Cât costă o masă de Paște comandată direct acasă. Meniul de sărbători gata făcut
Pentru cei care au o familie mică, dar nu au elan său talent la gătit, meniul de Paște gata făcut poate fi o soluție salvatoare.
Şi surprinzător, în supermarketuri, poate costa mai puțin decât dacă am lua separat toate ingredientele. Desigur, sunt și băcănii și restaurante care promit să ofere gustul de drob, friptură și cozonac ca la mama acasă. Însă pentru asta plătim mai mult.
Magazinele mari au, zilele acestea, două tipuri de clienți. Primii sunt cei conservatori care cumpără ingredientele crude și abia așteaptă să se piardă între tăvi și tigăi.
Totuși, sunt tot mai mulți cei care preferă mâncarea de-a gata. Calculăm variantele unui meniu pentru un cuplu cu un copil: un cofrag cu ouă vopsite, drob, ciorbă, un fel principal, adică friptură, stufat sau sarmale, pască și cozonac. Varianta cea mai ieftină e cu produse gătite în zona gastro a hipermarketului, comandate prin aplicație.
Cu tot cu desertul, totalul iese în jur de 170 de lei.
Varianta a doua- aceleași produse, dar fabricate industrial. Sunt mărci cu preț mediu, iar meniul a fost comandat din magazin. Fără costuri de transport, 185 de lei.
Ambele variante sunt mai ieftine decât dacă prepam în casă.
Pentru meniul de Paște, drumul cel mai scurt de la furcă la furculiță, cum spun francezii, adică de la producție la masa clientului ar trebui să fie băcănia. În acest caz, proprietarii au nu doar un atelier artizanal, ci și turme de oi, capre și vaci. Așa că de la brânza din pască la organele din miel, ingredientele sunt din fermă proprie. Chiar și ouăle sunt din zona Galațiului. Doar că, neavând zburătoarele lor, nu vând și ouă vopsite. Dar le oferă clienților ouă din sticlă, vopsite în roșu.
Gătitul durează, în acest caz, la fel de mult ca acasă. În timp ce o fabrică de mezeluri scoate peste o mie de droburi deodată pe linia de producție, aici un angajat muncește două ore pentru două bucăți.
Maria Verdeși, proprietar: "Să folosești materie primă de primă calitate, să fie proaspătă, să fierbi ouăle, să le cureți, să tai ceapă, să o speli, să nu-l grăbești... să ai grijă de toate etapele, astfel încât să iasă cum îl făcea mama mea."
Așadar, același meniu costă cam 400 de lei în băcănia cu lanț de producție propriu, dar poate ajunge la 5-600, la cele care doar pun în vitrină vând ce gătesc alții. Ajungem și la comenzile date în restaurant. Unele și-au creat divizii separate, pentru livrările de Paște. Se gătește în cantități mari, dar și costurile sunt mari, așa că meniul costă aproape 500 de lei cu transport regional inclus. Din Miercurea Mare, sute de preparate, aliniate acum în bucătărie, vor pleca spre destinatari.