Încălzirea globală afectează zborurile cu avionul. Turbulenţele s-ar putea tripla

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 06:42
Categorie: Stiinta

Turbulenţele din timpul călătoriilor cu avionul s-ar putea tripla în următorii ani, din cauza schimbărilor climatice. O spun cercetătorii, din Marea Britanie, care au studiat cu mare atenţie fenomenul.

Nu-i contrazic nici piloţii români, care sunt tot mai des "scuturaţi" în curse. Asta nu înseamnă că vor apărea mai multe riscuri, ci doar că vom stă mai mult cu centurile de siguranţă şi sufletul la gură

Din cauza schimbărilor climatice astfel de scene vor fi tot mai dese, spun cercetătorii din Marea Britanie. Poate nu la fel de dure că cele petrecute acum două săptămâni pe o cursa Wizz Air însă nu cu mult mai plăcute.

Paul Williams, cercetător: ''putem spune este că pe măsură ce climă se schimbă, riscul să apară turbulenţe în timpul zborului este mai mare. Aceşti curenţi de aer de la mare altitudine devin mai puternici din cauza modificărilor climatice, iar asta, cred că fac că atmosfera să devină mai agitată, iar consecinţă este că avioanele sunt scuturate mai tare."

De altfel, specialiştii în schimbări climatice atrag de mult vreme atenţia asupra încălzirii globale şi a fenomenelor meteo extreme.

Cristian Proistosescu, cercetător la Washington University, Seattle: "Ne aşteptăm la o amplificare a celor mai puternice furtuni. Practic limita maximă a unei furtuni - vom vedea furtuni mai puternice decât existau în trecut şi care vor elibera cantităţi mai mari de precipitaţii"

Studiul britanicilor preconizează că turbulenţele severe înregistrate deasupra Americii de Nord se vor înmulţi cu 110 la sută din 2050, cu 90 la sută deasupra Pacificului de nord şi cu 60 la sută, deasupra Asiei.

Adrian Vasilache, pilot: "Cea mai neplăcută este aşa zisă turbulenţţă în aer clar - asta înseamnă că nu poate fi detectată cu aparatură de radar, radarul detectează fenomenele asociate turbulenţelor respectiv suspensii de particule de praf, apă în atmosfera. În principiu, cu creşterea altitudinii, atmosfera ar trebui să fie liniştită, dar probabil că frecvenţa lor a crescut odată cu schimbările climatice, aşa că trebuie o abordare că atare.”

Experţii ştiu că va creşte şi numărul persoanelor care se vor teme de zbor. Însă acest lucru poate fi ţinut sub control prin mai multe tehnici. Există inclusiv stimulatorul care expune pacientul într-o realitate virtuală şi îl ajută prin terapie să-şi infrute temerile.

Roxana Cordoş, psiholog: "Vor resimţi această anxietate pentru că una dintre cauzele anxietăţii de zbor cu avionul pe baza unui sistem de gândire disfuncţional este expunerea la contexte nefavorabile pentru persoane precum turblente mai grave sau accidente aviatice."

Studiile arată că aproape 40% din populaţia globului suferă de anxietatea de zbor.

10 răniți în timpul unor turbulenţe, într-un avion American Airlines
10 răniți în timpul unor turbulenţe, într-un avion American Airlines
VIDEO PROTVPLUS.RO
broasca testoasa, galapagos,
Descoperire surprinzătoare în Galapagos. Se credea că a dispărut acum 100 de ani
Originile misterioase ale monumentului Stonehenge, descoperite de arheologi
Cercetătorii au coborât o cameră într-un tunel de 900 m în Antarctica. Ce au filmat. VIDEO
Un asteroid uriaș va trece marți pe lângă Pământ. Ce pericole implică
Fenomenul unic în 2019. Ce a apărut pe cer în noaptea de 18 spre 19 februarie
O femeie și-a clonat câinele care i-a fost alături 17 ani. Cum arată "replica"
Lucian Pârvulescu
Un profesor din Timișoara a făcut o descoperire uriașă: ”A fost o muncă de chinez bătrân”
”Urme neidentificate” pe fundul Marii Găuri Albastre. Anunțul exploratorilor
Harponul pentru strângerea ”gunoiului spațial” a fost testat cu succes. Cum funcționează
Un harpon spaţial a fost testat în premieră. Cum funcționează. VIDEO
Descoperirea unui personaj mitologic la Pompeii, pe o frescă. Pe cine reprezintă
A fost descoperit un nou dinozaur. Avea coada în formă de inimă și lungimea unui autobuz