Încălzirea globală afectează zborurile cu avionul. Turbulenţele s-ar putea tripla

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 06:42
Categorie: Stiinta

Turbulenţele din timpul călătoriilor cu avionul s-ar putea tripla în următorii ani, din cauza schimbărilor climatice. O spun cercetătorii, din Marea Britanie, care au studiat cu mare atenţie fenomenul.

Nu-i contrazic nici piloţii români, care sunt tot mai des "scuturaţi" în curse. Asta nu înseamnă că vor apărea mai multe riscuri, ci doar că vom stă mai mult cu centurile de siguranţă şi sufletul la gură

Din cauza schimbărilor climatice astfel de scene vor fi tot mai dese, spun cercetătorii din Marea Britanie. Poate nu la fel de dure că cele petrecute acum două săptămâni pe o cursa Wizz Air însă nu cu mult mai plăcute.

Paul Williams, cercetător: ''putem spune este că pe măsură ce climă se schimbă, riscul să apară turbulenţe în timpul zborului este mai mare. Aceşti curenţi de aer de la mare altitudine devin mai puternici din cauza modificărilor climatice, iar asta, cred că fac că atmosfera să devină mai agitată, iar consecinţă este că avioanele sunt scuturate mai tare."

De altfel, specialiştii în schimbări climatice atrag de mult vreme atenţia asupra încălzirii globale şi a fenomenelor meteo extreme.

Cristian Proistosescu, cercetător la Washington University, Seattle: "Ne aşteptăm la o amplificare a celor mai puternice furtuni. Practic limita maximă a unei furtuni - vom vedea furtuni mai puternice decât existau în trecut şi care vor elibera cantităţi mai mari de precipitaţii"

Studiul britanicilor preconizează că turbulenţele severe înregistrate deasupra Americii de Nord se vor înmulţi cu 110 la sută din 2050, cu 90 la sută deasupra Pacificului de nord şi cu 60 la sută, deasupra Asiei.

Adrian Vasilache, pilot: "Cea mai neplăcută este aşa zisă turbulenţţă în aer clar - asta înseamnă că nu poate fi detectată cu aparatură de radar, radarul detectează fenomenele asociate turbulenţelor respectiv suspensii de particule de praf, apă în atmosfera. În principiu, cu creşterea altitudinii, atmosfera ar trebui să fie liniştită, dar probabil că frecvenţa lor a crescut odată cu schimbările climatice, aşa că trebuie o abordare că atare.”

Experţii ştiu că va creşte şi numărul persoanelor care se vor teme de zbor. Însă acest lucru poate fi ţinut sub control prin mai multe tehnici. Există inclusiv stimulatorul care expune pacientul într-o realitate virtuală şi îl ajută prin terapie să-şi infrute temerile.

Roxana Cordoş, psiholog: "Vor resimţi această anxietate pentru că una dintre cauzele anxietăţii de zbor cu avionul pe baza unui sistem de gândire disfuncţional este expunerea la contexte nefavorabile pentru persoane precum turblente mai grave sau accidente aviatice."

Studiile arată că aproape 40% din populaţia globului suferă de anxietatea de zbor.

10 răniți în timpul unor turbulenţe, într-un avion American Airlines
10 răniți în timpul unor turbulenţe, într-un avion American Airlines
VIDEO PROTVPLUS.RO
asteroid
Un crater uriaș descoperit în Groenlanda pune pe jar comunitatea științifică. De ce trebuie luate măsuri urgente
Cercetătorii au descoperit o planetă înghețată, de 3 ori mai mare decât suprafața Pământului
Descoperire istorică sub stratul de gheață din Groenlanda. ”Fenomen rar în istoria Pământului”
Kermlinul a prezentat racheta nucleară care îi va duce pe ruşi pe Marte
Studiu. Topirea calotelor glaciare ar putea fi ireversibilă. Creșterea nivelului oceanelor, catastrofală
Un lup a plecat din zona radioactivă de la Cernobîl pentru prima dată. De ce este important
NASA iceberg
NASA a publicat imagini cu un iceberg imens. Are o suprafață de 3 ori mai mare decât Manhattan. VIDEO
Laureatul premiului Nobel pentru Fizică în 2018 spune că România va arăta în 2019 că este o putere a lumii
Albert Einstein a prezis viitorul sumbru al evreilor, încă din 1922. Scrisoarea în care își mărturisea temerile
A fost inventată pudra care poate stoca informații în locul unui hard-disk
"Sicriul de gheaţă" descoperit de NASA la Polul Sud. Explicaţia formei sinistre
Descoperire uimitoare, într-un mormânt de acum 2.000 de ani. Mirosul i-a şocat pe savanţi