Autoritățile române își actualizează bazele de date cu bărbaţi care au făcut armata sau ar putea fi încorporaţi

×
Codul embed a fost copiat

Autorităţile române se grăbesc să îşi actualizeze bazele de date cu bărbaţi care au făcut armata sau ar putea fi încorporaţi în cazul unui război.

Ministerul Apărării susține că demersurile se fac periodic și nu ar avea legătură directă cu invazia din Ucraina. În instituții se fac liste cu angajații care au stagiul militar și cu tinerii între 18 și 35 de ani.

Direcţia de Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Capitalei a cerut la începutul săptămânii direcţiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă în caz de de război. Sunt vizaţi angajaţii care au făcut armata şi rezerviştii, dar şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care îndeplinesc condiţiile pentru încorporare.

Potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, instituţiile publice, de la primării şi autorităţi, până la ministere, dar şi operatorii economici, au obligaţia de a transmite periodic listele cu personalul strict necesar care ar putea fi obligat să asigure continuarea activităţii în caz de mobilizare, stare de asediu sau chiar de război.

Primăria Capitalei susţine că acest demers nu are legătură directă cu războiul din Ucraina şi nu a fost iniţiat de primarul general. Termenul limită de transmitere a listelor este ziua de 4 martie.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil în perioada 2021-2024, iar în baza acestui document, direcția de specialitate are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.

Şi oficialii Ministerului Apărării Naţionale susţin că Armata nu face nicio mobilizare.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: „Instituţiile statului care trebuie să asigure serviciile esenţiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Ttrebuie să continue să funcţioneze şi din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetăţenii care lucrează în cadrul acestei instituţii care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă.”

Şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş le transmite medicilor de familie din judeţ ca până pe 11 martie să trimită lista bărbaţilor cu afecţiuni medicale care nu pot îndeplini serviciul militar, deşi actualizarea tabelului se face în fiecare an, în noiembrie.

"Tabelul Nominal cu cetăţenii români, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar", transmite DSP Mureş.

Cel mai probabil, cei menţionaţi în listele medicilor nu ar fi mobilizaţi în caz de război. Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar.

Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia că în acest moment, în ciuda stării de război din ţara vecină, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat, o decizie în vigoare încă din 2005. Dar şi că situaţia s-ar putea schimba, iar armata ar deveni obligatorie pentru bărbaţii de până în 35 de ani, numai în cazul în care s-ar emite un Decret de instituire a stării de război, de asediu sau de mobilizare.

 

Citește și...
VIDEO amuzant cu Bobiță, un ponei din Iași, care s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
VIDEO amuzant cu Bobiță, un ponei din Iași, care s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins

În timp ce oamenii bombăne și se plâng de frig, Bobiță, un ponei de șapte ani din județul Iași s-a bucurat din toată inima de zăpada proaspăt depusă în curtea lui.

Deținuții cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice în viitorul apropiat. Ce prevede un proiect pilot al ANP
Deținuții cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice în viitorul apropiat. Ce prevede un proiect pilot al ANP

În viitor, tot mai mulți deținuți cu pedepse ușoare ar putea părăsi penitenciarele clasice, pentru spații de cazare noi, un fel de închisori cu regim deschis, de unde vor pleca în fiecare zi la muncă.

Medicii stomatologi, în vizorul ANAF. Motivul: 80% dintre dentiști nu declară, de fapt, toți banii pe care îi încasează
Medicii stomatologi, în vizorul ANAF. Motivul: 80% dintre dentiști nu declară, de fapt, toți banii pe care îi încasează

Puțin peste trei mii de lei, acesta ar fi, în medie, venitul lunar al unui stomatolog din România. Cel puțin, asta reiese din veniturile totale declarate la FISC de cei aproape zece mii de dentiști.  

Recomandări
Kremlinul anunță că Putin este deschis
Kremlinul anunță că Putin este deschis "la discuții" cu Olaf Scholz. Cancelarul german: "Este necesar să vorbim"

Președintele rus Vladimir Putin este deschis să reia legătura cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a transmis Kremlinul.

Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise
Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică, trei dumuri naţionale sunt în continuare închise din cauza vremii şi sunt impuse restricţii de tonaj pe câteva sectoare de drum.

Analist politic rus: Armata lui Putin, îngrozită de noua ofensivă în Ucraina. Rușii se tem să nu fie „măcelăriți în masă”
Analist politic rus: Armata lui Putin, îngrozită de noua ofensivă în Ucraina. Rușii se tem să nu fie „măcelăriți în masă”

Comandanții de top ai lui Vladimir Putin sunt „îngroziți” de cererile pentru o nouă ofensivă în Ucraina, pe fondul temerilor unui „măcel în masă”.