Romania a fost la 40 de secunde distanta de cea mai mare catastrofa aviatica din istoria ei

Ultima actualizare: 01-11-2012 21:07

Cea mai mare catastrofa aviatica din istoria Romaniei a fost la un pas sa se produca pe 11 iulie. 

Pe 11 iulie, doar 500 de metri au lipsit pentru ca doua avioane sa se ciocneasca pe pista.Seful Directiei Investigatii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciuca, a declarat pentru Stirile ProTV ca anchteaza incidentul si a solicitat lamuriri de la toate partile implicate: ROMATSA, TAROM si Aegean Airlines.

La bordul celor doua aeronave se aflau in total aproape 400 de pasageri.

Totul a iesit la iveala dupa ce discutiile dintre controlorul de trafic roman si piloti au fost postate pe internet, insotite de o simulare a manevrelor care puteau produce o tragedie de proportii.

Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom si un Airbus A320 al companiei grecesti Aegean Airlines. Aeronava romaneasca venea de la Paris si urma sa aterizeze pe Otopeni, doar ca pe capatul aceleiasi piste se pregatea pentru decolare aparatul de zbor elen.

La aterizare, un Boeing 737 isi reduce viteza de zbor pana la 240km/h, dar cele 60 de tone pe care le cantareste transforma orice contact intr-o tragedie.

Se pare ca pilotul Aegean ar fi inteles ca are permisiunea de a se alinia pe pista pentru decolare, desi in acelasi timp, avionul Tarom primea aprobarea de aterizare.

"Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around", a exclamat controlorul de trafic roman, in momentul in care a realizat ce ar fi urmat sa se intample.

Cele doua variante luate in calcul sunt urmatoarele: pilotul grec a inteles gresit ca are permisiunea de a decola si ar fi inceput manevrele din proprie initiativa ori controlorul de trafic roman chiar i-a dat aprobarea, crezand ca aeronava Aegean va decola inainte de aterizarea avionului Tarom, pe aceeasi pista. 

Dialogul care a provocat confuzia. Cine a gresit?

- Turnul sunt Aegean! Gata de decolare.
- Aegean asteapta eliberarea traficului la capatul pistei 08 dreapta.

Turnul tocmai daduse aprobare de aterizare pentru un avion Lufthansa, iar cursa Tarom de la Paris astepta la rand aterizare.

- Aegean sunt, va rog sa confirmati timpul pana la decolare.
- Numai doua minute, domnule! Mai am trafic la doua mile distanta. Va apelez dupa aterizarea traficului pe pista 08 dreapta.

Desi engleza este greu de inteles din cauza accentului, frazeologia respectata este standard pe aeroporturi. Echipajul grec era obligat sa astepte la intrarea pe pista aprobarea de decolare. Apoi se intampla neprevazutul.

- Tarom 382, dupa aterizare urmeaza traseul pana la calea de rulare D prin K.
- Aoleu! Imi pare rau! Aegean, opreste-te! Opreste, te rog rularea! Tarom 382, anuleaza si revino la altitudinea de 2000 de picioare!

Printr-un caz similar a trecut si Prima Doamna a Americii in luna aprilie cand controlorii de trafic au apreciat gresit distanta dintre avionul ei si o alta aeronava. Atunci, sefii Administratie Federale Aviatice (FAA) au recunoscut ca au probleme cu controlorii de trafic care uneori urmaresc filme in timpul serviciului si au tot mai mari probleme in a pastra distanta corecta intre avioane. 

Cu ce eforturi a fost evitata ciocnirea celor doua avioane si care a fost atmosfera din turnul de control de la Otopeni aflati diseara, la Stirile ProTV de la ora 19:00, de la corespondentul Stirilor ProTV George Buhnici

Ai fost in vreunul din cele doua avioane implicate in incident? Spune-ne versiunea ta!

Citeste si:

Sar scantei pe banca Stelei! Levi s-a lovit deja de prima neintelegere cu Meme si cere arbitraj lui Gigi Becali! Ce i se reproseaza managerului

Cum l-a rezolvat Becali pe Bourceanu la pauza meciului Otelul - Steaua! Culmea? Ar putea avea soarta lui Costea! UITE cine mai vine la Steaua!

S-au inteles la bani! Impresarul lui Nicolita ofera EXPLICATIA INCREDIBILA a ratarii transferului la Standard

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO