"L-ați luat pe Dumnezeu de prost?". Preotul Calistrat Chifan cere zeciuială din cheltuielile pentru nuntă. Reacția BOR
Îndemn controversat al unui preot din Iași. Părintele Calistrat Chifan spune că tinerii care se căsătoresc trebuie să dea bisericii 10% din cât cheltuiesc pentru nuntă.
"Îl iau pe Dumnezeu de prost", mai afirmă el, nemulțumit că mirii și nașii îi lasă de obicei doar câteva sute de lei pentru slujba de cununie. Preotul a fost pus la punct, pentru acest derapaj, de mai marii Bisericii Ortodoxe.
Părintele Calistrat îi explică unui mire că ar trebui să îi lase, pentru parohie, 10% din cât a cheltuit pentru nuntă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Părintele Calistrat Chifan: "Cât a costat muzica? O sută de milioane. Cât a costat fotografia? Cincizeci de milioane. Cât a costat coregrafia? O sută de milioane. Cât a costat tot, aici, ce aveți voi, șampanie, mese, povești, toată asta? O sută de milioane. Cât costă masa la restaurant? Două-trei sute de milioane. Deci aveți să vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta asta. Cel puțin 20.000 de euro i-ați tocat".
Mire: "Da, părinte, da, cred că și mai bine...".
Părintele Calistrat Chifan: "Înmulțește 10% și trece-mi-i în cont sau pune-mi-i în plic".
Părintele recunoaște că a primit în final, de la nașul de la acea nuntă doar 400 de lei.
Părintele Calistrat Chifan: "Eu nu înțeleg un lucru. L-ați luat pe Dumnezeu de prost? El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul? Dacă vreți să nu vă grăbiți, să puteți face copii, să rămână mireasa gravidă, trebuie să așteptați moliftele de zămislire să se facă în timpul nunții. Da, da, da, părinte...".
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au reacționat dur la declarațiile preotului: "Biserica lui Hristos e fondată pe Jertfă, pe «A da», nu pe «A lua». Din fericire, spiritul creștin și Ortodoxia nu se recunosc deloc în asemenea excese pseudo-teologice. Teologia darului nu are nicio legătură cu guraliva «teologie» a ochiului diavolului".
În Vechiul Testament apar mențiuni despre practica zeciuielii. Credincioșii Bisericii donau 10% din tot ce aveau Bisericii. Dar de atunci au trecut două milenii, iar reprezentantul Patriarhiei spune ca această solicitare este o încercare hrăpăreață de a monetiza Sfintele Taine. Acum, consiliul parohial al fiecărei biserici stabilește contribuția pentru cununie. Sumele sunt între 200 si 300 de lei în catedrale. Se adaugă și onorariul corului, între 2.000 și 3.000 de lei, în funcție de numărul membrilor.
Pentru acești bani, mirii sau nașii ar trebui să primească o chitanță. Nu și o factură fiscală care poate fi decontată. Oricum, organizatorii de evenimente spun că mirii rămân cu cel mult 20% din cât îi costă, cu totul, nunta.
Alexandru Iancu, organizator de nunți: "Cam 120-140 de euro de persoană, pentru o nuntă decentă, atât îi costă pe miri. Acum, vorbind de 100 de persoane, 15-18.000 de euro".
Teoretic, darul de nuntă ar trebui declarat la ANAF ca venit extrasalarial, urmând să fie impozitat cu 10%. Practic, cei care fac acest lucru sunt extrem de puțini.