Aristotel Cancescu, cercetat in libertate. Lunga lista de infractiuni pe care seful CJ Brasov le-ar fi comis in ultimii 8 ani
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, va fi cercetat in libertate, sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie privind atribuirea preferentiala de contracte pe bani publici.
Aceeasi masura preventiva a fost dispusa, marti seara, si in cazul lui Gabriel Bagiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Brasov.
Hotararea luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.
Administratorului judetului Brasov, Radu Ispas, retinut si el alaturi de Cancescu si Bagiu, de DNA Brasov, luni seara, nu a mai fost prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.
Anchetatorii sustin ca prin atribuirea unor contracte preferentiale, Cancescu a provocat un prejudiciu de zeci de milioane de lei si, printre altele, ar fi primit cadou un teren de tenis.
Aristotel Cancescu este presedintele Consiliului Judetean Brasov de 14 ani, timp in care, spun procurorii, ar fi dezvoltat "o asemenea o influenta si autoritate directa asupra membrilor Consiliului Judetean" incat acestia incalcau legea si faceau ce le cerea seful lor.
Tot anchetatorii afirma ca presedintele Consiliului Judetean Brasov ar fi dat contracte privilegiate firmelor sale de casa. Unui contract de reabilitare a drumului Augustin - Racos - Sercaia i-a crescut valoarea de 1.000 de ori .
Mai exact, firma Gotic SA, controlata de Ioan Dinita, deputat PC, a incheiat in 2007 un contract in valoare de 9 milioane de lei. Cativa ani mai tarziu, prin cinci contracte aditionale, pretul a crecut la 100 de milioane de lei.
Un alt contract, spun procurorii, a fost supraevaluat. Parteneri de afaceri au fost tot Consiliul Judetean Brasov si firma Gotic.
Doua straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum intr-o comuna au costat de patru ori mai mult decat repararea unei sosele nationale. Majorarea pretului s-a facut la simpla solicitare a firmei Gotic, controlata de Ioan Dinita, pe motiv ca ar fi schimbat tehnologia de lucru. In plus, o parte din bani au fost dati inainte ca lucrarile sa fie executate.
Anchetatorii vorbesc de mult mai multe contracte pe care Aristotel Cancescu le-ar fi incheiat, preferential, cu firmele unor prieteni.
Firma Ramb Sistem reabilita Complexul de agrement Tampa pentru 13,5 milioane de lei si amenaja terenul sportiv de la Liceul Andrei Saguna pentru inca 1,7 milioane de lei. Parte din banii dati de Consiliul Judetean, 645 de mii de lei, nu ar fi avut acoperire in acte.
Pe un teren de sport, stratul de tartan are doar jumatate din grosimea prevazuta in contractul incheiat de Consiliul Judetean. Procurorii sustin ca restul de material s-a transformat in terenul de tenis aflat pe domeniul lui Aristotel Cancescu de la Rasnov.
Intamplator sau nu, Aristotel Cancescu are la resedinta sa din Rasnov un teren de tenis nou.
Neregulile din acest contract au fost sesizate de Curtea de Conturi. Ca totusi cei de la firma Ramb Sistem sa nu piarda banii dand inapoi ce au primit ilegal, Cancescu le-ar fi oferit reabilitarea Spitalului Judetean, in valoare de 19 milioane de euro.
Anchetatorii spun ca presedintele Consiliului Judetean ar fi primit mita contracte de publicitate pentru un post de televizune local detinut de el. Conform ultimei sale declaratii de avere din iunie 2013, Aristotel Cancescu detine in municipiul Brasov un teren intravilan de 2.500 de metri patrati, cumparat in 2006 si doua case. Presedintele CJ Brasov are si un depozit bancar de peste 605.000 de euro si alte 3 in valoare de aproximativ 4,5 milioane de dolari.