Laptele praf, apa plata, fructele si legumele. Ipotezele anchetatorilor in cazul fetitei de 11 luni ucisa de bacteria E. Coli
Parintii Dianei, fetita care a murit din cauza unei infectii cu E. Coli, sunt in stare de soc si nu stiu ce sa mai creada. Autoritatile au fost la ei acasa pentru a recolta probe care sa duca la aflarea adevarului.
Vasile Oncescu, tatal fetitei: "A fost perfect sanatoasa pana a intrat in contact cu acest... (n. r. - virus)."
Andreea Camelia Oncescu, mama fetitei: "In 11 luni jumatate nu a avut absolut nimic copilul acesta."
Diana urma sa implineasca un anisor. Mama ei povesteste ca dupa ce fetita a facut diaree a mers cu ea la spitalul din Pitesti, unde medicii i-au pus diagnosticul de enterocolita. S-au intors acasa, dar starea copilei s-a inrautatit. Femeia s-a speriat si s-a intors cu ea la spital. Doctorii le-au trimis atunci de urgenta in Capitala. Dupa 4 zile de internare la terapie intensiva fetita a murit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anchetatorii au mers acasa la parintii Dianei de unde au ridicat mai multe probe.
Andreea Camelia Oncescu, mama fetitei: “Eu cred ca din fructe.”
Reporter: “S-au luat probe din apa, din locuinta, din lapte praf?”
Mama: “Din ceea ce am avut, da, am lasat totul sa se ia, sa se vada daca e ceva. Mai aveam cereale si foarte putin lapte."
Vasile Oncescu, tatal fetitei: "Pana in momentul imbolnavirii copilul meu a fost perfect sanatos. Sa cred ca e din lapte, din apa, din aia, nu stiu."
Procurorii care au deschis dosar de cercetare penala pentru ucidere din culpa au cerut si autopsia. Parintii nu sunt insa de acord cu deshumarea trupului.
Cazul fetitei este insa in acest moment singura certitudine. Directia de Sanatate Publica Arges a exclus ipotezele ca cei mici sa fi contactat bacteria din spital, sau de la apa de la robinet. Raman in picioare celelalte variante: laptele praf, apa imbuteliata, fructele si legumele nespalate sau mancarea preparata incorect.
"Mamele sunt panicate neintelegand despre ce e vorba. Este exclusa cauza lipsei de igiena, exclusa!" spune Mirela Lazar, medic de familie.
Carmen Neacsu, medic de familie: "Parinti foarte instruiti si cu posibilitati. S-au ingrijit de copil."
Reporter: “Sa nu-i fi preparat cum trebuie laptele praf?”
Medic de familie: “In niciun caz, nu, cu apa plata. Ce am inteles, ca i-a schimbat apa de acum doua saptamani "
Autoritatile bajbaie iar ancheta este departe sa le dea un raspuns parintilor ingrijorati. In plus verificarile au fost demarate tardiv: dupa ce copiii primisera deja antibiotice. Astfel, accesul la probe a fost ingreunat.
Sorina Hontaru director DSP Arges: "Noi recoltam probe si de lapte praf, dar noi nu stim exact cutia din care a mancat copilul pentru ca nu avem…”
Reporter: “Parintii nu mai au cutiile?”
Director DSP Arges: “Nu, si nu putem lua dintr-o cutie deschisa care nu stim in ce conditii a fost tinuta.”
Reporter: “Adica ati cumparat dvs. niste cutii de lapte praf?”
Director DSP Arges: “Serviciul meu de inspectie merge si recolteaza probe si le punem la analiza. Majoritatea au spus ca folosesc apa plata, dar nu pot in acest moment sa spun ca este o anumita apa plata sau un anumit lapte sau un anumit aliment.”
Reporter: “Sunt doua feluri de lapte praf?”
Director DSP Arges: “Sunt trei sau patru tipuri de lapte praf."
Cateva ore mai tarziu comisia trimisa de la Bucuresti a realizat ca probele luate sunt insuficiente.
Amalia Serban, director general adjunct DSP Romania: "Am dispus sa se mearga la domiciliile copiilor pentru ca pana sa venim aici s-au luat probe din ape imbuteliate dar nu exact din ce aveau acasa.”
Reporter: "De ce doamna, e normal asa ceva, trebuie sa veniti de la Bucuresti dumneavoastra aici?”
Director general adjunc DSP Romania: “DSP-ul, acum doua zile, nu avea cum sa se mai duca la domicilii, majoritatea parintilor fiind cu copiii la Bucuresti."
"Au dispus recoltare de probe suplimentare de lapte praf - vor primi rezultate in 3-7 zile. DSP Arges a fost sanctionat contraventional - au fost internati in acelasi salon copii cu diagnostic, virusuri - diferite - respiratorii si digestive." a spus intr-o conferinta de presa secretarul de stat in Minsterul Sanatatii, Victor Strambu.
Specialistii spun insa ca in stare de urgenta puteau fi folosite si testele rapide. Chiar si asa neconcludente, rezultatele acestor analize puteau fi trimise la institutele din Bucuresti, pentru concluzii preliminare.
"Daca e mobilizare de urgenta, se poate da rezultatul in 5-6 ore. Nu mai tine 4 zile pana ia materiile fecale, le freaca pe cultura, apoi le transfera in mediu selectiv. Nu, dom’le, aici trebuie identificat in cazul in care se banuieste un sindrom de insuficienta renala la 8 copii din aceeasi zona. Nu inteleg de ce nu timit direct la tipizare genetica a organismului, la care nu mai trebuie sa fie viu, ci poate fi gasit numai and-ul bacilului." a declarata un fost medic epidemiolog.
Primele rezultate de laborator vor fi gata maine dupa-amiaza, promite Directia de Sanatate Publica.
Sursa: Pro TV
Etichete: parinti, arges, fetita, moarta, diana, e-coli,
Dată publicare:
11-02-2016 19:10