Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Se împlinesc 21 de ani de la tragedia care a cutremurat întreaga lume

Atacurile de la 11 septembrie 2001
Getty

Pe 11 septembrie 2001 s-a produs unul dintre cele mai mortale atacuri teroriste din istoria SUA, în urma cărora și-au pierdut viața aproximativ 3.000 de oameni.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 împotriva oraşului New York şi Washington D.C  au declanşat  schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

Dimineața zilei de 11 septembrie părea să fie una obișnuită pentru americani, însă ce nu știau, era că pe aeroporturile din Washington D.C, Boston și New York se îmbarcau teroriștii Al-Qaeda pentru a pregăti, ce avea să fie, cea mai mare tragedie sângeroasă de pe continentul american.

21 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie 2022 se împlinesc 21 de ani de la atacurile teroriste de la New York, în urma cărora au fost distruse Turnurile Gemene și clădirea Pentagon a fost avariată. De asemenea, în urma atacurilor și-au pierdut viața aproximativ 3.000 de oameni.

Pe 11 septembrie 20221, 19 militanți asociați cu gruparea extremistă islamică Al-Qaeda au deturnat patru avioane pline de pasageri.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Teroriștii organizației Al-Qaida au preluat controlul avioanelor care se deplasau de la Boston, Newark, și Washington D.C către San Francisco și Los Angeles.

Două dintre avioane au dus la prăbușirea Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York provocând moartea persoanelor de la bordul avioanelor și a celor care se aflau în clădiri.

Turnurile Gemene s-au prăbușit în decurs de două ore distrugând și avariind alte clădiri din jur.

Teroriștii au preluat controlul și celui de-al treilea și al patrulea avion. Al treilea avion a distrus în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, iar al patrulea s-a prăbușit e o câmpie de lângă Shanksville într-o zonă rurală a statului Pennsylvania.

Cronologia atacurilor

Mai jos, prezentăm intervalele în care s-au produs atacurile din New York și Washington D.C, potrivit britanica.com.

5:45 AM – Mohamed Atta și Abdul Aziz al-Omari, doi dintre teroriști trec prin securitate la Portland International Jetport din Maine.

Se îmbarcă într-un zbor de navetiști către Aeroportul Internațional Boston Logan, apoi se îmbarcă la bordul avionului B-767 al companiei American Airlines 11.

7:59 AM – avionului B-767 (zbor 11) decolează din Boston și se îndreaptă Los Angeles cu 76 de pasageri, 11 membri ai echipajului și 5 teroriști.

8:15 AM – avionul B-737 (zbor 747) decolează din Boston, cu direcția Los Angeles. La bord sunt 51 de pasageri, 9 membri ai echipajului și 5 teroriști.

8:19 AM – Un însoțitor de zbor din avionul B-767 alertează personalul de la sol că va avea loc deturnarea avionul și teroriștii au luat controlul cabinei.

8:20 AM – zborul American Airlines 77 decolează de la Aeroportul din Dulles cu direcția Los Angeles. La bord sunt 53 de pasageri, 6 membri ai echipajului și 5 teroriști.

8:24 AM – Mohamed Atta, un terorist pe zborul 11 a alertat din greșeală controlorii de trafic aerian din Boston despre atac. El a vrut să apese butonul pentru a vorbi cu oamenii aflați la bord, însă din greșeală a apăsat celălalt buton.

8:37 AM – după ce a auzit informația prvind deturnare avionului, controlul de trafic aerian de la Boston a alertat sectorul de apărare nord-est al Forțelor aeriene ale SUA, care apoi au trimis Garda națională aeriană pentru a urma avionul.

8:42 AM – zborul Unit 93 decolează din Newark, New Jersey, cu direcția San Francisco, California. La bord se află 33 de pasageri, 7 membri ai echipajului și 4 teroriști.

8:46 AM – zborul 11 se prăbușește în turnul nordic de la World Trade Center, din New York. Toți pasageri au fost uciși, inclusiv cei din turn.

9:03 AM – zborul 175 se prăbușește în turnul sudic de la World Trade Center, din New York Toți pasagerii de la bord sunt uciși, le fel și cei din turn.

9:37 AM- Avionul AA 77 lovește aripa de vest a Pentagonului (Ministerul Apărării) de la Washington. Toate cele 59 de persoane la bord și 125 de militari și civili din clădirea Pentagonului sunt uciși.

9:45 AM – spațiul aerian al SUA este închis sub operațiunea numită „panglica galbenă”. Toate aeronavele sunt comandate să aterizeze la cel mai apropiat aeroport.

9:59 AM – Turnul sudic de la World Trade Center se prăbușește.

10:07 AM – Avionul UA 93 se prăbușește într-un câmp din localitatea Stonycreek, la aproximativ 240 km nord-vest de Washington, D.C.

Toate persoanele aflate la bord, pasageri, membri ai echipajului, și cei patru teroriști, au murit.

