Investiție de aproape trei miliarde de lei în fabrica de pulberi de la Brașov. Cum va reduce dependența noastră de Rusia
Aproape 3 miliarde de lei ar urma să fie investiți în noua fabrică de pulberi de la Victoria, județul Brașov, anunțată drept cea mai mare din Europa.
Ministerul Economiei a scris două hotărâri de guvern care pregătesc terenul. Potrivit acestora, România trebuie să asigure, cu ajutor de la Uniunea Europeană, aproape două treimi din finanțarea necesară.
Suma include și despăgubiri pentru exproprierea unor terenuri și construcții.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Restul banilor vin de la un partener german. Prin construirea unei mari fabrici de pulberi pentru muniție pe teritoriul ei, România „împușcă mai mulți iepuri deodată”.
Își va putea aproviziona forțele armate, devine un furnizor important pentru statele membre NATO, creează locuri de muncă și asigură dezvoltarea economică a zonei. Toate vin însă cu prețul unor investiții uriașe.
Vechea fabrică PIROCHIM din Victoria, județul Brașov, aflată acum în conservare, va fi nucleul noii întreprinderi, dar trebuie extinsă și retehnologizată.
Costurile depășesc două miliarde și jumătate de lei, la care se adaugă TVA. Banii pentru echipamentele de producție vor fi asigurați în mod aproape egal de partea română și partenerul german RHEINMETALL. În schimb, infrastructura este în sarcina României.
Fabrica de pulberi se va întinde pe o suprafață de 370 de hectare. Guvernul va expropria terenul și aproape 700 de construcții și clădiri aflate în această zonă. Cele mai multe au făcut parte din complexul chimic Viromet, controlat cândva de magnatul Ioan Niculae.”
Despăgubirile care urmează să fie plătite pentru exproprieri depășesc 118 milioane de lei, bani care vor fi asigurați din fondul de rezervă al Guvernului. Investiția va aduce în jur de o mie de locuri de muncă, susțin autoritățile locale.
Camelia Bertea, primarul orașului Victoria: „Va crește nivelul de trai. Ne gândim și la posibilitatea să pregătim copiii în învățământul dual, astfel încât să pregătim forță de muncă pentru această fabrică. Există foarte multe oportunități care până în prezent nu erau.”
Irimia Radu, fost director al fabricii PIROCHIM: „Se pune problema de beneficii directe asupra economiei naționale, atât în cadrul complexului industrialo-militar al României, pentru mărirea capacității de apărare a țării, și evident există și posibilitatea exportului.”
Într-un interviu realizat de jurnaliștii de la „România, te iubesc!”, ministrul Economiei a explicat de ce fabrica este absolut necesară pentru apărarea țării. Acum importăm pulberile de la sârbi, care folosesc materie primă din Rusia.
Noul obiectiv ar trebui să fie gata în 30 de luni de la aprobarea hotărârii de guvern.