Argumentele procurorilor in fata judecatorilor de la Tribunalul Ilfov pentru a impiedica eliberarea lui Gica Popescu
In timp ce Gica Popescu spera sa fie eliberat saptamana viitoare din inchisoare, procurorii anticoruptie contesta vehement aceasta varianta.
Mai mult, cei care au contribuit la trimiterea dupa gratii a lui Gica Popescu sustin ca judecatorul ar fi acceptat cu prea multa usurinta argumentele condamnatului. Intre acestea si 4 lucrari stiintifice scrise in mai putin de o jumatate de an de detentie.
"Hotararea de eliberare conditionata a lui Gica Popescu este netemeinica si nelegala'', insista procurorii, din punctul carora de vedere nu s-ar indeplini toate conditiile legale pentru ca acest lucru sa se intample.
Gica Popescu a fost incarcerat in 4 martie 2014, iar pedeapsa de trei ani, o luna si 10 zile ar urma sa ii expire in 13 aprilie 2017.
La cele sase luni de inchisoare executate efectiv in spatele gratiilor, Gica Popescu a castigat, spun cei de la Penitenciarul Jilava, 120 de zile de libertate pentru ca ar fi scris patru lucrari stiintifice si alte 91 de zile din munca prestata efectiv fara ca cineva sa spuna cu exactitate ce anume a muncit in inchisoare Gica Popescu.
Cele patru titluri ce poarta semnatura fostului international au fost intitulate : 'Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti'', ''Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar '', ''Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara'' si ''Personalitatea sportivului, conditie obligatorie pentru succesul in sport.''
Procurorii anticoruptie pun la indoiala chiar existenta acestor lucrari cata vreme acestea nu au fost vazute nici pe masa judecatorului si nici in vreo librarie sau biblioteca.
Cum s-a calculat?
"Fata de durata pedepsei de 3 ani, 1 luna si 10 zile, perioada efectiv executata (570 de zile) este mult prea mica, nefiind oportun, la acest moment, sa se dispuna liberarea conditionata'' considera anchetatorii.
Acuzatorii de la Directia Nationala Anticoruptie merg si mai departe afirmand ca nu sunt deloc surprinsi de comportamentul lui Gica Popescu din inchisoare, despre care afirma ca nu este neaparat unul merituos, ci mai degraba unul normal, potrivit unei persoane cu educatia fostului sportiv.
Cu aceste argumente vor incerca procurorii sa-i convinga pe judecatorii de la Tribunalul Ilfov sa amane cel putin cateva luni eliberarea lui Gica Popescu. Potrivit legilor din Romania, eliberarea conditionata este o vocatie si nu un drept obligatoriu.