Operații sistate la un spital din Timișoara. Pacienții sunt în mare pericol
Zeci de pacienţi bonavi de inimă, aflaţi pe listele de aşteptare ale ''Institutului de Boli Cardiovasculare'' din Timişoara, sunt în mare pericol.
Toate intervenţiile chirurgicale au fost amânate după ce sistemul de climatizare al spitalului s-a stricat, iar unul nou costă câteva sute de mii de euro.
În acest moment în sălile de operaţie sunt peste 30 de grade, iar chirurgii nu au cum să lucreze.
Un bărbat din Salonta are nevoie de urgenţă de o intervenţie chirurgicală pe cord. Pentru că la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara operaţiile au fost sistate din cauza unei defecţiuni la sistemul de climatizare, omul riscă să moară cu zile în spital.
Reporter: "Când ar trebuia să fiţi operat?"
Pacient: "Păi trebuia să fiu de două zile din cauza climei că nu merge în sala de operaţie."
În aceeaşi situaţie sunt zeci de oameni disperaţi.
Reporter: "Când trebuia să fiţi operat?"
Pacient: "Eu mâine am o săptămână de când sunt aici. De domnu' profesor depinde şi de climă."
Vechi de două decenii sistemul de climatizare a cedat în urmă cu două zile.
Sunt 33 de grade în acest moment în sala de operaţie deşi temperatura nu ar trebui să depăşească 20 de grade.
Adela Dragomir, medic primar epidemiolog: "Compartimentul de prevenirea a infecţiilor asociate asistenţei medicale a propus ca măsură suplimentară de prevenire restricţionarea, limitarea numărului de intervenţii chirugicale în această perioadă tocmai pentru a preveni apariţia acestor infecţii nedorite."
La peste 20 de grade, inclusiv transpiraţia medicilor poate contamina zona unde se intervine chirugical.
Prof. Dr. Marian Gaspar, Şef de Secţie Chirurgie Cardiovasculară: "La 26-29 de grade personalul transpiră la fel transpiră şi pacientul este disconfortul odată, dar cel mai neplăcut este riscul de infecţie. Transpiraţia cade pe câmpul operator."
Un sistem nou de climatizare costă sute de mii de euro. Banii ar trebui deblocaţi de urgenţă de Ministerul Sănătăţii în subordinea căruia se află ''Institutul de Boli Cardiovasculare'' din Timişoara.
Constantin Luca, Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara: "Au fost cei care se ocupă de mentenanţa acestei instalaţii pentru a încerca remedierea problemei. Nu au certitudinea că acest lucru poate fi făcut. Este un echipament vechi.”
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au comentat până acum situaţia. În tot acest timp, pacienţii care au nevoie de ajutor sunt trimişi la alte clinici din ţară unde se lovesc de refuzuri din cauza aglomeraţiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, pacienti, operatii, clima, chirurgie, climatizare,
Dată publicare:
10-08-2017 18:15