Asociația Autism România, reacție la declarațiile Dăncilă: „Nu sunteți prima care folosește termenul în răfuieli politice”
Asociația Părinților Copiilor cu Autism România a reacționat, vineri, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat drept „autiști” pe cei care ar vorbi la Bruxelles despre situația internă.
Într-o scrisoare deschisă semnată de președinta Autism România, Liuba Iacoblev, se precizează că „afirmația este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor”, întrucât îi„stigmatizează și mai mult.”
„Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea primului ministru al ţării. Un demnitar care ar trebui să-i privească şi respecte pe toţi cetăţenii ţării în mod egal şi nu să îi compare pe unii cu alţii. Iar termenul cel „rău” al comparaţiei este reprezetat, în cazul dvs de noi, „autiştii”, adică de copiii noştri, soţii, părinţii, fraţii noştri, pe care îi priviţi ca fiind de condiţie inferioară”, se precizează în mesaj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit sursei citate, declarațiile sunt legate de „răfuieli politice”, care n-au nicio legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România.
„Din nefericire, nu sunteţi primul politician care foloseşte termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile şi situaţia persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător şi arată nivelul de înţelegere de către politicieni a autismului şi a problematicii oamenilor cu această condiţie, nivelul real de empatie şi aplecare al demnitarilor faţă de nevoile acestor cetăţeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Aşadar, există aproape 200.000 de „autişti” (plus familiile lor), şi ei tot cetăţeni români, care aşteaptă să fie trataţi cu respect de către reprezentanţii statului român.”
Reprezentanta Autism România consideră că un oficial ar trebui să folosească acest termen pentru a vorbi despre o strategie națională. Totodată, ea denunță lipsa serviciilor specializate.
„Noi, persoanele cu autism şi părinţii, ne-am aştepta de la un prim-ministru, mai ales dacă este nou în funcţie, ca prima dată când rosteşte public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunţă, de exemplu, crearea unei strategii naţionale sau a unui program naţional pentru aceste persoane. Aşa ar fi potrivit într-un context în care situaţia a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică. Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinţii sunt disperaţi, ei trebuie să susţină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forţe fizice, psihice, emoţionale, să asigure din propriile resurse toate terapiile şi serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative- așa-zisa revoluţie fiscală- înrăutăţesc şi mai mult lucrurile, dărâmă şi ONG-urile de părinţi, singurele care îi mai ajuta pe aceştia în lupta lor”, a mai precizat Liuba Iacoblev.
Ea atrage atenția că „autismul nu poate fi sinonim cu „răul”.
„Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează persoana în forme şi grade diferite. Cu toate acestea, persoanele cu autism nu pot fi privite doar ca oameni cărora le lipseşte ceva, ca oameni de rang inferior. „Autiștii’ au şi calităţi care sunt tocmai rezultatul acestei condiţii: incapacitatea de a minţi sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, căutarea dreptăţii, apoi o serie de abilităţi speciale în domenii precum ştiinţa sau artă”.
„Premierul Viorica Dăncilă îşi cere scuze public pentru declaraţia făcută în cadrul unei emisiuni televizate şi precizează că prin comparaţia făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. «Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija şi de susţinerea noastră. Avem datoria să dovedim înţelegere şi umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea», a afirmat prim-ministrul Dăncilă”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Ca urmare a afirmațiior, Președintele Asociației Autism Europa Bistrița a anunțat că va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.