"Așa să-i controleze pe toți". Cum va funcționa DNA-ul popilor
Cel mai recent dosar penal deschis pe numele Arhiepiscopului Tomisului pentru cumpărare de influență i-a determinat pe capii Bisericii Ortodoxe să fie mai vigilenți în ceea ce privește corupția.
Sfântul Sinod propune ca în regulamentul disciplinar să fie incluse și luarea și darea de mită, ori traficul de influență, astfel încât preoții vinovați, să poată fi sancționați. Vor exista și corpuri de control, din care vor face parte economiști și juriști, care vor verifica tranzacțiile din biserici, și mănăstiri.
O secvență surprinsă de jurnaliștii Recorder.ro i-a determinat pe procurorii DNA să înceapă urmărirea penală față de Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență. Iar reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au decis să facă publice măsurile canonice împotriva corupției, care se aplică de mai bine de 10 ani. Au anunțat între timp și completări.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe spun că au realizat că în regulamentul disciplinar nu sunt trecute, negru pe alb, ca abateri, tentativele de corupție materială: deturnarea sau obținerea ilegală de fonduri, darea și luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Și ca atare, nu există nici sancțiuni clare pentru aceste fapte.
Drept urmare, vor să completeze prevederile deja existente în așa fel încât cei care se dovedesc a fi vinovați de aceste fapte să poată fi sancționați și în sânul Bisericii.
Până acum, regulamentul avea în vizor în special donațiile și sponsorizările care, potrivit documentului, "se acceptă numai dacă sunt de un real folos unităților bisericești" și în niciun caz nu se cer. Iar toți banii primiți pe această cale, indiferent de cât de mică este suma, trebuie înregistrați. Pentru orice sumă oferită preotului la botez, cununie sau înmormântare, de pildă, credincioșii trebuie să primească chitanțe oficiale. În realitate...
Femeie: "Cred că e foarte greu de controlat situația asta. Chitanța ți-o dă, în general, dar suma e mai mare decât chitanța, de regulă. Ca să ne înțelegem".
Reporter: "Una dați, alta e pe chitanță?".
Femeie: "Da, cam așa se întâmplă".
Totodată, monahii și ierarhii nu pot primi bani în nume personal, ci doar pentru mănăstirea sau eparhia în care își desfășoară activitatea. Toate tranzacțiile care se fac în biserici și mănăstiri ar urma să fie controlate mai atent.
Cancelaria Sfântului Sinod propune să fie înființate corpuri canonice de control, din care să facă parte inclusiv juriști și economiști. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe spune că detaliile vor fi stabilite în următoarea ședință a Sinodului planificată în februarie.
Bărbat: "Așa cum controlează micii întreprinzători, așa să-i controleze pe toți. E bine să existe un control".
Bărbat: "Mi se pare că toate chestiile se fac pe ascuns. Adică noi, oamenii de rând, nu știm ce se întâmplă acolo de fapt. Și tot ce se dă public este o chestie foarte bine controlată".
Reporter: "Nu ai încredere că o să fie controalele pe bune?".
Bărbat: "Nu".
De asemenea, pe un episcop acuzat de fraudă financiară, Patriarhul îl poate chema în fața Sinodului pentru a răspunde acuzațiilor. Cei găsiți vinovați pot ajunge să fie destituți din funcție. Dar nu scapă de legile statului.