pompierii. Le lipseşte ştim cu toţii un sistem de alertare rapidă prin GSM care încă este în lucru la Ministerul de Interne şi pentru care s-au alocat 30 de milioane de lei.
"Am reuşit să ajungem în faza în care se negociază achiziţia care va fi de partea noastră a statului, centrul de avertizare şi bineînţeles urmează că firmele de telefonie mobilă să adapteze infrastructură la ce vom alege noi pe sistem", spune Raed Arafat.,
Până când sistemul o să devină funcţional, autorităţile vor cere ajutorul televiziunilor pentru transmiterea mesajelor de urgenţă iar aplicaţia DSU care se instalează pe telefoanele mobile va primi alerte instant de la meteorologi.