Autoritățile cer oamenilor să se pregătească de evacuare din fața Dunării. Ce le spun să-și ia cu ei. ”Știm că vine”
Raed Arafat le cere oamenilor din județele care ar putea fi afectate de viitura Dunării să se pregătească de evacuare și să-și ia cu ei actele, banii și medicamente.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, şeful DSU Raed Arafat a declarat, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de fluviul Dunărea, având ca obiectiv stabilirea măsurilor preventive şi de intervenţie necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creşterea debitelor fluviului, că intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi comparativ cu ce s-a întâmplat la Galaţi, aici ştim că vine viitura, iar cuvântul de ordine trebuie să fie anticipare, nu reacţie.
El le-a cerut autorităţilor locale să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
”Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a spus Arafat.
El a precizat că reprezentanţii de la Mediu au transmis că situaţia este gestionabilă şi cantitatea care va intra este sub alte situaţii cu care ne-am confruntat şi nu ar trebui să fie probleme.
”Nu este absolut nicio rușine să se ceară sprijin”
”Cu toate astea, eu insist că pe partea situaţiilor de urgenţă, pregătirea trebuie să fie maximală”, a completat Raed Arafat.
Secretarul de stat a afirmat că la nivelul fiecărui judeţ, cei de la Apele Române trebuie să lucreze cu reprezentanţii Departamentelor pentru situaţii de urgenţă foarte îndeaproape.
El le-a transmis celor de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ca, în momentul în care apare un cod portocaliu, să se activele grupele operative, împreună cu prefecţii.
”De acum, înainte de apară vreun cod, undeva, activaţi toate planurile, vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile care e posibil să se dea ordin de evacuare, de unde se aduc mijloacele. Pregătiţi populaţia, să aibă la ei lucrurile necesare, într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locale să explice populaţiei din comune, din sate, cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare”, a arătat Arafat.
El le-a cerut autorităţilor, dacă consideră că există un risc, să acţioneze şi să nu se aştepte până în ultima secundă. ”Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă”, a menţionat Arafat.
”Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că
este o problemă”, a mai spus Raed Arafat.
Despre digurile temporare, secretarul de stat a spus că se poate cere ajutor de la MApN, de la ministerul de Interne, să sprijine instalarea lor rapid şi prompt.
”Cuvântul este anticipare, nu reacţie. Anticipăm şi răspunsul vine dacă este nevoie să intervenim”, a mai arătat Arafat.
Şeful DSU a cerut şi pregătirea bărcilor şi a echipamentelor de intervenţie, a motopompelor care vor fi direcţionate spre zonele care au nevoie.
”Să aveți plan de evacuare, indiferent că e zi sau noapte”
Arafat a mai cerut ca mesajele RO-Alert să fie date din timp, aşa cum s-a întâmplat şi la Galaţi. ”Contrar la toate comentariile, că nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje Ro-Alert din care numai 13 s-au dat la nivelul judeţului Galaţi.
”Să înţelegem că sistemul funcţionează, dar când dăm mesajul, să fie clar şi trebuie să indice clar populaţiei ce trebuie făcut. Trebuie să spunem populaţiei ce trebuie să facă dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare, nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi cu maşină, sau autorităţile, dacă o fac din timp, cu autobuze, microbuze. Să aveţi plan de evacuare, indiferent că e zi sau noapte”, a spus Arafat.
Secretarul de stat a mai cerut ca autorităţile să identifice persoanele imobilizate la pat sau pe cele cu dizabilităţi.
”Chiar dacă nu evacuăm populaţia, persoanene cu dizabilităţi e posibil că trebuie să le evacuaţi din timp pentru că ele nu pot reacţiona din timp”, a afirmat Arafat.