Au plecat cu ambulanta spre lumea cealalta. Doi morti si doi raniti pe DN56
O ambulanta care mergea cu 3 pacienti, la un centru de dializa, din Drobeta Turnu Severin, s-a transformat intr-un sicriu pentru 2 dintre ei.
Soferul a infipt salvarea intr-un parapet, iar un barbat si o femeie au murit instantaneu. Cealalta pasagera este in stare critica. Dramaticul accident pune pe tapet o situatie grava pentru care Ministerul cauta de astazi urgent solutii. Mare parte din procedurile de dializa au fost de curand externalizate - au trecut in grija unor clinici private, care si-au ales singure firmele de transport. Cine le controleaza insa? Cine stie ce fel de soferi angajeaza sau daca masinile lor respecta regulile minime?
Ambulanta mai avea de batut 20 de kilometri pana la clinica privata din Drobeta Turnu Severin, unde cei trei pacienti erau asteptati pentru dializa. De doua ori pe saptamana erau luati de acasa, din localitatea Patulete, si dusi in oras ca sa treaca prin procedura.
Una dintre paciente, in varsta de 50 de ani, statea in dreapta soferului. Pe bancheta din spate - ceilalti doi - o pacienta de 69 de ani si un barbat de 70. Niciunul dintre bolnavi nu purta centura de siguranta, desi Codul rutier spun clar ca este obligatoriu ca si cei din fata si cei din spate sa fie asigurati. Cand a luat o curba, soferul, care se pare ca avea viteza, s-a infipt intr-un parapet.
Soferul ambulantei a scapat cel mai usor - a fost singurul care purta centura. Din pacate, pacienta care a supravietuit, o femeie de 50 de ani, se zbate si ea intre viata si moarte.
Vina accidentului o poarta fara doar si poate conducatorul ambulantei spune politia. Viteza si neatentia au dus la moartea celor doi bolnavi. Dar cei de la firma privata care au trimis ambulanta in misiune spun ca masina nu avea nicio problema tehnica.
Problema, recunoscuta si de Ministerul Sanatatii, este ca cei mai multi soferi de pe ambulante private nu sunt profesionisti, asa cum se intampla in sistemul public. Conducatorul despre care vorbim avea doar permis categoria B si nu avea experienta necesara pentru un transport sanitar. Avea nevoie asadar de treapta C.
Soferul risca acum inchisoarea pentru omor si vatamare corporala din culpa. Astfel de masini fie sunt ale centrelor de dializa private, fie sunt inchiriate de la alte firme. Iar autoturismele - microbuze sau masini mici, nu sunt considerate ambulante, chiar daca transporta pacienti dializati.
Astfel ca pacientii ajung sa fie inghesuiti si transportati in conditii nesigure. Imaginati-va ca autoritatile au gasit la control bolnavi care stateau pe scaunele instalate in portbagaj, chinuiti si fara centura.
Totodata la controale, subsecretarul de stat Raed Arafat a gasit o ambulanta privata de transpaort cu targa si 2 locuri, fara centuri de siguranta, fara truse de prim ajutor, si oxigen. Chiar daca aceste dotari minime sunt obligatorii.
Doua firme mari din tara au fost amendate si le-au fost retrase licentele. In plus, se lucreaza la un ordin de urgenta care sa reglementeze transportul pacientilor care fac dializa, care sa ii oblige pe privati sa ii transporte pe bolnavi in siguranta.