Asigurarea obligatorie a locuinței se scumpește. George Simion către vicele ASF: „Cum meritați bonusul de performanță?”
Polița de asigurare obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi în următoarea perioadă cu 30%. Modificările apar într-un proiect de lege aflat în acest moment în Parlament, la Camera Deputaților. Dezbaterea a devenit însă un motiv de ceartă pentru parla
La propunerea companiilor de asigurări, polița obligatorie de asigurare a locuinței ar urma să crească de la 100 la 130 de lei. Modificările au fost adoptate de parlamentarii din comisia economică a Camerei Deputaților.
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Din anul 2008 până în anul 2023, toată perioada de inflație mai mică, mai mare, ea nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări trebuie să își constituie rezerve. În acest moment se renegociază contractele de reasigurare.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tarifele mai mari vor fi aplicate doar pentru locuințele de tip A, acele construcții realizate din materiale mai rezistente, din beton armat sau metal, de exemplu. Pentru locuințele de tip B, ridicate cu materiale mai puțin solide, cum ar fi cele din chirpici, polița de asigurare va rămâne aceeași - 50 de lei. Pentru moment, autoritățile nu vor modifica și valoarea despăgubirilor în caz de calamitate.
Sumele maxime oferite drept garanție sunt între 10 și 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă locuinței. Aceste polițe acoperă daunele produse în urma unor inundații, cutremure sau alunecări de teren.
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Avem în vedere și această majorare, de care bine spuneți, pentru că tot la nivelul anului 2006-2007, 20.000 de euro reprezenta un apartament de 2 camere, astăzi cu 20.000 de euro poţi să iei o jumătate de garsonieră, dar nu am trecut-o în lege pentru că în zona de dezastre, perioada de primăvară - toamnă sunt perioadele de reînnoire de contracte, toate sumele sunt renegociate, nu ştim la ce nivel ajunge această reasigurare.”
Radu Nechifor, profesor de economie: „Cei 20.000 de euro nu acoperă decât eventuale reparații, cârpeli, nu înlocuirea locuinței cu totul ”
Deși amendamentele au fost adoptate la dezbaterea din Parlament, parlamentarii AUR au cerut demisia conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.
George Simion: Cum meritați bonusul de performanță? Ați fost performant? Da sau nu?
Cristian Roșu: În condițiile circului, eu nu pot să răspund.
Parlamentari: Care circ? Iei 10.000 de euro pe lună!
George Simion: Cum meritați bonusul pe performanță. Credeți că ați fost performant? Da sau nu!
Cristian Roșu: Da.
Parlamentari AUR: Uite aici ce tupeu!
Pentru falimentul a două companii aţi fost performant. Nu credeți că este o sfidare la adresa românilor?
Cristian Roșu: Nu
În România, din cele 9,6 milioane de case și apartamente, câte sunt în total, puțin peste 1,9 milioane, adică 20%, au o poliță de asigurare obligatorie. Numărul locuințelor asigurate a crescut în ultima perioadă, după cutremurele din Turcia și Siria. În paralel, spun asiguratorii, a crescut și suma medie plătită pentru despăgubire.
Cosmin Tudor, director Dezvoltare PAID Romania: „Creșterea este undeva de la 800 de euro la peste 1400, aproape dublu – generic – acum cinci ani, în 2018, iar acum la închiderea anului suntem undeva la 1400 – până în 1500 de euro, este o dublare”.
Proiectul de lege va intra în dezbatere în plenul Camerei Deputaților, for decizional, apoi va merge la promulgare.