50.000 de romani, din tara si din diaspora, au protestat fata de Legea gratierii. "Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta"

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 50.000 de oameni au marsaluit duminica in Bucuresti si in marile orase din tara. Iar romanii din diaspora au manifestat in orasele importante din Europa.

Indignati de cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codului penal, au scandat impotriva liderilor PSD si ALDE si au cerut demisia ministrului Justitiei, Florin Iordache.

Protestul a fost o manifestatie pasnica, presarata si cu momente de umor. Oameni de toate varstele au iesit pe strazi cu copii, catei sau elefanti de plus. Totul a fost reflectat si in cele mai mari publicatii din presa internationala.

Imaginile surprinse de la inaltime au aratat cel mai bine amploarea protestului. De la Universitate, in drum spre Guvern, oamenii au ocupat tot bulevardul Magheru.

Cetatean: "Justitia este luata in picioare, in deradere si nu sunt de acord. Nu sunt de acord ca modul lor defectuos de a guverna sa ne faca pe multi de a pleca din tara"

Citește și
proteste tara
Grupul "Coruptia ucide" anunta noi proteste in Bucuresti si alte orase: "CNA-ul nu-si face treaba. E momentul sa-i vizitam"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

A fost cea mai mare manifestatie de la Colectiv incoace. Desi pe Facebook isi anuntasera prezenta aproximativ 7000 de oameni - in Bucuresti, in realitate s-au strans 30.000. Pe langa tinerii care merg de obicei la astfel de proteste, au iesit si bunici cu nepoti.

Fetita: "Nu vreau un viitor cu reguli rele"

Reporter: "Ce inseamna reguli rele?

Fetita: "Reguli care sa nu ne ajute pe noi, sa ii ajute doar pe cei care au dat regulile"

Barbat: "Am 62 de ani si nu m-a scos nimeni in strada. Am venit pentru un singur lucru. Am o nepotica de 2 ani si nu se gaseste un vaccin in toata tara"

In spatiul public, s-a spus ca pentru fiecare catel adus, un protestatar ar fi primit cate 30 de lei. Ironici, oamenii au cerut pe Facebook sa fie recompensate si pisicile. Iar una dintre fotografii, de exemplu, a fost trucata. Din mesajul initial "rock this country", s-a ajuns la "dam foc tarii".

Cetatean: "Au zis ca am fost platiti, adusi cu autocare. Nu, trebuia sa inteleaga ca oamenii au iesit de indignare. Ei fac ceva contra statului roman. Inainte de pensii si salarii, sunt obligati sa asigure siguranta cetatenilor."

Si publicatia The Guardian a remarcat prezenta multor copii la proteste. Imaginile au facut inconjurul lumii. Agentia britanica Reuters a notat ca manifestantii "s-au adunat, in conditii de iarna, in Piata Universitatii, locul tuturor protestelor majore de cand Romania a rasturnat comunismul in 1989."

Dupa interventia presedintelui in sedinta de guvern, oamenii au adus la protest si elefanti de plus.

Foarte multe de mesaje au fost de sustinere pentru DNA. Oamenii i-au raspuns si vicepresedintelui Alde, Catalin Beciu. Intr-o postare pe Facebook, acesta i-a numit pe protestatari "animale" care ii provoaca scarba.

Si au avut o scandare si pentru Liviu Dragnea, chiar in fata sediului PSD: "Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta"

.

Proteste au fost in intreaga tara, unde s-au adunat pe strazi peste multimi de oameni: cinci mii la Timisoara, peste 3000 la Cluj si peste 2000 la Sibiu si Brasov. Proteste au mai fost si la Galati, Alba Iulia, Arad si Neamt.

Solidari cu protestatarii au fost si zeci de romani din diaspora. Acestia s-au strans in fata ambasadelor Romaniei din Londra, Copenhaga, Paris ori Milano.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii:
Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii: "In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim"

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.

Grupul
Grupul "Coruptia ucide" anunta noi proteste in Bucuresti si alte orase: "CNA-ul nu-si face treaba. E momentul sa-i vizitam"

Grupul "Coruptia ucide" de pe Facebook a anuntat organizarea de noi proteste in Bucuresti si alte orase din tara, insa de aceasta data actiunile vor fi indreptate impotriva Consiliului National al Audiovizualului.

Parlamentarii vor sa afle daca SRI a
Parlamentarii vor sa afle daca SRI a "influentat" protestele impotriva legii gratierii. "Situatia o impune"

Comisia de control al SRI intentioneaza sa discute miercuri, in cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, si despre „influenta” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminica seara in intreaga tara.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.