Despre prăbușirea avionului se bănuiește că ar fi fost o operațiune eșuată, deoarece acesta ar fi trebuit să distrugă clădirea Capitoliului, sediul Congresului american de la Washinton.

10:28 AM – Turnul nordic de la World Trade Center se prăbușește ca cira două ore după ce a fost lovit.

Cine a fost în spatele atacurilor

Ideea atacurilor de la 11 septembrie a fost a lui Khalid Sheikh Mohammed, care în 1966 i-a prezentat-o lui Osama bin Laden.

La începutul anului 1999, bin Laden i-a zis lui Mohammed că poate să organizeze atacul.

Bin Laden, liderul organizației teroriste Al-Qaida a comandat misiunea și s-a ocupat de alegerea teroriștilor și a piloților.

Spre sfârșitul lui 1999, un grup de oameni din Hamburg, Germania, printre care Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah și Ramzi Binalshibh au ajuns în Afganistan.

Acești oameni au fost aleși de către bin Laden pentru atacuri, deoarece erau educați și vorbeau engleză.

Inițial, Bin Laden îi alese pentru atacuri, pe Nawaf al-Hazmi și pe Khalid al-Mihdhar, care luptasera în Bosnia, însă nu au reușit să învețe engleză și să piloteze. În final, cei doi au fost folosiți ca teroriști.

Numărul de morți după atacurile teroriste de la 11 septembrie

În urma atacului sângeros de la 11 septembrie, și-au pierdut viața 2.997 de persoane New York City, Washington, Pennsylvania.

Printre decedaţi se aflau şi trei români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Eugen Gabriel Lazăr, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

Ulterior s-a aflat de la pasagerii care au telefonat din avioane că, în timpul deturnării aparatelor de zbor, teroriştii ar fi folosit armele pentru a înjunghia sau ucide piloţii de avion, stewarzi şi pasageri şi că s-au utilizat gaze lacrimogene, conform New York Times şi CNN.

Schimbări produse după 11 septembrie 2001

La mai puţin de o lună de la tragedie, preşedintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaida şi prinderii lui Osama Bin Laden.

Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003. De atunci a fost ţinut în custodia SUA şi încă aşteaptă procesul.

Pe 22 iulie 2004, Comisia 9/11 a publicat un raport final prin care a concluzionat că 15 dintre cei 19 atacatori provin din Arabia Saudită, doar că „nu a găsit dovezi că guvernul saudit sau înalţi oficiali saudiţi au finanţat în mod individual organizaţia", pentru a conspira în atacuri, aşa cum s-a crezut potrivit 9-11commission.gov.

Mohamed Atta, liderul atacurilor, era din Egipt, alţi doi terorişti erau din Emiratele Arabe Unite, iar unul din Liban.

Toţi cei 19 atacatori erau membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaida, condusă de Osama bin Laden. În plus, în timp ce au avut loc întâlniri între reprezentanţii Al-Qaida şi oficiali ai guvernului irakian, grupul nu a avut dovezi credibile că Saddam Hussein a asistat Al-Qaida la pregătirea sau executarea atacurilor din 11 septembrie, s-a mai arătat în raport conform 9-11commission.gov/.

În 2006, au început lucrările de construcţie la noul World Trade Center pe locul fostului World Trade Center.

Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014.  De asemenea s-au construit  Muzeul Naţional 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, şi Memorialul Naţional Flight 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Regatul Unit, India, Australia, Franța, Germania, Indonezia, China, Canada, Rusia, Pakistan, Iordania, Mauritius, Uganda și Zimbabwe au introdus legi „antiterorism” și au înghețat conturile bancare ale indivizilor și organizațiilor suspecte de legături cu Al-Qaeda.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Șoferii pot reduce cu 25% consumul de carburant dacă renunță la un singur element din mașină. Sfatul util al experților
Șoferii pot reduce cu 25% consumul de carburant dacă renunță la un singur element din mașină. Sfatul util al experților

Experții în domeniul auto susțin că șoferii pot face economie la benzină și motorină, chiar într-un procent de 25%, dacă renunță la un element din mașină.

 

Investiţie de 22 de milioane de euro pentru realizarea unui terminal intermodal la Galați
Investiţie de 22 de milioane de euro pentru realizarea unui terminal intermodal la Galați

Investiție importantă în portul Galați, care se pregătește să devină primul terminal intermodal de pe tot parcursul Dunării.

Tragedie în Râmnicu Vâlcea. Un bărbat care s-a urcat beat la volan, cu copiii săi în mașină, a ucis un șofer în trafic
Tragedie în Râmnicu Vâlcea. Un bărbat care s-a urcat beat la volan, cu copiii săi în mașină, a ucis un șofer în trafic

Tragedie vineri seară, în Râmnicu Vâlcea. Un bărbat de 29 de ani, care s-a urcat băut la volan, deși în mașină erau și copiii lui, unul de 1 an, altul de 10 ani, a ucis un șofer care circula regulamentar.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.