Autoritățile nu știu câți urși sunt în România. Pârtiile de pe Valea Prahovei ar putea fi protejate cu garduri electrice

Dată publicare: 10-03-2021 19:11
Dată actualizare: 10-03-2021 19:36


Zeci de urși caută mâncare prin apropierea stațiunilor de pe Valea Prahovei, iar autoritățile nu au făcut nimic pentru a înlătura pericolul, recunoaște chiar ministrul Mediului.

 

Mai grav, fondul cinegetic de la Predeal, de unde urșii apar pe pârtie, nu mai are, de astăzi, un gestionar.

Contractul pentru administrarea fondului de vânătoare a expirat, iar Regia Pădurilor Kronstadt, care avea grijă de animalele sălbatice din zonă, se va mai ocupa de administrare doar forțată de lege, până la găsirea unui înlocuitor.

Pe fondul de vânătoare nr. 18 Timiș, care are o suprafață de 12.500 de hectare, trăiesc 85 de urși. Dintre aceștia, 5 caută de mâncare pe lângă pârtiile din Predeal. Sunt doi urși tineri și o ursoaica însoțită de doi pui. Unul a fost filmat în timp ce gonea după un instructor de schi.

Reporter: Ați avut vreun moment de teamă?
Adrian Stoica, instructor de schi: Să nu cad în timp ce mergeam cu spatele și el mă alerga!
Reporter: Nu părea agresiv.
Adrian Stoica: Nu! Părea mai mult dornic să i se dea ceva”.

Privită cu simpatie de spectatori, scena le-a dat fiori autorităților.

 

Ar fi nevoie de 10 kilometri de gard electric

 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Nu s-a gândit nimeni în ultimii 30 de ani că putem avea urs pe pârtie. Lucrurile sunt din ce în ce mai complicate, pentru că ceea ce a făcut acest schior practic a salvat un grup de persoane, a fost un gest poate inconștient, dar extrem de curajos”.

Există soluții pentru a evita asemenea întâmplări, cu toate acestea nimeni nu pare dispus să cheltuiască bani ca să țina urșii la distanță.

Gestionarul fondului cinegetic din zonă a anunțat că renunță la aceasta activitate, pentru că nu e profitabilă. Iar Ministerul Mediului nu a programat încă o licitație pentru a găsi un nou administrator.

Mihai Predeleanu, administratorul domeniului schiabil Predeal: ”Să avem niște garduri electrice pentru animale pe ambele laturi ale pârtiilor de schi. Asta înseamnă undeva la 10 kilometri de gard electric”.

Pe Valea Prahovei, gunoiul menajer este aruncat în containere care se deschid ușor, invitând parcă urșii la masă.

Hai, fetiță, mănâncă cât poți, lasă că fac eu curățenie după aia, ce să-ți fac? Ai nevoie de hrană”.

Primăria Bușteni a primit, la începutul acestui an, 15 eurocontainere pentru deșeuri. Însă acestea rămân adesea descuiate.

 

Urșii s-au obișnuit cu semnalele audio și luminoase și fug greu

 

Localnică: ”Nici măcar nu știu cum se închid, tre să deschid porțile astea, să le închid, e foarte complicat”.

Csibi Magor, expert în probleme de mediu: ”Am văzut reclame în care se spune poți să faci poză cu ursul de la geamul hotelului. Asta e o problemă foarte mare. A doua chestie, și autoritățile și inclusiv fondurile de vânătoare și oamenii hrănesc în mod masiv ursul".

La Sinaia, 3 pui de urs ies frecvent în calea turiștilor pentru că știu că primesc mâncare. Jandarmii îi alungă, dar de cele mai multe ori, urșii se întorc.

Andrei Dumitrache, Jandarmeria Prahova: ”Au început să se obișnuiască și cu aceste semnale audio și luminoase, se depărtează tot mai greu și revin pentru că s-au învățat să fie hrănite”.

Ministrul Mediului recunoaște că în ultimii ani nici măcar nu au mai fost numărați urșii din țară.

Abia acum, responsabilii caută o organizație capabilă să facă asta, iar obiectivul pare clar: stabilirea numărului de exemplare care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție, cu alte cuvinte, care pot fi ucise.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO