Cum au fost risipiti 1 MIL euro pe resedinte ultra luxoase prin care bate vantul. Spatiile inchiriate de ambasade sunt pustii
Aproape un milion de euro au cheltuit reprezentantele diplomatice ale Romaniei in doi ani pentru inchirierea unor spatii pentru locuit de care nu aveau nevoie.
Asta arata un raport al Curtii de Conturi, care spune ca oficialii au risipit banii, desi statul roman detinea imobile acolo. Acestea fie erau goale pe jumatate, fie zaceau nefolosite.
La ambasada din Varsovia, in 2012, personalul diplomatic a inchiriat o suprafata de 560 de mp pentru locuit, pentru care au platit o chirie de 4.000 de euro pe luna, in conditiile in care cele doua imobile apartinand domeniului public dispuneau de 402 mp.
Iar la Paris, MAE administreaza trei cladiri care insumeaza 7.000 de metri patrati. 450 de metri patrati erau liberi si puteau fi utilizati ca spatiu de locuit, spune curtea de conturi. Insa diplomatii au preferat sa inchirieze un alt spatiu de 193 de mp, iar nota de plata a fost piperata: 72.000 de euro annual, in total aproape 150.000 de euro pentru ca raportul vizeaza doi ani: 2012-2014.
Concluzia raportului curtii de conturi este amara. 7 reprezentante diplomatice ale Romaniei din strainatate au reusit sa cheltuiasca nu mai putin de 835.000 de euro pentru inchirierea unor spatii de locuit, in conditiile in care in aceeasi zona statul roman detinea imobile care au ramas nefolosite.
Responsabilii din ambasade, desi puteau sa ofere spre inchiriere aceste spatii, au preferat sa risipeasca fonduri cu intretinerea lor.
In schimb, releva raportul, diplomatii si familiile lor au avut grija sa se lafaie in apartamente sau vile uriase, egale sau mai mari ca sediile institutiilor unde lucrau. In Bruxelles, de pilda, la reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, trei oameni locuiau in 700 de metri patrati. Adica o suprafata mai mare ca un teren de tenis standard, iar la ambasada din Buenos Aires, o singura persoana inchiria 1.026 mp!!
"Nu exista o preocupare la nivelul conducerii MAE care sa conduca la prioritizarea achizitiilor din cadrul misiunilor diplomatice in functie strict de necesitati." spune in concluzie Curtea de Conturi.
Insa MAE precizeaza: "Pe langa faptul ca in acest moment la Paris s-a renuntat la sediul inchiriat, iar la Ambasadele Romaniei la Helsinki si Praga contractele de inchiriere au fost reziliate, raportul nu reflecta intocmai realitatea din teren. Simpla asociere a unor suprafete (metri patrati) cu valori reprezentand chirii sau asocierea cu anumite zone geografice nu ofera o imagine completa a situatiilor evocate si a specificitatii si complexitatii muncii diplomatice. Resedinta sefului de misiune asigura in acelasi timp, pe langa spatiul de locuit, atat cadrul necesar zonei de lucru, precum si spatii pentru activitati de reprezentare (ca, de exemplu, audiente, ceremonii oficiale, evenimente protocolare, etc.). Pentru aceasta, separarea zonei private de locuit, de zona de lucru oficiala din cadrul resedintei poate conduce la aparitia de spatii inchiriate mai mari."
Sursa: Pro TV
Etichete: MAE, paris, bruxelles, praga, chirii, spatii, Helsinki, varsovia, ambasada, buenos aires, romane,
Dată publicare:
17-07-2016 19:11